
Platforma DA va cere anularea votului din prima lectură pentru legile bugetului. Ce amendamente au pregătit deputații
Fracțiunea Partidului Platforma DA va cere, în cadrul ședinței Parlamentului, anularea votului din prima lectură acordat, săptămâna trecută, pentru cele patru legi ale bugetului. „Nu ne putem permite să creăm un asemenea precedent periculos, ca un act de mare importanță să fie aprobat cu încălcări flagrante”, a explicat președintele fracțiunii, Alexandru Slusari. Până atunci, acesta a declarat că au fost pregătite peste 30 de amendamente la politica bugetar-fiscală.
・
„N-am văzut demult ca, prin asemenea act, să fie atinse atâtea pături sociale cu venituri mici și mijlocii. Cu certitudine este politica pro-scheme, abuzuri, scumpiri. Este o politică dezastruoasă, nocivă. Platforma DA, prin amendamentele sale, schimbă conceptul acestei politici fiscale”, a spus Alexandru Slusari.
Deputatul Platformei DA Igor Munteanu a prezentat mai multe amendamente. De exemplu, se vrea eliminarea prevederii care spune că soțul sau soția nu va mai beneficia de scutiri. Un alt amendament dorește anularea propunerii Guvernului a limita persoanele fizice în efectuarea tranzacțiilor în numerar până la 100 de mii de lei, în condițiile în care se va impune un nou cost de 2% pentru orice tranzacții bancare. De asemenea, parlamentul solicită excluderea taxărilor suplimentare pentru dobânzile la valorile mobiliare emise de autorități publice locale.
Colegul său de fracțiune Liviu Vovc a pregătit un amendament prin care propune majorarea salariilor cadrelor didactice specializare pe copiii cu dizabilități. Mai propune eliminarea unei prevederi care va permite importul medicamentelor pentru studii clinice fără autorizare. „Oricine poate aduce un preparat fără o minimă verificare. Guvernul vrea să permită importul medicamentelor care nu sunt acreditate nici în țara de origine. Prin asta, vor să le testeze pe cetățenii RM?”, a spus Liviu Vovc.
Deputata Stela Macari, de la Platforma DA, a menționat că se va opune eliminării scutirii facilității de TVA la importul materiei prime necesare procesului de producție pentru întreprinderile fondate de societățile nevăzătorilor, surzilor și invalizilor din RM. De asemenea, va cere renunțarea la impozitarea cu 3% a dobânzilor achitate în favoarea persoanelor fizice. Potrivit ei, asta reprezintă „un instrument de pedepsire a diasporei”.
Alexandru Slusari a menționat și alte amendamente, precum păstrarea TVA-ului de 8% în agricultură, introducerea unor facilități fiscale pentru IMM-uri, mai exact, scutiri de la 25% la 50% la plata impozitului pe venit. Se va opune și noii noțiuni introduse – țigarete de foi – care ar permite importarea acestora cu accize mult mai mici decât în cazul țigărilor obișnuite.
Vezi și: Tănase: Ce vedem în Parlament seamănă a LOVITURĂ DE STAT. Toate deciziile ridică grave probleme de constituționalitate (AUDIO)
Amintim că, în plin haos, în timp ce mai mulți deputați protestau, cele patru legi ale bugetului au fost aprobate, în prima lectură, pe 3 decembrie, fără ca să fie prezentate și examinate în Parlament. Voturile au fost date de socialiști și deputații de la Pentru Moldova, platformă din care fac parte fracțiunea Partidului Șor și șapte ex-democrați. Mai mulți deputați anunțaseră că vor contesta deciziile la Curtea Constituțională.
Premierul Ion Chicu a îndemnat deputații „să lase politica la o parte” și să vină cu „amendamente justificate”, astfel încât proiectele să fie votate și în lectură finală.