Mai multe proiecte de legi adoptate în perioada 2016 -2018 ar promova anumite interese private în detrimentul interesului public. La fel, unele au fost aprobate în lipsa unei expertize anticorupție sau s-a ignorat recomandările CNA, ceea ce a condus la prejudicii imense în bugetul statului. La această concluzie au ajuns autorii studiului „Expertiza anticorupție 2016-2018: eficiență, costuri, impact”, elaborat cu sprijinul PNUD.
Autorii studiului menționează că prin expertiză, CNA identifică normele care favorizează sau pot favoriza corupția și elaborează recomandări pentru excluderea sau diminuarea efectelor acestora.
În perioada 2016 - 2018, Centrul Național Anticorupție a efectuat expertiza anticorupție pentru 2.697 proiecte de acte normative, iar cele mai multe țin de hotărâri de guvern și acte departamentale.
Potrivit autorilor studiului, cel mai frecvent interesele private au fost promovate prin proiecte de legi, iar cele mai multe au fost înregistrate în 2016. Ponderea proiectelor promotoare de interese a constituit 21% în 2016 și a ajuns la 3% în 2018, iar în cazul actelor departamentale - 28% în 2016 și 7% în 2018.
Studiul mai arată că niciunul dintre proiectele promotoare de interese nu a avut o argumentare adecvată și suficientă. Totodată, majoritatea proiectelor promotoare de interese nu conțineau mecanisme de control și sancțiuni.
În 2016, aproape 7% din hotărârile de Guvern pasibile de expertiză au fost aprobate în lipsa acestea, în 2017 acest indicator a ajuns la 19%, iar în 2018 - la 15%.
Riscurile de corupție depistate de experții CNA în proiectele de legi supuse expertizei includ abuz de serviciu, conflict de interese, corupere activă, trafic de influență, depășire a atribuțiilor de serviciu, conflict de interese, exercitarea influenței necorespunzătoare.
Astfel, valoarea prejudiciilor evitate la Bugetul Public Național a depășit 1,3 miliarde lei în cazurile când recomandările făcute de CNA au fost respectate parțial sau în totalitate. Asta înseamnă că nu au fost înstrăinate terenuri și imobile proprietate publică, nu au fost aplicate scutiri de taxe discreționare. De altfel, în cazurile când nu au fost respectate recomandările, au fost vândute terenuri la preț nominal, în defavoarea interesului public, sau fiind promovate proiecte neconforme de parteneriat public privat, au fost pierdute, sau vor fi inevitabil pierdute, bunuri și imobile în valoare de peste 2,3 miliarde de lei.
Un studiu similar al eficienței expertizei anticorupție a fost efectuat în anul 2016, unde a fost analizată perioada 2010-2015 în contextul actelor de corupție.
Vezi și aceste știri

Anticorupție.md: Două firme transnistrene au importat, în 2020, țigări în valoare peste 20 de milioane de dolari, fără a plăti taxe

Încă un fost polițist care a participat la filarea a doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupției, reținut
