Decizia Guvernului din 2011 prin care cetățenii deconectați de la sistemul centralizat de încălzire sunt obligați să plătească un procent din servicii, va ajunge în vizorul Curții Constituționale. Deputații PAS consideră aceste prevederi ca fiind neconstituționale și vor depune o sesizare. Parlamentarul Dan Perciun susține că în prezent 33.571 de locuințe debranșate de la sistemul centralizat de încălzire la nivel național continuă să achite bani companiei Termoelectrica.
„Oamenii în dorința de a economisi niște bani, au ales în decursul anilor să se deconecteze de la încălzirea centralizată, care costă scump, și să-și reducă cheltuielile în sezonul rece, încălzindu-se autonom.
Guvernul însă a stabilit printr-o Hotărâre din 2011 să-i penalizeze pe acești oameni și să protejeze interesele întreprinderii de stat, la acea etapă Termocom, iar azi - Termoelectrica”, spune Perciun într-o conferință de presă.
Potrivit lui, inițial era menționat că proprietarii locuințelor se obligă să achite 20% din costul încălzirii apartamentului chiar dacă refuzau să beneficieze de servicii. Ulterior, în 2016, procentul a scăzut la 10%
„În sezonul de încălzire 2019-2020 acești cetățeni au plătit circa 22 de milioane de lei. Din 2011 până acum - peste 250 de milioane de lei din banii cetățenilor au ajuns în contul Termoelectrica.
Justificarea este că prin apartamentele oamenilor oricum trece o țeavă centralizată care încălzește apartamentul. Dar nu întotdeauna este așa țeavă și nu e clar în baza la ce a fost stabilit costul de 20%, apoi de 10% din volumul total”, spune Perciun.
Deputatul consideră prevederile ca fiind neconstituționale și care ar încălca dreptul de proprietate, principiul egalității, principiul pieței libere și a concurenței loiale, garantate de articolele din Constituție.
„Guvernul nu a avut dreptul să aprobe așa decizie fără să fie aprobată o lege, care nu există nici azi”, mai precizează Perciun.
Astfel, PAS contestă la Curtea Constituțională nu doar prevederile Regulamentului cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor comunale și necomunale, dar și anumite prevederi din Legea cu privire la energia termică și promovare cogenerării.
Decizia Guvernului a mai fost o contestație în 2011, iar Înalta Curtea a ales atunci să nu se expună.
Vezi și aceste știri

Termoelectrica: Cu datorii sau fără, toți locuitorii capitalei vor avea încălzire. Încă 18 blocuri locative așteaptă conectarea

S.A. „Termoelectrica” consideră neîntemeiate acuzațiile ANRE și insistă că facturile au fost calculate corect
