În cadrul unui interviu pentru AGORA, Cojocaru a oferit câteva detalii și cazul de automutilare, care a șocat opinia publică, înregistrat la Penitenciarul de la Rezina.
„Este vorba de o persoană dintr-un grup vulnerabil, în sensul posibilității influențării ușoare din partea celorlalți deținuți. El fiind cu recidivă în sensul autoagresiunii, este ușor influențabil. Am constatat că o situație reală de disperare nu este. A fost îndemnat la un asemenea gest necugetat și cineva a profitat de această situație și a expediat propriu-zis plicul. Aceasta este versiunea preliminară pe care o examinăm. Însăși faptul cum a ajuns și de către cine a fost expediat, vorbește de la sine. Vorbim de un incident regizat”, a declarat Vladimir Cojocaru.
Șeful ANP a mai adăugat că a știut despre acest incident chir din ziua în care acesta s-a produs, dar că nu toate cazurile de autoagresiune sunt făcute publice.
„Cam cu o săptămână înainte s-a produs incidentul. Sunt lucruri care se întâmplă în penitenciare. Psihologii ar fi în măsură să se pronunțe de ce sunt determinate aceste acțiuni. Dar ele sunt destul de frecvente în sistemul penitenciar. Nu le facem publice. Săptămânal putem întregistra cam câte patru cazuri de automutilare în întreg sistemul penitenciar”, a declarat Cojocaru.
Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie curent, un deținut de la Penitenciarul nr. 17 Rezina și-a amputat degetul și l-a trimis într-un plic la Cancelaria Parlamentului. Oamenii legii au fost sesizați despre incident joi, 3 decembrie, când cineva din secretariatul Parlamentului a descoperit conținutul plicului. Deținutul nu este la prima abatere, aflându-se la evidență în grupele de risc. Bărbatul se află în custodia sistemului administrației penitenciare din anul 2016, pentru mai multe infracțiuni grave și excepțional de grave.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.