PSRM propune anularea legii prin care miliardul furat a fost pus pe umerii cetățenilor. Filip: „Dau foc la tot în urma lor”

PSRM propune anularea legii prin care miliardul furat a fost pus pe umerii cetățenilor. Filip: „Dau foc la tot în urma lor”

Socialiștii propun abrogarea legii privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat, aprobată în 2016. Potrivit lor, transpunerea poverii restituirii banilor furați din sistemul bancar pe umerii cetățenilor va demotiva instituțiile competente să depună eforturi în recuperarea acestora. Proiectul a trecut, miercuri, de Comisia economie, buget și finanțe, urmând să fie supus dezbaterilor în plen.

„Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”, se menționează în nota informativă a documentului.

„Punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat”, a declarat unul dintre autori, deputatul Petru Burduja.

Publicitate

Protiviti proiectului, Guvernul va elabora măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Filip: „Dau foc la tot în urma lor”

„Noua coaliție de guvernare PSRM - Șor se desparte cu greu de putere”, a reacționat la scurt timp liderul democraților și ex-premierulpp Pavel Filip.

„Ei înțeleg că nu le-a mai rămas mult și se retrag ca fasciștii: dau foc la tot în urma lor. Așa cum fasciștii dădeau foc la clădiri și obiective culturale, așa coaliția PSRM - Șor arde în urma sa relațiile cu SUA, UE și FMI. Vor să anuleze acordarea garanțiilor de stat, lege coordonată cu FMI, prin care am reușit să le dăm banii înapoi oamenilor care aveau economii la cele trei bănci lichidate, dar și reforma pensiilor, coordonată, la fel, cu FMI, prin care am reușit majorarea pensiilor cu 50% în trei ani, toate pe lângă legile profund anti-constituționale și anti-statale votate săptămâna trecută”, a adăugat președintele PDM.

Pavel Filip a mai spus că, astfel, se asigură că „oricine ar veni la guvernare, va avea de înfruntat obstacole”: „Nu le pasă de țară și de cetățeni, nu le pasă ce va fi după ei. „După noi, potopul” - e sloganul lor și nu îi interesează cum vor lăsa țara în urma lor, următorului Guvern. Să dai foc la casa, asta înseamnă să „iubești Moldova”?”.

În luna august 2016, Guvernul Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti.

Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal