ANI critică o inițiativă a deputaților PSRM: „Ar putea fi interesați în promovarea proiectului pentru a le fi încetate procedurile de control”

ANI critică o inițiativă a deputaților PSRM: „Ar putea fi interesați în promovarea proiectului pentru a le fi încetate procedurile de control”

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) critică un proiect de lege înregistrat de mai mulți deputați socialiști, prin care se dorește modificarea legii cu privire la ANI. Instituția a venit cu un aviz negativ, menționând că „unii dintre semnatarii inițiativei ar putea fi interesați în promovarea proiectului respectiv pentru a le fi încetate procedurile de control, iar în cazul altora – de a nu fi inițiate proceduri de control, admițând în cazul dat și o eventuală încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese”.

Instituția menționează că, „prin promovarea și eventuala adoptare a proiectului de lege, vor fi create condițiile necesare de deraiere de la scopul urmărit – modificarea legislației în vederea perfecționării și fortificării mecanismului de control al averilor și intereselor, precum și a eficientizării activității ANI”. „Normele de modificare propuse vin în contradicție cu acest scop și compromite esențial intenția de fortificare instituțională, care, de fapt, ar trebui să asigure Autoritatea cu mecanismele legale necesare pentru asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor publice și de demnitate publică”, se mai spune în aviz.

Mai mult, ANI a subliniat că perfecționarea mecanismului de control al averilor și intereselor se impune în vederea implementării Memorandumului semnat între Republica Moldova și UE privind asistența macrofinanciară.

Ce își doresc socialiștii

Prin proiectul înregistrat, socialiștii doresc micșorarea, de la trei ani la un singur an, a perioadei în care inspectorii de integritate pot verifica averea și interesele personale după încetarea exercitării funcției publice ori de demnitate publică. „Sunt create premisele necesare ca subiecții declarării să migreze artificial dintr-o funcție în alta pentru a beneficia vicios de acest termen de decădere de un an”, atenționează ANI.

În prezent, legea spune că persoana care a fost supusă controlului are 15 zile la dispoziție pentru a contesta actul de constatare în instanța de contencios administrativ. În caz contrar, documentul se consideră definitiv și este executat. Socialiștii înlocuiesc această prevedere, cu excluderea termenului de 15 zile: „Persoana care a fost supusă controlului poate contesta actul de constatare nemijlocit în instanța judecătorească competentă pentru examinarea acțiunii în contencios administrativ”.

Iar într-un articol din actuala lege cu privire la ANI se face derogare de la dispoziţiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară și se spune: „sancţiunea disciplinară poate fi aplicată într-un termen de șase luni de la data la care rămâne definitiv actul de constatare sau de la data la care expiră termenul de contestare în cazul în care actul de constatare al inspectorului de integritate nu a fost contestat”. În proiectul PSRM se exclude însă această derogare și se înlocuiește prevederea cu textul următor: „Sancţiunea disciplinară poate fi aplicată după rămânerea definitivă a actului de constatare, în condițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară”.

„Astfel, în cazul punerii în vigoare a acestei norme, aplicarea sancțiunii va deveni imposibilă, deoarece termenul de aplicare a sancţiunii disciplinare poate demara de la data săvârșirii abaterii disciplinare. Prin urmare, inspectorul de integritate nu va putea solicita eliberarea din funcție/încetarea mandatului pentru nesoluționarea în termen a incompatibilității, iar efectele constatării încălcării regimului juridic al incompatibilităților vor fi nule, subiectul controlului își va păstra funcția/mandatul, iar interdicția de trei ani de accedere în funcții nu va putea fi aplicată”, explică ANI.

De asemenea, prin acest proiect, se propune ca, pentru încălcarea regimurilor juridice ale incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, calcularea prescripției pentru solicitarea încetării mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu ale subiectului controlului, să aibă loc în condițiile termenului general de prescripție a răspunderii contravenționale, adică un an de la data săvârșirii faptei. În redacția actuală a legii, solicitarea încetării mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu ale subiectului controlului are loc în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă a actului de constatare. 

Mai mult, prin acest proiect se dorește ca toate controalele deja inițiate de ANI până la data intrării în vigoare a prezentei legi să continue potrivit prevederilor legii noi. „Reglementarea propusă este una care afectează grav procedurile de control aflate în derulare și semnifică încetarea a o serie de proceduri inițiate în privința înalților demnitari, printre care și deputați”, spune însă instituția.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Un fost deputat riscă să rămână fără avere după ce nu a declarat venituri și bunuri de peste 800 de mii de lei

Un fost deputat riscă să rămână fără avere după ce nu a declarat venituri și bunuri de peste 800 de mii de lei

Averea unui deputat și a unui membru CEC, în vizorul ANI. Iată ce proceduri au inițiat inspectorii timp de o săptămână

Averea unui deputat și a unui membru CEC, în vizorul ANI. Iată ce proceduri au inițiat inspectorii timp de o săptămână

Răspunde cu aceeași monedă: Reniță sesizează ANI și cere verificarea averii lui Vlad Batrîncea, declarată acum cinci ani (DOC)

Răspunde cu aceeași monedă: Reniță sesizează ANI și cere verificarea averii lui Vlad Batrîncea, declarată acum cinci ani (DOC)

Advertoriale
Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Tarife mai mari pentru energie termică. ANRE a aprobat noile majorări
 • 2
  Scurgerile din gazoductele Nord Stream: UE și NATO susțin că ar fi„acte de sabotaj”, iar Zaharova acuză SUA de „atac terorist”
 • 3
  Mai mulți sportivi profesioniști din Rusia au început să fie mobilizați
 • 4
  În baza listei întocmite de primărie și câte trei metri steri în prima etapă: Cum se întâmplă distribuirea lemnului de foc populației
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.