„Implementarea educației incluzive în Republica Moldova – o decadă de provocări și viziunea pentru noi realizări” – aceasta a fost tema conferinței naționale, desfășurată în perioada 1 - 10 decembrie 2020. Tradițional, pentru al V-lea an consecutiv s-a desfășurat și Gala Educației Incluzive 2020 – un eveniment care premiază implicarea, promovarea toleranței și a nondiscriminării. Iată criteriile de evaluare a participanților și cine s-a învrednicit de premiile din acest an.
Criteriile de selectare a participanților
Procesul de nominalizare pentru acordarea trofeului a durat o lună. La concurs au fost nominalizate instituții de învățământ din toată republica, iar nominalizări au fost efectuate de către Serviciile de Asistență Psihopedagogică, Autoritățile Publice Locale și Organizațiile Nonguvernamentale.. Ulterior, comisia de evaluare a analizat 40 de nominalizări, recepționate din 21 raioane ale țării. Curajul și inovația în promovarea educației incluzive, accesibilitatea instituției din toate perspectivele, leadershipul în implementarea educației incluzive, advocacy/pledoarie pentru educația incluzivă, cooperarea și parteneriatele cu părinții, comunitatea, administrația publică locală, ONG-uri, etc. s-au numărat printre criteriile de selectare în cadrul competiției. La fel, au fost remarcate instituțiile care au promovat pro-activ experiențele proprii prin diseminarea bunelor practici în domeniul educație incluzive. În cea de-a II-a etapă, membrii comisiei de evaluare și reprezentanți ai secretariatului APSCF au desfășurat interviuri online cu reprezentanții instituțiilor de învățământ, care au acumulat punctaj maxim sau aproape maxim.
Mai multe detalii despre trofeu și criteriile de selecție AICI.

Premianții – modele demne de urmat
În cadrul Galei au fost decernate diplome pentru șase instituții de învățământ care au promovat incluziunea în 2020. Acestea au fost premiate cu mențiuni de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu APSCF. Iată instituțiile care s-au remarcat cu rezultatele obținute în implementarea educației incluzive:
- Instituția Publică Liceului Teoretic „Gheorghe Palade”, satul Puhoi, raionul Ialoveni;
- Instituția de Educație Timpurie „Poienița”, satul Malcoci, raionul Ialoveni;
- Instituția de Educație Timpurie nr.1 „Spiriduș”, orașul Bălți;
- Instituția Publică Gimnaziul „Anton Crihan”, orașul Sîngerei;
- Instituția Publică Gimnaziul Filipeni, raionul Leova;
- Instituției Publică Liceul Teoretic „George Coșbuc”, orașul Bălți.
Instituțiile au desfășurat activități și proiecte în domeniul incluziunii, au demonstrat bune exemple de incluziune pentru elevi și liceeni și au promovat aceste valori în rândul comunității.



Trofeul „Alexandra Grajdian”
În cadrul Galei a fost acordat Trofeul „Alexandra Grajdian” pentru CURAJ și INOVAȚIE în promovarea educației incluzive. Acordarea Trofeului este o inițiativă a organizațiilor membre ale Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) în memoria Alexandrei Grajdian. Până a devenit promotor și unul dintre primii fondatori ai mișcării ONG-iste din raionul Criuleni, Alexandra Grajdian a desfășurat o vastă activitate pedagogică de promovare a drepturilor, asigurare a șanselor de acces și participare pentru persoanele defavorizate – copii și tineri cu dizabilități și persoane în etate. Misiunea pe care a urmat-o cu multă verticalitate a ținut de promovarea în societate a unei mentalități noi, de creare a mediului de acceptare, a atitudinii tolerante şi implicare activă în viața persoanelor care necesită sprijin.

Atitudine și abordare individuală pentru fiecare copil
Trofeul „Alexandra Grajdian” pentru CURAJ ȘI INOVAȚIE în promovarea educației incluzive a fost acordat anul acesta Instituției Publice Gimnaziului Oxentea, raionul Dubăsari. „Instituția este o școală pentru toți copii, în care echipa de management împreună cu colectivul de cadre didactice și părinți au căutat oportunități de dezvoltare a educației incluzive și au inițiat colaborări cu organizații ale societății civile din țară și de peste hotare. În toți acești ani, școala a demonstrat o cultură cu adevărat incluzivă care se reflectă în atitudinea și abordarea individualizată a fiecărui copil și a fiecărui părinte care vine în instituție”, au declarat membrii comisiei de evaluare.

Educația incluzivă – în fiecare școală
Educația incluzivă va avea mereu nevoie de îmbunătățire, deoarece nu este un proces provizoriu sau finit. La această etapă a procesului de educație incluzivă în Moldova, când startul a rămas în urmă, când demult nu mai vorbim de un proiect, ci de un program bugetat de stat, cu servicii și structuri de sprijin, implementarea incluziunii trebuie adaptată la cerințele timpului. Iar timpul ne arată că școala trece prin transformări majore ce țin de conținutul studiat, dar și de relația elev-instituție-mediu, motivație școlară ș.a. Este de datoria noastră să ne dorim o armonizare a condițiilor și a mediului, așa ca fiecare elev să identifice în instituția școlară de orice nivel un partener sigur și de încredere, prin care va porni cu succes în lumea mare.

Despre APSCF
Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) este o rețea de 58 de organizații neguvernamentale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreana. APSCF acționeaza pentru crearea unui cadru coerent și funcțional de dezvoltare a factorilor de decizie, a mecanismelor și practicilor de implementare, asigurând respectarea și protecția reala a copilului și familiei. „O lume mai bună pentru fiecare copil și familie”. Află mai multe detalii pe www.aliantacf.md.
P.
Vezi și aceste știri

Executarea bugetului pentru educație în 9 luni ale anului 2016: cât și cum au cheltuit banii raioanele

Educația incluzivă, în cifre sau cum stăm cu integrarea copiilor cu dizabilități în școlile obișnuite

Milioane de dolari pentru dezvoltare industrială și incluzivă. Un program de țară a fost lansat în acest sens

Ajutorul statului pentru persoanele cu nevoi speciale: Mărimea medie a pensiei de dizabilitate, mai mică decât una obișnuită

Gesturi caritabile în „luna cadourilor”. Mai multe persoane cu dizabilităţi și vârstnici de la un Centru de Plasament din Chișinău au primit daruri, în ajuns de sărbători

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități: În 2019, 7% din populația R. Moldova o constituiau persoanele cu dizabilități
Advertoriale

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă a serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei
