Creșteri de bugete la MAI, SIS, SPPS și ambasade, dar nimic pentru pensionari. Amendamentele Platformei DA pentru bugetul de stat

Creșteri de bugete la MAI, SIS, SPPS și ambasade, dar nimic pentru pensionari. Amendamentele Platformei DA pentru bugetul de stat


Bugetul propus de Guvern pentru anul viitor conține multe majorări nejustificate și care nu reies din necesitățile actuale. Este părerea deputaților din fracțiunea Platformei DA, care au înregistrat peste 30 de amendamente la proiectul Legii bugetului de stat. 

„25% din cheltuielile planificate pentru anul viitor ar trebui să fie acoperite din împrumuturi, continuînd în acest fel un model foarte riscant de planificare bugetară, care din 2015 a condus la faptul că orice derapaje democratice puneau la bătaie executarea bugetului. Astfel, din 2015 până în 2020, Republica Moldova a pierdut anual câte 4 - 5 miliarde de lei sub formă de granturi. În 2020, Republica Moldova a cunoscut un record istoric de minimum de asitență externă în ultimii 20 de ani. Am ajuns în anul 2020 la cel mai mare nivel de împrumuturi interne din istoria Republicii Moldova. Aceste împrumuturi duc la creșterea bruscă a dobânzilor la credite. Doar la dobânzile interne am ajuns la 1,7 miliarde de lei pe care va trebui să le plătim”, a declarat deputatul Igor Munteanu. 

Potrivit Platformei DA majorările nejustificate țin de:

1. Creșterea cheltuielilor pentru MAI cu 226 milioane de lei

2. Creșterea cheltuielilor pentru Ministerul Justiției cu 204 milioane de lei

3. Majorarea cheltuielilor pentru SIS cu 45 de milioane de lei

4. Creșterea cheltuielilor pentru SPPS cu 30 de milioane de ei

5. Creșterea cheltuielilor pentru Procuratura Generală cu 17 milioane de lei

6. Majorarea cheltuielilor pentru Cancelaria de stat cu 26 de milioane de lei

7. Alocarea a peste 67 de milioane de lei pentru Arena Națională

8. Construcția ambasadelor în Belarus și Turcia, precum și a Consulatului din Odesa – 11 milioane de lei

9. Reparația mai multor judecătorii – 11 milioane de lei

10. Programul de reparație a drumurilor - peste 2,4 miliarde de lei

11. Următoarea tranșa pentru achitarea miliardelor furate – 867 de milioane de lei.

Potrivit parlamentarilor, pentru anul viitor, este planificată cea mai mică creștere a pensiilor, în ultimii 20 de ani - de doar 470 de milioane de lei față de anul 2020. În context, deputații Platformei DA propun revizuirea acestor cheltuieli și realocarea banilor publici pentru achitarea unei indemnizații unice pensionarilor cu pensia sub 3.000 lei. Pentru aceasta ar fi necesare în jur de 580 de milioane de lei. 

„În anul următor, se propune indexarea pensiilor la 1 aprilie cu 0,6%, iar la 1 octombrie cu 0,2%. Guvernul nu a venit cu nicio indemnizație unică pentru pensionari. În 2020, an electoral, Dodon le-a dat indemnizații pensionarilor de paști și în campania electorală. Pentru anul viitor, noi venim cu o rectificare, să realocăm în buget 580 de milioane de lei, ca beneficiarii de pensii mai mici de 3.000 de lei să primească o indemnizație unică de 900 de lei. Noi considerăm că acești bani trebuie să fie dați pensionarilor în luna ianuarie. Acest amendament este pentru buneii, părinții noștri. Haideți să nu facem politică și să avem grijă de ei”, a declarat deputatul Liviu Vovc 

Totodată, Platforma DA propune majorarea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii cu 800 de milioane de lei, în vederea alocării compensațiilor pentru fermierii afectați de secetă . 

„Guvernarea nu mai vorbește despre secetă. Noi insistăm ca acești bani să fie alocați preponderent agricultorilor mici și mijlocii și persoanelor fizice care nu au înregistrat statut de întreprindere gospodărească. În premieră, anul viitor agricultorii intră fără fond de subvenționare pentru că totul merge la acoperirea datoriilor”, a punctat vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari. 

Printre celelalte propuneri ale fracțiunii de modificare a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul viitor se numără:

1. Majorarea Fondului de Dezvoltare Regională de la 220 la 500 de milioane de lei

2. Majorarea Programului Diaspora Acasă Reușește de la 5 la 40 de milioane de lei.

3. Majorarea cu 6 milioane de lei a Fondul de susținere a populației, cel puțin la nivelul anului 2020, prevăzând finanțări suplimentare din BS a pachetului minim de servicii sociale.

4. Alocarea 5 milioane de lei pentru reconstrucția sediului Oficiului Avocatului Poporului (str. Sfatul Țării 16, Chișinău).

Menționăm că și celelalte fracțiuni din opoziție au criticat proiectul Legii bugetului pentru anul 2021, calificândul drept unul antisocial. 

Principalele cifre ale bugetului 

Documentul prevede o creștere economică de 4,7%, o majorare a exporturilor de 12,6%  și sporire a importurilor de 14,3%. Deficitul bugetar planificat se ridică la 14 miliarde de lei. Acesta se planifică a fi finanțat din surse externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (inclusiv mijloace din privatizare a patrimoniului public).

Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat vor constitui 41,4 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde lei față de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020, iar cheltuielile - 55,4 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 4,1% față de bugetul de stat aprobat în 2020.

„Bugetul de stat este locul în care se acumulează banii de la oameni, de aceea efortul trebuie să-și găsească randamentul și să fie utilizați eficient. Vedem din proiect că aproape 2 miliarde de lei merg la agricultură, iar alte 1,86 vor merge în dezvoltarea infrastructurii. Este extrem de important să menținem investițiile în infrastructură - cea mai puternică armă anti-criză”, declara anterior prim-ministrul Ion Chicu.

Totodată, șeful Executivului a ținut să evidențieze faptul că în 2021 mai mult de 3 miliarde de lei vor direcționați pentru majorarea salariilor din sectorul bugetar, dintre care 1,85 miliarde de lei pentru majorarea salariilor medicilor.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Proiectul bugetului Chișinău pentru 2021 este pregătit. Autoritățile planifică venituri de peste patru miliarde de lei

Proiectul bugetului Chișinău pentru 2021 este pregătit. Autoritățile planifică venituri de peste patru miliarde de lei

Platforma DA va cere anularea votului din prima lectură pentru legile bugetului. Ce amendamente au pregătit deputații

Platforma DA va cere anularea votului din prima lectură pentru legile bugetului. Ce amendamente au pregătit deputații

Chicu îndeamnă deputații să lase politica și să voteze legile bugetului: „Toți politicienii se pregătesc de anticipate”

Chicu îndeamnă deputații să lase politica și să voteze legile bugetului: „Toți politicienii se pregătesc de anticipate”

Advertoriale
Oleg Popovicenco: La Sudul Moldovei anul acesta sunt roade bune de grâu și rapiță

Oleg Popovicenco: La Sudul Moldovei anul acesta sunt roade bune de grâu și rapiță

Oportunități de dezvoltare pentru începătorii din domeniul telecomunicațiilor! O companie internațională lansează un program de angajare

Oportunități de dezvoltare pentru începătorii din domeniul telecomunicațiilor! O companie internațională lansează un program de angajare

VB Talks, un podcast lansat în premieră de o bancă din Republica Moldova

VB Talks, un podcast lansat în premieră de o bancă din Republica Moldova

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
 • LIVE cu Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării
 • De la 11, cu Vasile Ceban candidat la parlamentare pe lista Partidului Legii și Dreptății
Cele mai populare
 • 1
  Copiii din Penitenciarul numărul 13, Chișinău, deținuți în condiții degradante și inumane. Raportul Consiliului pentru Prevenirea Torturii (FOTO)
 • 2
  Niciun deces. Ultimele date ale Ministerului Sănătății cu privire cu infectarea cu COVID-19
 • 3
  Cadouri protocolare oferite de către președinta Maia Sandu omologilor săi: Prosoape și fețe de masă, printre cele mai scumpe daruri
 • 4
  Un pod din Grecia încă este folosit după 3.300 de ani
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.