Privind înapoi la toate aceste luni de criză și anul școlar, ați putea să ne vorbiți despre lecțiile pozitive pe care le-ați însușit?

Lucrez cu oameni remarcabili la Școala Internațională Heritage. Deci, lecțiile-cheie pentru mine sunt modul în care oamenii s-au adaptat, dar și rezistența și modul în care au luptat pentru a continua să ofere educație.
Care este atmosfera din școală acum?
Suntem plini de speranță pentru 2021. Fiind în domeniul educației, suntem întotdeauna plini de speranță pentru tineri și copii. Iar speranța pentru mine înseamnă planificarea următoarei etape pentru școală, planificarea unui întreg sistem educațional care să funcționeze eficient. Nu simțim că pandemia ne-a îngenuncheat, dimpotrivă. Ne îndreptăm spre sfârșitul primului semestru, toate acestea în atmosfera minunată de Crăciun și înconjurați de copii care creează lucruri. Fericirea și bucuria sunt părți foarte importante din viața de zi cu zi a școlii, pentru că știm cât de dură și îngrijorătoare pare uneori lumea, mai ales în acest moment.
Cum arată viitorul și noul an școlar din punctul dvs. de vedere?

Să discutăm despre anul viitor mai în detaliu acum. Știu că ați ales un curriculum internațional „A Level” pentru Liceul Heritage. Ați putea să ne explicați ce înseamnă asta?
Una dintre părțile pe care o așteptăm cu nerăbdare, începe următoarea etapă de dezvoltare a școlii – liceul. La Heritage urmăm curriculumul Cambridge International, care este începe de la școala primară, prin gimnaziu (mixat cu curriculumul național), apoi îi ghidează pe elevi spre liceu. Aici ei încep „A Level” – programul internațional Cambridge, un curs de acces la universitate pentru cei de +16 ani, standardul de aur la nivel global – aproximativ o treime din școlile internaționale din lume folosesc „A Level”. Acest program nu se compară cu opțiunile naționale oferite de liceele din regiunea noastră. Elevii noștri nu vor trece prin sistemul național de bacalaureat, ei vor susține examenele „A Level” și vor obține calificările Cambridge recunoscute la nivel global. Mai mult, în Liceul Heritage, mediul de instruire este exclusiv în engleză, ca lingua franca globală, ceea ce le permite elevilor noștri să acceseze universități și cariere globale.
În curriculumul „A Level”, accentul se pune pe rigoarea intelectuală și calificări care să permită admiterea la cele mai bune universități din lume, dar este, de asemenea, un program care dezvoltă personalități pregătite să obțină succes și împlinire în cariera academică și în viață. Aceasta este o investiție în viitor, iar calificările naționale rareori se concentrează pe dezvoltarea holistică a studenților în domenii precum studiul independent, leadershipul elevilor, bunăstarea, gândirea critică, cunoașterea aprofundată, încrederea, rezistența și învățarea pe tot parcursul vieții. „A Level” le permite elevilor să-și încheie în mod eficient călătoria în calitate de cetățeni globali până la vârsta de 18 ani și le oferă mobilitate globală – posibilitatea de a studia în străinătate.
Foarte important, profesorii noștri sunt recrutați pentru angajamentul lor față de un curriculum școlar și o cultură școlară demnă de secolul XXI, fiind toți foarte calificați și certificați conform Cambridge International Assessment. Suntem un centru de dezvoltare profesională Cambridge și pilotăm inițiativele Cambridge. Recent chiar am contribuit cu un articol pentru studiile lor de caz în care am povestit despre strategia de succes a Heritage în pandemie.
Se știe că la Heritage programul din cadrul curriculumului și activitățile extracuriculare sunt la fel de importante ca și cele academice. Spuneți-ne mai mult.

Ceea ce aștept cu nerăbdare a Heritage este că într-o zi, foarte curând, copiii care sunt în clasa a 10-a acum, vor reveni și vor fi un exemplu autentic și dovadă că acest model de educație valorifică mai mult decât individul, depășește limitele și hotarele. Iată ce creăm noi aici în școală.
Să vorbim despre procesul de admitere, pentru părinții și elevii care doresc să studieze la Heritage, de unde ar trebui să înceapă?
Activitatea noastră pe rețelele sociale este cu adevărat prolifică, ne pot găsi pe Twitter, Facebook, Instagram. Dar ar trebui să înceapă cu site-ul nostru, unde este descris foarte clar procesul de admitere.
Membrii biroului nostru de admitere sunt vorbitori de limbă engleză, rusă și română. Ne dorim să admitem elevi care au studiat în școlile din Moldova, nu doar din școala noastră.
În ce privește liceul, majoritatea elevilor noștri din clasa a 10-a doresc să intre în programul nostru „A Level” (cu excepția celor care pleacă în străinătate) și suntem foarte bucuroși că acest program îi atrage.
Procesul de aplicare se va desfășura până în septembrie, dar perioada de oportunitate pentru elevi este sfârșitul lunii ianuarie, februarie și cel târziu în martie.
În calitate de director, sunt foarte implicat în acest proces, datorită experienței mele de a conduce un liceu imens cu 400 de elevi „A Level”. Și, lucrând cu tineri de 16 ani, știu că deseori ei nu văd destul de departe viitorul sau părinții lor ar putea avea o idee foarte clară despre cum trebuie să arate viitorul copiilor lor. Dar, odată ce facem un interviu foarte personalizat și le oferim orientare în carieră, ne putem asigura că sunt pe calea cea bună.
Trăim vremuri schimbătoare, dar și Școala Internațională Heritage se schimbă, odată cu introducerea programului „A Level”, de exemplu. Care sunt speranțele dvs. pentru viitor cu privire la aceste schimbări?
Nu a mai existat un asemenea liceu în Moldova, suntem foarte mândri că suntem primii. Este emoționant, este istoric și suntem obligați să facem acest lucru foarte bine. Sperăm că este o realizare cu care se vor mândri nu doar familiile Heritage, ci și întreaga țară. Știm că educația nu este privilegiul unui singur grup, beneficiem cu toții atunci când colaborăm.
Există atât de multe informații, dar transformarea acestora în cunoștințe și înțelepciune rămâne cheia educației. De aceea școlile sunt atât de importante, precum și conectarea tinerilor cu persoanele de alte vârste este cu adevărat importantă. Vedem schimbări generaționale și de gen în leadershipul în întreaga lume. Vedem asta în Kamala Harris în calitate de vicepreședinte de stat, vedem asta în Maia Sandu, vedem asta în liderii europeni și în liderii asiatici. De aceea planificăm și pregătim această generație pentru viitorul în care îi vor asuma rolurile de conducere. Și acest model de educație le permite să obțină abilitățile necesare pentru a conduce cu mult mai mult succes decât generațiile anterioare. Aceasta este speranța mea în calitate de pedagog.
Suntem la dispoziţia dumneavoastră pentru orice informaţii despre admiterea la Liceul Heritage la +37362022210 şi info@heritage.md.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.