Unii magistrați cu „reputație dubioasă” care au fost promovați la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție sau la cea de vicepreședinți ai CSJ ar avea grave probleme de integritate, iar o parte din ei figurează ca participanți ai unor grupări criminale, susține deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău. Parlamentarul a precizat că subiectul privind promovarea judecătorilor a fost exclus în ultimul moment de pe agenda ședinței de luni a Comisiei juridice numiri și imunități.
„Pe agenda ședinței de luni a Comisiei juridice numiri și imunități a fost introdus un subiect sensibil. Este vorba despre proiectele de hotărâre privind promovarea Tamarei Chișca-Doneva, Nadejdei Toma, Oxanei Robu, a lui Anatolie Minciuna, Nicolae Șova, Ghenadie Plămădeală și Alionei Miron în funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție și vicepreședinți ai CSJ. S-a aflat că mai toate persoanele promovate recent la CSJ sunt implicate în acte groaznice, inclusiv ca participanți ai unor grupări criminale, participanți ai evenimentelor din pădurea domnească, atacuri raider, deposedări de terenuri etc. Raportul SIS cu griful „secret”, informații din afara sistemului ne vorbesc despre faptul că acești candidați sunt persoane total incompatibile cu statutul de membru al CSJ, statul care nu poate fi revocat conform legii. Am ajuns să promovăm în cea mai înaltă instanță din stat oameni care au prejudiciat statul Republica Moldova”, a menționat Plîngău, în cadrul unei conferințe de presă.
Dinu Plîngău spuse că cu zece minute înainte de conferință a fost informat că subiectul numirii judecatorilor ca CSJ este exclus de pe ordinea de zi.
„Azi urmă să divulg anumite informații despre acești judecători, dar cu zece minute în urmă am fost informat că hotărârile care urmau să fie adoptate de Comisie în privința promovării acestor judecători se amână. Este o mică victorie”, a mai declarat Dinu Plîngău.
Parlamentarul a făcut un apel către politicieni să facă o notificare în adresa CSM, pentru ca membrii Consiliului să propună alte candidaturi la funcția de judecători la CSJ.
Acest subiect a fost comentat și de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Acesta se arată indignat de faptul că judecătorii care „nu-și declară averea, favorizează grupuri de interese sau fac dosare la comandă” sunt promovați la CSJ, dar magistrații care „merită” nu sunt susținuți de membrii Comisiei juridice.
„Nu putem exclude că, până la ședința Parlamentului de joi sau vineri, ele pot reapărea în agenda comisiei și, ulterior, în plen. Printre cei ce se propun a fi numiți judecători la Curtea Supremă de Justiție sunt oameni care se fac vinovați de condamnări la CtEDO, dosare la comandă, trafic de influență, averi nedeclarate, favorizarea unor grupuri de interese și tot așa mai departe. Dacă se promovează ca judecători la CSJ numai o parte dintre aceștia, atunci încrederea în sistemul de justiție – care și acum este foarte proastă – va fi aproape de zero. Între timp, Viorica Puică – judecătoare care chiar merită promovată la CSJ – nu a fost susținută de socialiști în Comisia juridică câteva luni în urmă și în continuare așteaptă numirea la CSJ”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.
Amintim că, la 28 iulie Nadejda Toma, judecătoarea care a menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare cu executare pe numele ex-premierului Vladimir Filat, a fost desemnată vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție.
În aceeași zi și Tamara Chişca-Doneva, una dintre judecătoarele care a format completul de la Curtea Supremă de Justiție ce a luat decizia finală în cazul „Gemeni”, a fost numită în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiţie, președintă al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ.
La 22 septembrie, cinci judecători, (Anatolie Minciună, Oxana Robu, Ghenadie Plămădeală, Nicolae Șova și Aliona Miron), unii vizați în cauze de condamnare a R. Moldova la CtEDO au fost selectați pentru funcțiile vacante de magistrați la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).