Ministerul Sănătății anunță că bolnavii de COVID-19 care se tratează acasă vor beneficia de medicamente compensate

Ministerul Sănătății anunță că bolnavii de COVID-19 care se tratează acasă vor beneficia de medicamente compensate

Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă. La fel, a fost extinsă lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul la domiciliu. Autoritățile susțin că  preparatele vor fi prescrise de medicul de familie în funcție de gravitatea de evoluție a infecției COVID-19 și de comorbiditățile pacientului.

Protocolul Clinic Național Provizoriu și Protocolul Clinic Standardizat, pentru medicii de familie a fost revizuit și actualizat, în contextul evoluției în creștere a cazurilor de COVID-19 la nivel național și mondial.

Conform noilor modificări, în tratament la domiciliu au fost incluși pacienții cu forme moderate, pe lângă cei asimptomatici și cei cu forme ușoare ale bolii.

Publicitate

Totodată, a fost aprobată lista investigațiilor de laborator și instrumentale pentru examinarea pacienților cu semne de agravare a bolii. De asemenea a fost reglementat mecanismul de acces a pacienților infectați cu COVID-19 la investigații în condiții de ambulator.

Șefa de la Sănătate a adăugat că vor fi incluși în tratament la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie pacienții cu forme asimptomatice, copiii mai mari de 7 ani, adulții, inclusiv gravidele, cu forme ușoare de COVID-19, fără factori de risc de deteriorare a stării generale și adulții cu forme moderate de COVID-19, cu excepția gravidelor.

Astfel, pacienților asimptomatici nu li se recomandă tratament, iar pentru pacienții simptomatici cu forme ușoare de boală rămân în vigoare aceleași recomandări privind tratamentul la domiciliu.

Totodată, pacienților cu forme moderate li se va indica tratament la domiciliu cu prescrierea medicamentelor antivirale, antimicrobiene, dezagregante, anticoagulante, gastroprotectoare, vazoprotectoare, vitamine și suplimente alimentare.

În acest sens, a fost aprobată o listă suplimentară de medicamente pentru tratamentul în condiții de domiciliu, care vor fi compensate din Fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate cât și cele neasigurate.

Compensarea pentru copii este de 100%, iar pentru adulți este de 70%, totodată este asigurată compensarea integrală de 100% pentru cel puțin o denumire comercială din fiecare Denumire Comună Internațională.

Conform procedurii stabilite, Ministerul este în proces de examinare a posibilității de extindere a compensării pentru celelalte grupe de medicamente incluse în protocolul provizoriu.

De asemenea, au fost revizuite criteriile de spitalizare, inclusiv în baza investigațiilor realizate în condiții de ambulator și criteriile de excludere din izolare/tratament la domiciliu și revenire în câmpul de muncă sau instituții de învățământ.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal