138 de amendamente la proiectul legii bugetului de stat și solicitări de resurse suplimentare de 1,9 miliarde lei. Avizul Guvernului

138 de amendamente la proiectul legii bugetului de stat și solicitări de resurse suplimentare de 1,9 miliarde lei. Avizul Guvernului

Deputații în Parlament au înaintat spre examinare Guvernului 138 de amendamente la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021. Acestea conțin 1.100 de solicitări,  prin care sunt solicitate resurse suplimentare și redistribuiri de alocații în sumă totală de 1,9 miliarde lei.

După examinarea amendamentelor și în urma revizuirii alocațiilor bugetare incluse în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 aprobat de Guvern, miniștrii au decis că se susține integral amendamentul ce se referă la Comisia Electorală Centrală pentru reparația și procurarea tehnicii de calcul în contextul următoarelor scrutine electorale în suma de 8,5 milioane de lei, din contul diminuării alocațiilor prevăzute pentru fondul de rezervă al Guvernului.

Totodată, nu se susțin o parte din amendamentele care propun modificări la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar prin extinderea autorităților cărora să li se aplice valori de referință derogatorii la calcularea salariilor.

Publicitate

Această discordanță va fi soluționată în timp, în urma majorării graduale a valorilor de referință și eliminării celor derogatorii, obiectivul primordial fiind stabilirea unei valori de referință unice în sectorul bugetar.

La fel, nu se susțin amendamentele privind redistribuirea alocațiilor prevăzute în proiectul de buget, prin diminuarea bugetelor unor autorități publice centrale. Aceasta deoarece, așa cum a explicat ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, au impact asupra indicatorilor generali ai bugetului de stat și vor afecta capacitățile funcționale ale acestor autorități.

Totodată, Pușcuța a menționat că solicitările de mijloace financiare destinate autorităților publice locale pentru cheltuieli capitale se însumează la 422,7 milioane lei.

„Dat fiind că solicitările depășesc considerabil posibilitățile financiare și în mare parte, acestea se atribuie dezvoltării infrastructurii drumurilor, au fost identificate posibilități de redirecționare în aceste scopuri a mijloacelor financiare de la Programul de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor - 203,1 milioane lei și de la Acțiuni cu caracter general – 100,0 milioane lei”, a precizat Ministrul Finanțelor.

Repartizarea acestor mijloace financiare pe autorități publice locale și pe obiecte concrete, rămâne la latitudinea deputaților și urmează a fi adoptată în plenul Parlamentului, fără depășirea parametrilor generali ai bugetului de stat.

Amintim că, printre amendamentele susținute integral de miniștri se numără și acordarea suportului financiar unic în mărime de 1000 lei pentru beneficiarii de pensii şi alocaţii sociale de stat a căror cuantum lunar nu depăşeşte 4000 de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal