Cu acces parțial la educație, comunicare limitată cu semenii și condiții nepotrivite de instituționalizare. Așa trăiesc mai mulți copii ai căror părinți sunt bolnavi de tuberculoză. Concluzia aparține Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului, în urma unei cercetări a centrelor în care sunt instituționalizați minorii respectivi. Potrivit Maiei Bănărescu, deși copiii sunt luați din famiile cu focare de tuberculoză pentru un termen de cel mult șase luni, sunt cazuri când minorii stau în centrele de reabilitare chiar și câte doi ani.
„Copiii a căror părinți sunt bolnavi de tuberculoză sunt plasați pe o perioadă de trei luni cu dreptul de prelungire până la șase luni. Din păcate colegii mei au găsit copii care stau chiar și 24 de luni în aceste centre. Ele nu sunt instituții închise, dar în realitate ei sunt închiși. Nu merg la școala din comunitate, nu comunică cu copiii din comunitate. Toate serviciile sunt acordate în aceste instituții. Este regretabil că în 2021 statul nu a identificat o alternativă pentru condiții prietenoase copiilor”, a declarat Maia Bănărescu.
Una dintre autoarele cercetării, Elena Cernăuțan, a precizat că majoritatea copiilor au fost plasați în aceste centre pentru tratament de reabilitare și suport medico-social:
„Am discutat cu pedagogii din aceste centre care ne-au comunicat că acești copii plasați au acces parțial la telefon, la bibliotecă, la activități extra-școlare de rând cu alți copii. Centrele au nevoie de reparație capitală, copiii sunt slab asigurați cu manuale și au probleme cu asigurarea cu apă potabilă. Pentru a pregăti mâncare, angajații aduc apă potabilă de la fântânile din apropiere”.
Specialiștii au constatat, de asemenea, că acestor copii li se încalcă dreptul la sănătate.
„Aceste centre deși sunt recunoscute de Ministerul Sănătății ca instituții curative, nu sunt asigurate cu personal medical suficient și au o monitorizare insuficientă asupra stării de sănătate a copiilor. Au fost cazuri când copiii care aveau nevoie de investigații medicale centrele achitau suplimentar investigațiile. Copiii nu de fiecare data cunosc motivul pentru care se află acolo”, a mai spus Cernăuțan.
Avocatul Poporului susține că va cere Ministerului Sănătății și Guvernului Republicii Moldova să se autosesizeze pe marginea acestui subiect și să întreprindă măsuri prompte pentru crearea condițiilor optime de aflare a copiilor în centrele de reabilitare.
Vezi și aceste știri

Cinci cazuri de tuberculoză și 19 de gripă au fost înregistrate în Chișinău, în ultima săptămână

Tuberculoza rămâne o „provocare majoră de sănătate” în Asia Centrală şi Europa

Chișinăul va asigura cu medicamente bolnavii cu HIV și tuberculoză din regiunea transnistreană

Avocatul Poporului: „Persoanelor care se tratează de COVID-19 la domiciliu li se încalcă dreptul la viață și sănătate”

IDIS Viitorul: Procuratura Generală, Banca Națională a Moldovei și Avocatul Poporului - cele mai independente instituții din Moldova

Un general american vorbește despre riscul unui război între SUA China. Când ar putea începe conflictul
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
