Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a înregistrat în trimestrul III al acestui an o scădere cu 9,7% pe seria brută, (61.719 milioane de lei, prețuri curente de piață) și cu 11,5% pe seria ajustată sezonier față de trimestrul III din 2019, iar față de trimestrul II 2020 a scăzut cu 1% pe seria ajustată sezonier, arată ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică.
În ianuarie-septembrie 2020 PIB a scăzut față de ianuarie-septembrie 2019 cu 8,2%, pe seria brută (vezi Tabelul 2).

Valoarea adăugată brută (VAB) total pe economie, cu o pondere de 88,5% la formarea PIB, a contribuit la scăderea PIB cu 8,4%, volumul VAB fiind în descreștere cu 9,5% față de cel înregistrat în trimestrul III 2019. La scăderea PIB în trimestrul III 2020 față de trimestrul III 2019, au contribuit următoarele activități:
- agricultura, silvicultura şi pescuitul (au contribuit cu -4,8% la scăderea PIB), cu o pondere de 14,3% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 32,2%;
- comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor; transport și depozitare; activități de cazare și alimentație publică (au contribuit cu -2,8% la scăderea PIB), cu o pondere de 22,3% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 11,8%;
- industria extractivă și industria prelucrătoare; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat; distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (au contribuit cu -0,7% la scăderea PIB), cu o pondere la formarea PIB de 12,4% și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 5,5%;
- tranzacţiile imobiliare (au contribuit cu -0,4% la scăderea PIB), cu o pondere de 6,1% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 6,5%;
- administrația publică și apărare; asigurări sociale obligatorii; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (au contribuit cu -0,3% la scăderea PIB) cu o pondere de 10,4% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 3,3%;
- activități profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de servicii suport (au contribuit cu -0,3% la scăderea PIB), cu o contribuție de 2,7% la formarea PIB și o scădere a VAB pe activitățile respective cu 11,6%.
Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor este de părere că scăderea PIB-ului „este o pierdere incomensurabilă”. Expertul spune că țara noastră ar avea nevoie de un program anti-criza mai „ambițios”, în volum de circa un miliard de euro pentru a compensa pierderile.
„Dacă comparăm evoluția economiei naționale din perioada pandemiei cu evoluția economică care putea fi în cazul în care nu exista pandemia, constatăm un decalaj de circa 7.6 miliarde de lei pentru această perioadă (cel mai probabil, impactul total net al pandemiei asupra creșterii economice va ajunge la circa 20 miliarde de lei (~1 miliard de euro) până la finele anului 2021. Este o pierdere incomensurabilă cu măsurile de suport fiscal direct și indirect acordate de către stat firmelor și populației, estimate la circa 1.4 miliarde de lei în 2020. Avem nevoie de un program anti-criza mai ambițios, în volum de circa un miliard de euro pentru a compensa pierderile coronacrizei și a pregăti terenul pentru relansarea din perioada post-pandemică. Pentru aceasta, este necesar de majorat emisiunile de VMS, valorificat ajutorul disponibil din partea partenerilor de dezvoltare și de emis euroobligațiuni la bursele internaționale”, a scris Adrian Lupușor pe pagina sa de Facebook.
Din punct de vedere al utilizării, scăderea PIB în trimestrul III 2020 față de trimestrul III 2019 s-a datorat, în principal:
- consumului final (contribuind cu -6,0% la scăderea PIB), îndeosebi consumului final al gospodăriilor populației, al cărui volum s-a redus cu 8,0%, contribuind cu 76,3% la formarea PIB;
- exportului net de bunuri și servicii (au contribuit cu -1,2% la scăderea PIB), consecință a reducerii cu 8,5% a volumului importurilor de bunuri și servicii corelată cu o scădere mai accentuată a volumului exporturilor de bunuri și servicii (cu -20,6,%).
Contribuție pozitivă la evoluția PIB a avut-o formarea brută de capital fix (+1,9%), al cărei volum s-a majorat cu 6,7%, contribuind cu 30,9% la formarea PIB.
În ianuarie-septembrie 2020 PIB a constituit 150.034 milioane de lei, prețuri curente (de piața), în scădere (în termeni reali) cu 8,2% față de ianuarie-septembrie 2019.
Vezi și aceste știri

Marea Britanie înregistrează cea mai mare cădere a PIB din ultimii 300 de ani

Tinerii și femeile, cei mai afectați de criză. Expert-Grup: Măsurile anticriză reprezintă aproape 1,2% din PIB, în timp ce majoritatea țărilor vecine au implementat pachete de peste 2%-3%

În R. Moldova, COVID-19 a influențat la creșterea unui deficit bugetar de circa 7% din PIB: „Este necesar un pachet anticriză de aproape un miliard de euro”

PIB-ul a însumat 44,6 miliarde lei în trimestrul II al anului 2020. Indicele este în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut (INFOGRAFIC)

Un general american vorbește despre riscul unui război între SUA China. Când ar putea începe conflictul

Ședința extraordinară pentru membrii CSP, amânată. Care este motivul (UPDATE)
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
