„În ceea ce ține de bugetul municipal pentru anul 2021 ne dorim maximă transparență. Avem un deficit bugetar de aproximativ 1,3 miliarde. El este acoperit prin instrumente financiare externe și interne. 261 de milioane sunt cu acoperire pentru autobuzele care urmează să fie aduse la Chișinău. Toate procedurile au fost agreate de toate instanțele”, a declarat Ion Ceban.
Primarul a vorbit și despre alte proiecte pe care municipalitatea intenționează să le implementeze în noul an. Este vorba despre managementul deșeurilor solide, eficiența energetică și pachetul doi pentru reparația drumurilor, proiecte care depășesc suma de 300 de milioane de lei.
„Alt proiect este în negociere cu privire la dezvoltarea zonei de la Dumeniuc până la Bucovinei. Suntem în proces de elaborare a Planului Urbanistic zonal pentru această zonă. Strada Industrială este, de asemenea, un segment care trebuie să devină o alternativă pentru un sector al șoselei de centură”, a spus Ceban.
Primarul și-a manifestat speranța că în haznaua capitalei se vor aduna bani și din vânzarea unor terenuri municipale:
„Suntem siguri că din vânzarea celor 19 hectare de la Ciocana vom putea recupera acești bani. Sunt proiecte mari pentru capitală: trotuare, intervenție în curțile blocurilor. Cu regret avem această ruptură a finanțelor publice. Nu avem surse pentru dezvoltare. Am pus la punct multe lucruri în acest an, nu am avut nicio tranzacție fără licitație publică, astăzi scoatem la licitație terenurile municipale. Doar pentru 15 loturi neimportante a încasat municipalitatea în luna decembrie 42 de milioane de lei. Dacă se făcea așa până acum, am fi avut miliarde de lei”.
Autoritățile susține că partea de venituri municipale va înregistra o creștere de 6,8%, preponderent din transferurile de la bugetul de stat, care vin pe domenii. Cota din impozitele pe proprietateva crește, de asemenea.
Astfel, principalele investiții, peste 60% , vor reveni Direcției Transport – 905 milioane de lei. Direcția locativ -comunală va primi 364 de milioane de lei, domeniul învățământului va beneficia de 79 de milioane de lei, Direcția Arhitectură va primi 69 de milioane de lei, Direcția Asistență Socială - 20 de milioane de lei, iar Direcția Construcții capitale - 30 de milioane de lei.
În domeniul construcțiilor capitale banii vor fi alocați pentru proiectele începute și finisate în proporție de 85%, adică cele care vor fi sigur finalizate în 2021.
Grădina zoologică va beneficia în anul 2021 de 4 milioane de lei pentru construcția mai multor voliere pentru animale dar și a unui atelier de tâmplărie.
În domeniul învățământului vor fi deschise mai multe grupe la grădinițe, precum și clase noi în școli.
Pentru reactualizarea Planului Urbanistic General vor fi alocate 20 de milioane de lei. Alte 20 de milioane de lei vor fi alocate pentru un concurs de soluții pentru modernizarea parcului catedralei și Ștefan cel Mare.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.