IDIS Viitorul: Patru deosebiri dintre bugetul municipiul Chișinău pentru 2021 față de ceilalți ani

IDIS Viitorul: Patru deosebiri dintre bugetul municipiul Chișinău pentru 2021 față de ceilalți ani

Bugetul Primăriei Chișinău pentru anul 2021 se deosebește de bugetele din alți ani prin patru aspecte: cheltuielile planificate, deficitul care va fi înregistrat, împrumuturile pentru dezvoltare și programul investițional. Concluzia aparține expertului în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Economistul afirmă că prima deosebire a bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2021 este majorarea cu 1,3 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare. Potrivit lui, aceasta este  cea mai mare creștere planificată din istoria capitalei, de 2,4 ori mai mult decât cele mai mari creșteri înregistrate în ultimii doi ani.

A doua diferență, remarcă expertul, este deficitul bugetar. Creșterea cheltuielilor bugetare se planifică a fi acoperită din contul creșterii deficitului bugetar, care în 2021 este estimat la nivelul de 1,3 miliarde de lei sau de 4,5 ori mai mult decât maximumul istoric din 2011, când deficitul bugetar a fost de 285 de milioane de lei. Toate bugetele municipiului Chișinău, aprobate până în prezent, aveau cheltuieli mai mult sau mai puțin comparabile cu veniturile bugetare.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, deficitul bugetar se planifică a fi acoperit din contul împrumuturilor, care în anul 2021 se planifică la nivel de 1,4 miliarde de lei, dintre care 175 de milioane de lei vor merge pentru stingerea împrumuturilor contractate în anii anteriori, iar restul 1,235 de milioane de lei vor merge pentru acoperirea deficitului bugetar.

Publicitate

Experții IDIS Viitorul consideră că pentru dezvoltarea infrastructurii urbane, municipiul Chișinău, dar și restul localităților din țară, au nevoie de o taxă nouă: taxa pentru dezvoltare. Este o taxă care trebui să fie plătită de toți cei care construiesc locuințe, spații comerciale sau oficii, iar banii acumulați să fie direcționați pentru construcția de infrastructură adiacentă.

AGORA precizează că autoritățile municipale au prezentat planurile pentru anul 2021. Printre priorități se numără mangementul deșeurilor solide, definitivarea planului urbanistic, reparația trotuarelor, intervenții în curțile de bloc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal