O cisternă cu gaz, motiv de ceartă între LUKOIL și Digital Park: Ce spun cele două companii, dar și autoritățile municipale (FOTO, DOC)

O cisternă cu gaz, motiv de ceartă între LUKOIL și Digital Park: Ce spun cele două companii, dar și autoritățile municipale (FOTO, DOC)

Un rezervor cu gaze amplasat pe teritoriul unei stații peco de pe strada Mihai Viteazul din capitală a devenit motiv de ceartă între doi mari agenți economici. Este vorba de LUKOIL-Moldova și Digital-Park. Reprezentanții companiei IT spun că butelia îi împiedică să-și construiască un drum de acces către propria clădire de birouri și fac referire la o decizie a Consiliului Municipal Chișinău, în timp ce cei de la Lukoil susțin că cisterna a fost amplasată legal, cu toate avizele necesare și stă acolo de mai bine de două decenii. Autoritățile municipale par să bată pasul pe loc în soluționarea problemei. 

Stația de alimentare cu combustibil a apărut în acest loc încă în anul 1995. De atunci, potrivit companiei, periodic s-au făcut lucrări pe acel teritoriu, care constituie proprietate publică și privată.

...

Publicitate

Aici însă apare problema. Porțiunea de drum ar urma să treacă prin locul unde acum este amplasat un rezervor cu gaze.

Pentru claritate, lăsăm mai jos câteva imagini cu cisterna la care se face referire.

Administrația Digital Park susține că a fost emisă și o prescripție în adresa LUKOIL-Moldova pentru evacuarea buteliei cu gaze. Lucrurile, însă, nu se mișcă din loc.

„În primăvara acestui an (n. r. - 2020), am făcut demersuri către Primăria Chișinău în care am solicitat asigurarea accesului din strada Mihai Viteazul către Digital Park. În procesul de pregătire a documentației pentru acest acces, am descoperit că butelia de gaz de la stația LUKOIL este amplasată în mod ilegal. Nu sunt autorizări privind amplasarea acesteia în cadrul stației de alimentare LUKOIL-Moldova. Pentru noi, ca și agent economic care are un bloc de oficii cu sute de angajați, prezența acestei butelii de gaze este un pericol iminent, pentru că să nu dea Domnul să se întâmple ceva, în primul rând vor fi afectați oamenii. Am solicitat autorităților, Primăriei Chișinău, Preturii Buiucani, să fie întreprinse toate măsurile pentru demolarea stației. Din câte cunoaștem și am fost informați printr-o scrisoare oficială, a fost emisă o prescripție către LUKOIL-Moldova prin care a fost solicitată demolarea urgentă a stației, lucru care nu s-a întâmplat și nu avem o previzibilitate când se va întâmpla acest lucru”, a declarat directoarea Digital Park, Aurelia Salicov.

LUKOIL Moldova spune că deține toate actele necesare pentru amplasarea stației de alimentare, inclusiv butelia de gaze

Contactați de AGORA pentru a oferi o reacție la acest subiect, reprezentanții LUKOIL-Moldova au menționat că au expediat scrisori către primarul general Ion Ceban și consilierii municipali în care explică că butelia de gaze din preajma stației de alimentare cu produse petroliere a fost amplasată legal, la bază fiind mai multe acte eliberate de municipalitate încă în 2004.

...

Consilierul municipal Vasile Grădinaru susține însă că terenul, pe care e amplasată cisterna, aparține Primăriei.

„Noi avem un teren public pe care ilegal a fost amplasat o butelie de gaz de către compania Lukoil. Au fost făcute sesizări în acest sens pentru a fi ridicată această butelie, dar nu s-a întreprins nicio acțiune. În vara anului 2019, LUKOIL a venit cu o solicitare către CMC ca să îi acorde un certificat de urbanism pentru repararea stației de alimentare. Ei au spus că dacă primesc certificatul, scot cisterna. Primăria a eliberat certificatul, dar cisterna așa și a rămas acolo. Problema e că se utilizează fără un act care să permită acest lucru, astfel fiind un pericol public pentru blocurile de locuit din preajmă. Vă dați seama dacă o butelie de gaz de câteva tone ar exploda în preajma blocurilor de locuit? Acolo este nevoie de o cale de acces către StarNet, Digital Park și alte obiective publice, și respectiv s-a făcut un proiect de decizie pentru a face acea cale de acces care ar fi trecut și prin acel teren public. A fost solicitarea ca prin acest proiect de decizie, pe cale amiabială, agentul economic să ridice acea butelie, astfel încât să fie posibilă construcția acelui drum. Până la ora actuală, nimic nu s-a făcut”, a declarat pentru AGORA președintele fracțiunii PAS în CMC, Vasile Grădinaru.

Pretura Buiucani: „Vor fi întreprinse măsuri pentru evacuarea forțată”

În același timp, însă, conducerea Preturii Buiucani dă asigurări că, în curând, rezervorul va fi evacuat. Șeful Secției Urbanism și Arhitectură din cadrul Preturii Buiucani, Alexei Balan, dă asigurări că problema va fi rezolvată după întoarcerea pretorului Vadim Brînzaniuc care, în momentul discuției noastre cu el, se afla într-o deplasare de serviciu.

„Întreprinderea LUKOIL a fost anunțată printr-o scrisoare oficială despre decizia CMC pentru ca instalația cu gaz să fie evacuată. A fost întocmită o prescripție și s-a dat un termen de 15 zile după care urmează să fie emisă o decizie, o dispoziție a Preturii Buiucani și întreprinse măsuri pentru evacuarea forțată”, a declarat șeful Secției Urbanism și Arhitectură din cadrul Preturii Buiucani, Alexei Balan.

...

LUKOIL-Moldova este unul dintre liderii de pe piaţa produselor petroliere şi a gazelor lichefiate din Republica Moldova.

Digital Park este un proiect care oferă spații de lucru pentru companiile locale și internaționale din domeniul IT și include 7.660 de metri pătrați de lucru, 1.000 de locuri de muncă și peste 300 de locuri de parcare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal