
Moțiunea de cenzură, citită în plenul Parlamentului: Ce urmează mai departe? (DOC)
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernul Chicu a fost citită în plenul Parlamentului de președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu. Principalele nereușite invocate s-au referit la modul de gestionare a crizei pandemice și economice.
・
„Locurile în spitale s-au epuizat, mii de oameni au decedat, personalul medical a cedat, iar virusul circulă liber printre noi. Guvernul Chicu nu a putut proteja populația. 5% din populație s-a îmbolnăvit. Dar numărul e mult mai mare. Mulți nu intră în statistici, nu se izolează. Acest Guvern a ales să dea vina pe medici pentru numărul mare de infectări. Guvernul din RM a acționat de parcă criza nici nu a existat, nu a oferit ajutor real economiei. Dacă acest Guvern continuă să rămână în funcție, bugetarii și pensionarii riscă să rămână fără pensii și salarii. Pentru a evita aceste consecințe nefaste, semnatarii solicită demiterea Guvernului. Exprimăm retragerea încrederii acordate Guvernului Republicii Moldova”, a declarat Grosu.
https://docs.google.com/viewer?url=https://storage.interakt.md/storage/documents/2020%2F12%2Fmotiune1752.pdf&embedded=true
În urma depunerii moțiunii fracțiunile PAS, Platforma DA și PDM, au părăsit ședința Parlamentului.
Ce urmează mai departe?
Moțiunea urmează să fie supusă dezbaterii în prima zi a şedinţei plenare a săptămânii următoare. Dezbaterea moţiunii de cenzură va începe cu prezentarea raportului Guvernului.
Moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității (adică 51) deputaților aleși. În cazul în care nu va întruni numărul necesar de voturi, moțiunea de cenzură se va considera respinsă.
Ce se întâmplă dacă se aprobă?
Dacă majoritatea deputaților aleși vor vota pentru adoptarea moțiunii de cenzură, atunci, în maxim trei zile, prim-ministrul Republicii Moldova va prezenta demisia Guvernului în fața șefului statului. După aceasta, Executivul va îndeplini numai atribuții de administrare a treburilor publice, până la numirea altui cabinet de miniștri.
Citește aici: Moțiunea de cenzură: Îți spunem, de la A la Z, ce semnifică votul de neîncredere