Cu aplauze: Parlamentul a anulat așa-zisa „Lege a miliardului”

Cu aplauze: Parlamentul a anulat așa-zisa „Lege a miliardului”

Deputații socialiști și ce din Partidul Șor au votat cu aplauze proiectul de lege care vine să anuleze așa-zisa „Lege a miliardului”. De aceeași părere însă nu au fost și parlamentarii Platformei DA, PAS și PDM, care au părăsit ședința Parlamentului înainte de a fi votată legea. De menționat că legea abrogată prevede că din bugetul de stat vor fi achitate circa un miliard de lei anual, timp de 25 de ani, pentru a restitui creditul oferit de BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Pentru anularea „Legii miliardului” au votat 56 de deputați. Proiectul este semnat de Petru Burduja, Bogdan Țîrdea, Vladimir Golovatiuc și Corneliu Furculiță.

„Punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat. Cetățenii nu trebuie să suporte răspunderea pentru gafele fostelor guverne”, a menționat unul dintre autori, deputatul Petru Burduja.

Publicitate

Documentul presupune că Ministerul Finanțelor să emită și să transmită Băncii Naționale a Moldovei obligațiunile de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13,583 miliarde lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

„Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”, se menționează în nota informativă la proiect.

Autorii propun ca banii care urma să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor.

Protiviti proiectului, Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Opoziția parlamentară a calificat inițiatova drept una populistă și a refuzat să participe la votarea acesteia.

De menționat că Legea a fost adoptată în octombrie 2016 și prevedea emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13,5 miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Amintim că Guvernul a acordat în 2014 și 2015, prin două Hotărâri secrete, credite urgente de 14,12 miliarde lei pentru Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, ca acestea să-și onoreze obligațiile față de deponenți. Ulterior acești bani nu au fost restituiți de cele trei bănci, fiind pornite mai multe dosare penale. Totuși, până în prezent nu se cunosc persoanele care au beneficiat de pe urma devalizării celor trei bănci.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal