Parlamentul a votat proiectul farmaciilor mobile în pofida avizului negativ al Guvernului. Ce riscuri au identificat specialiștii de la Sănătate

Parlamentul a votat proiectul farmaciilor mobile în pofida avizului negativ al Guvernului. Ce riscuri au identificat specialiștii de la Sănătate

Parlamentul a votat, miercuri, în lectură de finală, un proiect promovat de Partidul Șor, potrivit căruia în localitățile din țară vor apărea farmacii mobile. Totuși, se pare că decizia deputaților nu a coincis deloc cu cea a specialiștilor din Sănătate. O demonstrează faptul că Guvernul a dat aviz negativ acestui proiect, specialiștii din Sănătate semnalând mai multe riscuri care ar putea apărea odată cu comercializarea medicamentelor în unitățile mobile.

Guvernul semnala în cadrul avizului că proiectul farmaciilor mobile nu conține reglementări care ar asigura desfășurarea activității farmaceutice în unitățile mobile în condiții de siguranță pentru sănătatea populației.

Specialiștii din sănătate semnalau că păstrarea necorespunzătoare a medicamentelor constituie o amenințare serioasă la adresa sănătății publice. Totodată, în textul avizului se menționează că cerințele sanitare și tehnice față de încăperile farmaciilor sunt strict reglementate și nu pot fi aplicate în mod similar pentru unitățile mobile.

Publicitate

Un alt aspect care a determinat Executivul să avizeze negativ proiectul farmaciilor mobile ține de faptul că în condițiile în care acestea vor fi amplasate în apropierea farmaciilor clasice, ele pot contribuie defavorizarea unor agenți economici, întrucât medicamentele comercializate în unitățile mobile ar putea avea un preț mai mic decât cele care se vând în farmacii.

Specialiștii mai atrag atenția asupra faptului că opțiunea mobilă de comercializare a medicamentelor va exclude posibilitatea controlului calității serviciilor farmaceutice fapt care poate general mai multe riscuri, printre care: vânzarea medicamentelor contrafăcute, eliberarea medicamentelor fără rețetă, eliberarea medicamentelor de către persoane necalificate, etc.

AGORA precizează că încă în luna iulie, curent, Partidul Șor a elaborat un proiect de lege prin care se dorește autorizarea activității unor farmacii mobile. Inițiativa a fost prezentată în Parlament pentru votul în primă lectură de deputata Violeta Ivanov.

„Mașini special echipate, cu frigidere și cu alte ustensile speciale necesare păstrării medicamentelor, vor circula conform unui grafic bine stabilit în localitățile din țară, unde nu sunt farmacii. Am purtat deja discuții cu agenți economici, care ne-au dat asigurări că, dacă va fi permisă această activitate, sunt gata să pună pe roate acest proiect pentru întreaga țară”, a explicat parlamentara.

Tot la ședința de miercuri, s-a votat proiectul de modificare a Legii cu privire la medicamente și Legii cu privire la activitatea farmaceutică are ca scop introducerea obligativității pentru factorii decizionali să reglementeze și să monitorizeze prețul medicamentelor începând de la prețul de producător, prețul de depozit și cel din farmacii. De asemenea, documentul prevede introducerea rețetei electronice care vine să completeze inițiativa de a avea o viziune globală asupra serviciilor de sănătate furnizate pacienților asigurați din sistemul de sănătate.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal