Retrospectiva anului 2020: Între pandemia COVID-19, criza economică și schimbarea la față a puterii în stat

Retrospectiva anului 2020: Între pandemia COVID-19, criza economică și schimbarea la față a puterii în stat

Schimbări în toate domeniile vieții sau începutul unei noi ere. Despre asta a fost anul 2020, perioada în care întreaga lume s-a unit pentru a lupta împotriva noului virus COVID-19 care până astăzi a luat viața a peste 1,8 milioane de oameni, a dat naștere unei crize economice fără precedent, a închis școlile, bisericile și a schimbat milioane de vieți. Tot în acest timp, mai multe țări și-au ales viitorul și optând pentru un nou președinte, un alt Parlament sau Guvern. Republica Moldova nu este o excepție. Pe final de an, îți propunem o retrospectivă a evenimentelor care s-au desfășurat pe parcursul acestui an. 

IANUARIE - Cu ochii pe incendiile de vegetație din Australia și virusul care ia avânt în China

În ianuarie 2020, întreaga lume era cu privirea ațintită spre incendiile din Australia în urma cărora aproape jumătate de miliard de animale au decedat, sute de case au fost distruse și zeci de oameni și-au pierdut viața, chiar dacă autoritățile au implicat peste trei mii de militari pentru a stinge focul. 

Tot în acea perioadă, apar primele informații despre un virus în China care mai târziu a primit numele de COVID-19. Autoritățile din oraşul Wuhan anunțau că circa 60 de persoane au fost diagnosticate cu o formă misterioasă de pneumonie virală și că nu este vorba despre un focar de sindrom respirator sever acut (SARS), sindrom respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sau de gripă aviară. Ulterior, la sfârșitul lunii ianuarie, numărul infectărilor s-a ridicat la 1.500, iar mai multe regiuni din China au devenit orașe fantome. Unele companii, precum Toyota, Starbucks au anunțat că își sistează activitatea, iar Franța și Germania confirmă primele cazuri de îmbolnăviri.  În rezultat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat „urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”.

În același timp, Guvernul de la Moscova și Kiev anunță despre demisia și punerea în funcție a unor noi prim-miniștri, în timp ce ucrainenii se aflau în doliu după ce un avion civil a fost doborât din greșeală de o rachetă iraniană, iar 167 de oameni care se aflau la bord au decedat. După mai multe investigații, Iranul și-a recunoscut vina. 

Corupția, subiect viu la Chișinău, în timp ce Vlad Plahotniuc e declarat indezirabil în SUA

La Chișinău, Ion Chicu îi promite Ambasadorului UE progrese pe segmentul reformei justiției. Peste Ocean, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, l-a vizat într-o declarație pe fostul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Pompeo a denunțat public acțiunile lui Plahotniuc și l-a declarat indezirabil împreună cu familia sa. La fel, în această perioadă, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost arestat pentru 20 de zile, pentru că ar fi înregistrat, contrar cerințelor legale, o plângere depusă de fostul președinte PDM Vlad Plahotniuc și că ar fi falsificat mai multe acte procesuale pe parcursul urmăririi penale, cu scopul de a-și proteja interesele sale, dar și pe cele ale lui Plahotniuc și ale oamenilor din anturajul lui, pentru ca aceștia să nu fie bănuiți în cauza penală privind furtul miliardului.

FEBRUARIE - COVID-19 se extinde în întreaga lume

În luna februarie, epidemia de COVID-19 ia avânt în toată lumea, iar mai multe state iau măsuri excepționale. La nivel mondial, 71.204 cazuri de infecţie au fost raportate, iar 1.770 de oameni au murit în urma complicațiilor. Asta în timp ce Trump ar fi primit asigurări că infecția va fi contracarată până la sfârșitul lunii aprilie 2020. 

Și în R. Moldova, autoritățile au intrat în stare de alertă, iar Guvernul a instituit cod galben la nivel național, chiar dacă nu a fost înregistrat niciun caz pe teritoriul țării. Un pic mai târziu, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că o cetățeancă a R. Moldova a fost infectată cu coronavirus în timp ce se afla în Italia. 

Tot în acea perioadă, salariile deputaților au fost majorate în baza unui amendament propus de fostul democrat Vlad Cebotari la etapa votării legii bugetului pentru anul curent. Mai exact, a fost o majorare de patru mii de lei. La fel, Ministerul Finanțelor a blocat alocarea a 70 de milioane de lei, bani prevăzuți în legea bugetului pentru 2020 pentru finanțarea sectorului justiției. Decizia a fost luată la cererea premierului Ion Chicu, care a menționat că asta e nota de plată oferită de CtEDO pentru Guvernul Republicii Moldova în cazul „Gemeni”. 

Totodată, ex-șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a fost eliberat din arest preventiv în prima ședință pe cauza penală de învinuire în abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale. Magistrații au decis ca Morari să fie plasat sub control judiciar. 

Mai mult, fostul speaker al Parlamentului Andrian Candu a anunțat că alături de un grup de colegi, printre care și Sergiu Sîrbu, părăsesc Partidul Democrat și creează un grup parlamentar separat.

Tot în februarie, de ziua sa, AGORA a organizat prima ediție AntiConferință. The Newsroom (VIDEO)

MARTIE - Primul caz de COVID în R. Moldova și activarea stării de urgență

La data de șapte martie curent, în R. Moldova a fost confirmat primul caz de coronavirus. E vorba despre o femeie, revenită din Italia, în vârsta de 48 ani. De altfel, președintele Igor Dodon a dezvăluit numele femeii infectate cu coronavirus, iar mai mulți experți au venit cu anumite critici și au declarat că au fost încălcate drepturile pacientei. 

Tot în această perioadă, autoritățile au luat mai multe măsuri urgente, precum restricționarea accesului persoanelor străine în țară, interzicerea manifestărilor în masă, sistarea curselor avia, activitatea piețelor și localurilor, precum și închiderea școlilor. La data de 17 martie, Parlamentul a aprobat starea de urgență pentru 60 de zile în timp ce erau confirmate 29 de cazuri de coronavirus în țară și jumătate de milion de oameni în întreaga lume. Țările vecine, precum Ucraina și România, intră și ele în carantină și restricționează accesul cetățenilor străini, iar Italia e declarată cea mai afectată țară din Europa cu un număr total al deceselor de 4.825, înregistrat timp de o lună. 

Victoria lui Ștefan Gațcan la alegerile parlamentare din Hîncești. Moldovenii față în față cu pandemia 

De altfel, în luna martie, au avut loc alegerile parlamentare în circumscripția Hîncești. Acestea au fost câștigate de candidatul PSRM, Ștefan Gațcan, care a obținut 5.539 dintre voturile alegătorilor. Pe locul doi s-a clasat candidata PAS, Olesea Stamate, cu 4.554 de voturi, iar pe poziția a treia s-a poziționat democratul Ion Mereuță cu 1.810 voturi. 

APRILIE - ajutoare și credite de urgență

În aprilie, autoritățile pregătesc deschiderea centrului de triere de la Moldexpo pentru bolnavii cu COVID-19. Asta în timp ce până la sfârșitul lunii, Ministerul Sănătății anunță un bilanț de 3.481 de cazuri confirmate de la începutul pandemiei și 102 decese. 

Totodată, 29 de lucrători medicali au fost confirmați cu noul virus, iar Guvernul a decis să se ofere câte 16.000 de lei pentru toți angajații sistemului medical care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă. 

În același timp, FMI anunță că R. Moldova va primi un credit de urgență în sumă de 235 de milioane de dolari pentru a face față impactului economic al pandemiei COVID-19, iar Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege prin care își angajează răspunderea pentru mai multe măsuri care ar veni în sprijinul cetățenilor și a agenților economici în contextul declarării stării de urgență generate de pandemie. Una dintre ele ține de reducerea cotei de TVA pentru HoReCa de 15%.

Mai mult, la data de 30 aprilie, o echipă de lucrători medicali din România a venit într-o misiune de două săptămâni în Republica Moldova, pentru a da o mână de ajutor în lupta cu noul coronavirus. O parte din ei au activat în spitalul din Bălți și Cahul, iar alții la Chișinău.

Vezi și: Guvernul României a aprobat alocarea ajutorului umanitar de 3,5 milioane de euro pentru Republica Moldova

MAI - Scandalul diplomatic dintre Chișinău și București, creditul rusesc și datoria companiei Avia Invest 

Cât despre evenimentele lunii mai, acestea pot fi caracterizate prin diversitate. A început cu anunțul Ruxandei Glavan că părăsește Partidul Democrat din Moldova și aderă la grupul Pro Moldova și a continuat cu un scandal legat de Avia Invest, care era datoare cu peste 22,3 milioane de lei față de AAC. Ulterior, Guvernul a anunțat că a început procedura de insolvabilitate în privința companiei „Avia Invest”, iar la rândul său investitorul a anunțat că a achitat integral datoria sa față de stat. 

Mai mult, la data de șapte mai, acordul de creditare dintre Federația Rusă și Republica Moldova în valoare de 200 de milioane de euro a fost declarat neconstituțional,  iar a doua zi, președintele Igor Dodon a declarat că autoritățile de la Chișinău vor bate la ușa rușilor pentru a negocia un nou credit. 

Adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a catalogat decizia Înaltei Curți drept una care provoacă nedumerire și regret. Kremlinul a mai punctat că dorința de a ajuta R. Moldova a fost una sinceră. Ulterior, premierul Ion Chicu a adresat o scrisoare Guvernului rus, la care însă nu a primit răspuns. 

În același timp, viceguvernatoarea BNM, Cristina Harea, a demisionat din funcție din motive personale, iar deputații au anulat BAC-ul din cauza situației epidemiologice, în timp ce Șarov a dat asigurări că diplomele elevilor moldoveni vor fi recunoscute peste hotare. Ulterior, deputații moldoveni au decis să se autoizoleze la domiciliu, după ce colegul lor, democratul Eugeniu Nichiforciuc, s-a îmbolnăvit de COVID-19.

La sfârșitul lunii mai, între Chișinău și București se iscă un scandal diplomatic. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a criticat felul în care Guvernul de la Chișinău, condus de Ion Chicu, gestionează pandemia de COVID-19 și a apreciat fostul Guvern Sandu ca fiind cel mai eficient. În replică, premierul a răspuns cu replici dure. „Ratați, nimic în viață și în țară n-ați realizat”, a scris șeful Executivului de la Chișinău într-un mesaj online. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe de la București a spus că declarațiile premierului moldovean sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. 

În ceea ce privește situația epidemiologică în țară, datele laboratoarelor arătau la data de 30 mai, un bilanț de 8.098 de cazuri de coronavirus și unul de peste 125 de decese. La fel, aproape o mie de lucrători medicali s-au infectat cu noul virus. Totuși, piețele din capitală și-au reluat activitatea, precum și organizarea slujbelor bisericești. 

IUNIE - Slăbirea pandemiei și măsurile anticriză

Și dacă să ne amintim de prima lună din vara anului 2020, atunci trebuie să menționăm că mai multe țări și-au redeschis granițele, chiar dacă epidemia mai persista în rândul populației. E vorba de state, precum Ucraina și Italia. 

În R. Moldova, autoritățile au interzis accesul la terenurile de joacă pentru copii, dar și cele de sport din parcuri, spații verzi și curțile blocurilor. Acestea au fost închise și sigilate. 

De altfel, la Chișinău, reprezentanții HoReCa, nemulțumiți de deciziile luate de Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică, au protestat în fața Guvernului. Un pic mai târziu, și-au reluat activitatea, însă cu multe întrebări fără răspuns. 

Vezi aici și: Sectorul HoReCA s-a redeschis cu multe întrebări fără răspuns: „Să explice toate regulile de la început și până la sfârșit, ca să nu le încălcăm” (VIDEO)

În ceea ce privește viața politică din țară, Andrian Candu a anunțat că Pro Moldova a fost înregistrat ca partid, iar ulterior, deputații din P. Șor și Pro Moldova s-au așezat la masa de negocieri pentru a demite Guvernul Chicu. 

La sfârșitul lunii, bilanțul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 16.357 de cazuri și 536 de decese. 

IULIE - Dispariția deputatului Ștefan Gațcan

Pe fundalul pandemiei, Guvernul a decis să majoreze salariile lucrătorilor medicali cu 30% de la 1 septembrie, iar agenții economici care și-ar fi sistat definitiv sau parțial activitatea ca urmare a deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au primit răgaz până la 1 decembrie curent pentru achitarea penalității contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

În același timp, mai mulți agricultori din raioanele Căușeni și Ștefan-Vodă au ieșit la protest pe traseul național cu tehnica agricolă. Oamenii s-au declarat nemulțumiți de felul în care statul gestionează criza în care s-au pomenit fermierii pe timp de secetă. Ei au solicitat să fie scutiți de plata impozitelor pentru o perioadă de 12 luni, să fie instituit unui moratoriu pentru calcularea penalităților la credite, să le fie reeșalonate datoriile pentru creditori, să fie acoperite cheltuielile pentru materialul semincer de grâu de toamnă cu cel puțin patru lei per kilogram, și să li se acopere 50% din pagubele estimate.

Unul dintre evenimentele care a zguduit societatea și viața politică în vara anului curent a fost răpirea deputatului socialist Ștefan Gațcan. Acesta ar fi fost sechestrat în Parlament după ce a anunțat că aderă la Pro Moldova. Ulterior, în spațiul public au apărut mai multe filmulețe video în care acesta declara că se află în siguranță. Prima dată, acesta a fost filmat într-o vie anunțând că este bine, timp în care colegii săi din Pro Moldova au încercat, timp de câteva ore, să afle care este starea sa, bănuind că acesta ar fi fost sechestrat. Ulterior, Gațcan a apărut la 2 iulie curent, reiterând că nu este sechestrat și că are nevoie de reabilitare.

Pe șase iulie, Gațcan a apărut într-un nou video, în care anunță că își retrage plângerea depusă la Procuratura Generală (PG), în care reclamă „hărțuirea, intimidarea și șantajul” la care ar fi fost supus la 30 iunie din partea unui grup de deputați PSRM. În prezent, deputatul își continuă mandatul în cadrul fracțiunii PSRM fără a mai veni cu declarații despre așa zisa răpire. 

Vezi și: Este Gațcan, nu-i Gațcan: Cronologia evenimentelor de la A la Z, până la această oră 

În ceea ce privește situația epidemiologică, la nivel global, a fost atins pragul de 11 milioane de infectări cu COVID-19. Italia și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru alte 12 state, iar Federația Rusă a anulat obligativitatea de autoizolare pentru 14 zile la intrarea în țară. La sfârșitul lunii iulie, bilanțul în R. Moldova număra 24.343 cazuri de COVID-19 și 771 de decese. 

AUGUST - Protestele din Belarus și nemulțumirea agricultorilor

În august, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu anunță că s-a infectat cu noul virus, iar președintele Igor Dodon că se află într-o vizită la Moscova. Asta după ce Renato Usatîi a anunțat despre venirea secretă a acestuia.

La fel, Dumbrăveanu anunță că în R. Moldova a crescut numărul infectărilor cu COVID-19 în rândul copiilor, iar până la sfârșitul lunii, numărul total al cazurilor în țară a crescut până la 36.700, iar cel al deceselor până la 991. 

În același timp, ANI anunță că șeful statului, Igor Dodon, și încă 20 de deputați, au fost vizați în controale inițiate în primul semestru al anului 2020 pentru verificarea averii. Printre aceștia se numără un secretar de stat, un membru al Consiliului Magistraturii, 14 procurori, cinci judecători, patru președinți de raioane, trei vicepreședinți, 23 primari și un viceprimar. 

Mai mult, agricultorii din Hîncești, Leova, Cimișlia și Cantemir, nemulțumiți de măsurile luate de autorități pe timp de secetă, s-au pornit la Chișinău la volanul tractoarelor. Chiar dacă destinația principală era Piața Marii Adunări Naționale, aceștia au fost opriți la intrarea în oraș de polițiști și mascați. 

Sfârșitul verii a fost încins și de nunta organizată de feciorul premierului Ion Chicu în condițiile în care evenimentele cu participarea unui număr mai mare de 50 de oameni era interzis în țară. Precizăm că în spațiul public, au apărut mai multe imagini video de la o presupusă nuntă petrecută la o vinărie de lux din satul Ulmu, r. Ialoveni, unde  se vehicula că mire ar fi fost feciorul prim-ministrului Ion Chicu. Deși informația nu a fost confirmată oficial, zona a fost păzită strict, iar jurnaliștii n-au avut acces pe teritoriu. Ulterior, prim-ministrul Ion Chicu a confirmat că în seara zilei de 28 august fiul său și-a celebrat căsătoria și că a fost vorba un eveniment cu un cerc restrâns de persoane. 

Tot în această perioadă, Belarus, fostă republică sovietică, cu o populație de 9,5 milioane de locuitori, a fost marcată de proteste în masă începând cu data de nouă august, imediat după alegerile prezidențiale în care Alexander Lukașenko a fost reales președinte. Manifestațiile sunt organizate până în prezent, iar până acum sute de oameni au fost reținuți de forțele de ordine, printre care jurnaliști, medici și alți reprezentanți ai societății civile. La fel, mai multe țări din lume au anunțat că nu îl recunosc pe Lukașenko în calitate de președinte ales. 

SEPTEMBRIE - Arde Filarmonica Națională

Primele zile de toamnă au venit cu vești de la Gazprom care a anunțat că ieftinește gazul pentru Europa cu 47%, iar pentru Moldova - cu 28,6%. Dosarul expulzării profesorilor turci revine în atenția oamenilor după ce fostul șef al SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare, iar ulterior, oamenii legii au decis o pedeapsă sub formă de amendă. 

În acest timp, întreaga țară a început pregătirile pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și au fost înregistrate 13 grupuri de inițiativă ale candidaților. 

Pe 24 septembrie, Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore bune pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. În rezultat, fost afectată o suprafață de 3.500 de metri pătrați și nu fost raportate victime. Ulterior, Guvernul a deschis un cont pentru colectare de fonduri pentru restabilirea filarmonicii. 

Vezi și: Artiștii deplâng Filarmonica Națională: „A rămas fără casă, fără sală, fără instrumente. A ars tot”

Totodată, la sfârșitul lunii septembrie, autoritățile de la Chișinău au solicitat Turciei extrădarea fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, astfel încât politicianul să fie tras la răspundere în R. Moldova. Asta după ce Ziarul de Gardă a scris că, pe 28 august 2020, Vlad Plahotniuc ar fi părăsit orașul Miami, SUA. Iar președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a anunțat că ex-democratul s-ar afla la Istanbul, Turcia.

OCTOMBRIE - Crește febra alegerilor prezidențiale

În octombrie, spiritele în viața politică din R. Moldova devin tot mai încinse pe fundalul alegerilor prezidențiale. Mai mulți deputați Pro Moldova, printre care Eleonora Graur, Sergiu Sîrbu și Grigore Repeșciuc  anunță că părăsesc fracțiunea ca mai târziu să formeze grupul „Pentru Moldova”.

Totodată, în cursa prezidențială au fost înregistrați opt politicieni, din cei 13 a căror grupuri de inițiativă au fost înregistrate inițial de CEC.

În același timp, pandemia COVID-10 prinde noi proporții la nivel global. R. Moldova înregistrează un record zilnic de 1.149 de cazuri. Ucraina a prelungit carantina până la sfârșitul anului, școlile din București se închid, în timp ce conducerea de la Kremlin anunță un nou vaccin rusesc pentru prevenirea infecției COVID-19.  Mai mult, România și Ucraina au exclus R. Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Bilanțul infectărilor din țara noastră arăta atunci un număr de 75.201 de cazuri și 1.748 de decese. 

NOIEMBRIE - Victoria Maiei Sandu și a lui Joe Biden

Noiembrie poate fi declarată luna alegerilor, cel puțin în SUA și R. Moldova. Astfel, la data de 1 noiembrie s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale. Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a obținut cele mai multe voturi în primul tur, acumulând 34,39% din sufragii. Aceasta a fost urmată de candidatul independent, dar susținut de Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, cu 34,11%. Prin urmare cei doi urmau să se lupte în turul doi care s-a desfășurat la data de 15 noiembrie. De precizat că 107 mii de moldoveni de peste hotare au reușit să voteze în primul tur, ceea ce a avut un rol important asupra rezultatelor. 

Vezi aici: LIVE TEXT. Rezultate preliminare Alegeri Prezidențiale 2020, Turul I

Între timp, americanii și-au ales un nou președinte și e vorba de Joe Biden care a avut parte de o luptă strânsă cu Donald Trump. Democratul a depășit pragul de 270 de voturi, atât cât era necesar pentru a-i fi proclamată victoria. De-a lungul campaniei sale, Biden a susținut că în joc este„sufletul națiunii” și a promis că va căuta să vindece o țară frântă de președinția lui Donald Trump. Anterior, președintele Donald Trump a declarat că alegerile din SUA au fost fraudate, anunțând că nu va accepta înfrângerea, iar justiția va trebui să decidă în cele din urmă. Joe Biden ar urma să acceadă oficial în funcția de la Casa Albă în ianuarie 2021. 

În același timp, Europa a depăşit pragul de zece milioane de îmbolnăviri cu COVID-19, Italia a înregistrat cel mai ridicat număr de infectări, de peste șase ori mai mare decât recordul din primăvară, iar R. Moldova a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale. Candidata PAS, Maia Sandu, a fost aleasă președintă cu 57,75%, învingându-l astfel pe președintele în exercițiu, Igor Dodon.

Vezi și: LIVE TEXT. 15 noiembrie 2020: Moldovenii își aleg președintele, în turul II

Și de această dată, s-a desfășurat o mobilizare fără precedent în diasporă. Alegătorii au format cozi în fața secțiilor de vot din mai multe state europene, în timp ce în țară au fost înregistrate mai multe cazuri de organizare ilegală a alegătorilor și  altercații la punctul de trecere la Varnița. 

DECEMBRIE - Proteste la Chișinău, dezmăț în Parlament și anabolizante la vamă

La data de 4 decembrie, românii și-au ales deputații care ar urma să îi reprezinte în noul Parlament. La secțiile de vot din R. Moldova s-au prezentat peste 37.632 de cetățeni români în cele 30 de secții deschise. În urma scrutinului, directorul Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău a ajuns deputat în Legislativul de la București din partea partidului „AUR”. 

De menționat că după victoria Maiei Sandu la prezidențiale, spiritele s-au încins în Parlament și în rândul agricultorilor. Majoritatea parlamentară a aprobat în lectură finală trecerea SIS în subordinea Parlamentului. Decizia a fost luată pe fundalul protestelor opoziției care s-au desfășurat în PMAN. 

Vezi și: LIVE TEXT: Protest în Piața Marii Adunări Naționale. Oamenii cer demisia Guvernului și alegeri anticipate

La scurt timp, mai mulți agricultori, ale căror culturi de porumb și floarea-soarelui au fost afectate de secetă, au ieșit la protest în centrul capitalei. Aceștia s-au declarat nemulțumiți că autoritățile așa și nu le-au alocat despăgubiri. 

Ulterior, agricultorii, s-au adunat din nou în fața Parlamentului. Aceștia s-au arătat  nemulțumiți de ultimele decizii din Parlament și mai ales după ce au aflat că, Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost votată în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, care a avut loc aproape de miezul nopții. 

În semn de solidaritate cu fermierii, o coloană de autobuze și microbuze s-au alăturat la un marș în fața Parlamentului. La fel, în susținere au ieșit și reprezentanții HoReCa.

Menționăm că deputații socialiști și ce din Partidul Șor au votat ca un fulger în miez de noapte și cu aplauze proiectul de lege care vine să anuleze așa-zisa „Lege a miliardului”. Parlamentarii Platformei DA, PAS și PDM, care au părăsit ședința Parlamentului înainte de a fi votată legea. De menționat că legea abrogată prevede că din bugetul de stat vor fi achitate circa un miliard de lei anual, timp de 25 de ani, pentru a restitui creditul oferit de BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Pentru anularea „Legii miliardului” au votat 56 de deputați.  Proiectul este semnat de Petru Burduja, Bogdan Țîrdea, Vladimir Golovatiuc și Corneliu Furculiță. Ulterior, președintele în exercițiu Igor Dodon a promulgat pachetul de legi. 

Tot în Parlament, a fost înregistrată moțiunea de cenzură cu votul a 26 de deputați. Documentul a fost citit în plenul Parlamentului de președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu. Principalele nereușite invocate s-au referit la modul de gestionare a crizei pandemice și economice.

De altfel, tot în luna decembrie, într-un microbuz cu plăcuțe de înmatriculare diplomatice, ce s-a prezentat la Vama Palanca, au fost depistate mai multe cutii cu anabolizante. Ulterior, Ministerul de Externe a anunțat că mijlocul de transport se afla în gestiunea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Șoferul mijlocului de transport a fost pus sub învinuire pentru tentativă de contrabandă. Pe nouă decembrie, premierul Ion Chicu a anunțat că ambasadorul țării noastre la Moscova, Andrei Neguța a fost rechemat, iar  la două săptămâni de la captura de anabolizante, Neguță a fost citat oficial pentru a fi audiat în calitate de bănuit. 

În același timp, sistemul de sănătate din țară e pus la grea încercare cu recorduri zilnice de infecții COVID-10 și un bilanț de 134.578 de cazuri de la începutul pandemiei. 

În acest context, România anunță că a pregătit un cadou pentru R. Moldova și mai exact un ajutor umanitar de 45 de milioane de roni. 

Finalul de an, se evidențiază prin investirea Maiei Sandu în calitate de președintă a R. Moldova la data de 24 decembrie. Ceremonia oficială a avut loc loc la Palatul Republicii unde au fost așteptați în jur de 250 de invitați.

Vezi și: LIVE TEXT. 24.12.2020 - Învestirea în funcție a președintei Maia Sandu

La scurt după acest eveniment, președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat R. Moldova la invitația Maiei Sandu. Cei doi șefi de stat au adoptat o Declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relația specială dintre București și Chișinău. La fel, în cadrul vizitei, președintele român a anunțat că țara sa va oferi R. Moldova până la 200.000 de vaccinuri și 6.000 de tone de motorină. 

În același timp, Ion Chicu și-a dat demisia din funcția de premier și a asigurat interimatul până la data de 31 decembrie curent. Acesta a fost urmat de ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și ministrul Economiei, Anatol Usatîi. 

Astăzi, președinta Maia Sandu la numit premier interimar pe Aureliu Ciocoi. 

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Măști și costume de protecție, destinate alegătorilor în ziua alegerilor prezidențiale care au rămas nefolosite, au fost oferite Ministerului Sănătății

Măști și costume de protecție, destinate alegătorilor în ziua alegerilor prezidențiale care au rămas nefolosite, au fost oferite Ministerului Sănătății

Alegeri prezidențiale: Ministerul Afacerilor Externe vine cu precizări pentru diaspora

Alegeri prezidențiale: Ministerul Afacerilor Externe vine cu precizări pentru diaspora

Alegeri parlamentare 2020, rezultate finale: PMP și Pro România nu intră în Parlament

Alegeri parlamentare 2020, rezultate finale: PMP și Pro România nu intră în Parlament

Ion Ceban îi cere Guvernului să revadă distribuirea banilor pentru capitală: „Municipiul Chișinău întreține întreaga R. Moldova”

Ion Ceban îi cere Guvernului să revadă distribuirea banilor pentru capitală: „Municipiul Chișinău întreține întreaga R. Moldova”

Februarie 2022 – termenul stabilit de NASA pentru a lansa Artemis 1, prima misiune din programul de revenire pe Lună

Februarie 2022 – termenul stabilit de NASA pentru a lansa Artemis 1, prima misiune din programul de revenire pe Lună

Ceartă cu împușcături între un polițist de sector și un grup de tineri. Reacția Inspectoratului General al Poliției

Ceartă cu împușcături între un polițist de sector și un grup de tineri. Reacția Inspectoratului General al Poliției

Advertoriale
Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ultimatum din partea Gazprom: „Dacă datoria nu va fi plătită, atunci vom sista livrările de gaz”
 • 2
  SIS a solicitat blocarea unui portal de știri ucrainean pentru că ar fi distribuit informații false despre criza gazelor (DOC)
 • 3
  De astăzi, croații pot călători în Statele Unite fără viză
 • 4
  Taxarea electronică – un eșec? Doar 1.88% din numărul total al călătorilor plătesc electronic în troleibuzele din Chișinău
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.