SUA vor închide consulatele de la Vladivostok și Ekaterinburg, de pe teritoriul Rusiei

SUA vor închide consulatele de la Vladivostok și Ekaterinburg, de pe teritoriul Rusiei

Statele Unite ale Americii  vor închide activitatea celor două consulate de pe teritoriul Rusiei, de la Vladivostok și Ekaterinburg, a anunțat Departamentul de Stat, transmit Reuters și AFP, citat de Agerpres. Ambasada de la Moscova va rămâne, așadar, singura reprezentanță diplomatică a Statelor Unite în Rusia.

Secretarul de stat Mike Pompeo, după consultări cu ambasadorul John Sullivan, a decis închiderea consulatului de la Vladivostok, din Extremul Orient rus, și suspendarea operațiunilor la consulatul de la Ekaterinburg, a comunicat un reprezentant al Departamentului de Stat, într-un email trimis Reuters sâmbătă.

Decizia, care este parte a „eforturilor în desfășurare de a garanta funcționarea în siguranță a misiunii diplomatice a Statelor Unite în Federația Rusă”, nu afectează consulatele Rusiei în SUA, menționează comunicatul, fără a oferi alte detalii.

Publicitate

Întrebată în această săptămână despre informațiile din presa rusă cu privire la posibila închidere a două consulate, ambasada SUA la Moscova a transmis că a suspendat operațiunile la consulatul din Vladivostok și a redus operațiunile la Ekaterinburg în martie din cauza pandemiei.

Potrivit CNN, preluat de France Presse, decizia a fost luată „ca răspuns la problemele permanente de personal ale misiunii americane în Rusia în urma plafonării impuse de Rusia în 2017 misiunii americane și a impasului care rezultă de aici cu Rusia în ce privește vizele diplomatice\'”

Zece diplomați americani afectați consulatelor vor fi transferați la ambasada de la Moscova, iar 33 de angajați locali își vor pierde locurile de muncă, afirmă CNN.

Rusia închisese consulatul american la Sankt-Petersburg în martie 2018, după măsuri identice luate de Washington în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal.

Relațiile dintre SUA și Rusia sunt tensionate din cauza unor probleme mergând de la conflictele din Siria și Ucraina, până la acuzațiile de amestec al Rusiei în politica americană, negat de Moscova.

Hackeri despre care se crede că lucrează pentru Rusia sunt acuzați de atacuri masive împotriva unor agenții guvernamentale americane și companii private. Secretarul de stat Pompeo a afirmat vineri că este \'destul de clar\' că Rusia este implicată în recentele atacuri. Kremlinul a negat implicarea Rusiei.

Directorul executiv al echipe de tranziție a lui Biden, Yohannes Abraham, a afirmat că atacurile au provocat o „mare îngrijorare” și că, sub viitoare administrație, atacurile cibernetice vor declanșa o ripostă ce va aduce „costuri substanțiale”.

Joi, la conferința de anuală de presă de sfârșit de an, președintele rus Vladimir Putin a spus că speră că președintele ales al SUA, Joe Biden, va ajuta la rezolvarea unora din problemele dificile din relațiile dintre Moscova și Washington.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal