Remdesivir, preparat folosit în tratamentul COVID-19, vândut pe piața neagră în R. Moldova, cu 180 de dolari fiola

Remdesivir, preparat folosit în tratamentul COVID-19, vândut pe piața neagră în R. Moldova, cu 180 de dolari fiola

Un tip de remdesivir, produs de o companie de generice din India, se vinde pe piața neagră din Chișinău. O fiolă costă 180 de dolari și este adusă din Ucraina, cu microbuzul, scrie sanatateinfo.md. Compania producătoare este din Bangladesh și nu are drept de licență din partea de Gilead de a produce medicamentul.

Potrivit sursei citate, acesta este un antiviral autorizat condiționat în Uniunea Europeană și în SUA în tratamentul formelor severe de Covid-19. Deși ar trebui utilizat doar în circuitul spitalicesc din resursele centralizate de Covid-19, procurate prin mecanisme legale, pacienții sunt nevoiți să-l cumpere de pe unde găsesc.

La moment, preparatul nu se găsește în nicio farmacie. În rețeaua de Farmacii Felicia a costat 22.000 de lei pentru șase flacoane, iar în rețeaua de farmacii Familia, preparatul care acum nu mai este de găsit „a costat cam 800 de lei fiola...”.

Publicitate

Remdesivirul se află în stoc în unele spitale

Din documentele publicate, sursa citată a dedus că, în cadrul licitației din 20 octombrie s-au procurat 7.000 de fiole, la prețul unui fiole de 361 de lei cu TVA. În total – 2 milioane 532 de mii 336 lei. Unele spitale care au primit Covifor (n.r. denumirea comercială a remdesivirului) în cadrul licitației publice din octombrie, mai dispun de fiole, dar acestea se află la balanța Ministerului Sănătății și sunt redistribuite la solicitarea spitalelor.

În timp ce în studii mai restrânse Remdesivirul a demonstrat eficiență, în cadrului studiului multicentric Solidarity al OMS preparatul nu a influențat nici asupra ratei de mortalitate, nici la reducerea zilelor de internare sau necesitatea de internare în ATI.

Societatea Europeană de Terapie Intensivă a anunțat încă în luna noiembrie că nu recomandă utilizarea Remdesivirului în ATI, din cauza lipsei de dovezi că ar fi eficient, rezultatele studiului Solidarity fiind făcute publice pe 15 octombrie, înainte cu cinci zile ca autoritățile să procure cele șapte mii de flacoane.

Ce fel de Remdesivir se aduce de la Odessa

Foto: http://sanatateinfo.md/

Pe platforma de comerț 999, Remdesivirul se vinde la 180 Euro fiola. În anunț se menționează că medicamentul „antiviral eficient pentru COVID-19” este adus din Ucraina, iar marfa se ridică la șofer, care are destinația finală Gara Auto Nord.

Preparatul adus din Odessa se numește Remivir și este un generic produs în Bangladesh. Producătorul este Eskayef Pharmaceuticals LTD. Vânzătorul expediază un invoice și câteva foi dintr-o analiză privind siguranța. Aceasta din urmă, însă, este emisă pentru substanța în sine și nu pentru medicamentul rezultat. Toate documentele de însoțire sunt în limba engleză și e greu de crezut că un pacient simplu poate înțelege și face diferența dintre preparatul Remivir – și substanța activă – și că, de fapt, acestea sunt două lucruri diferite. Totodată, compania care l-a dezvoltat și nu deține drepturile de producere și nici un acord de licență

Remdesivirul este un preparat autorizat de urgență de FDA, iar UE l-a autorizat condiționat. Acest lucru înseamnă că există mai puține dovezi și date decât sunt solicitate în mod normal pentru autorizarea unui medicament, tocmai pentru că nu există un tratament disponibil pentru a satisface necesitatea urgentă. Acest lucru însă nu scutește deținătorul autorizației să vină cu dovezi în plus. Autorizația este valabilă pentru un an. În aceste condiții este inexplicabilă apariția Remdesivirului în farmacii.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal