(UPDATE) PAS a contestat la Înalta Curte Legea cu privire la ANI. Litvinenco: La inițiativa lui Sergiu Sîrbu a fost modificat și Codul de procedură penală (DOC)

(UPDATE) PAS a contestat la Înalta Curte Legea cu privire la ANI. Litvinenco: La inițiativa lui Sergiu Sîrbu a fost modificat și Codul de procedură penală (DOC)

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat Curtea Constituțională, luni, 21 decembrie. Aceasta în privința Legii cu privire la ANI, votată în cadrul ședinței plenare din 16 decembrie. 

...

Știrea inițială: Deputatul PAS afirmă că miercuri, deputații din PSRM și din Partidul Șor au votat nu doar modificările la Legea ANI, ci în același proiect de lege, ar fi fost modificat și Codul de procedură penală. Sergiu Litvinenco susține că amendamentul aparține deputatului Sergiu Sîrbu.

Publicitate

„Urmărirea penală în cazul art.330/2 „Îmbogățirea ilicită” din Codul penal poate fi pornită doar după ce există un act de constatare definitiv al ANI prin care se dovedește că există diferențe substanțiale între averea obținută și veniturile declarate.

La modul practic asta face inaplicabil articolul art.330/2 „Îmbogățirea ilicită” din Codul penal, întrucât, pe de o parte, odată cu micșorarea termenului de prescripție (inclusiv în contextul celor menționate în postarea precedentă), ANI nu va mai putea să emită acte de constatare pe averi nejustificate, iar, pe de altă parte, procurorii nu vor putea să deschidă dosar câtă vreme nu există un act de constatare defintiv al ANI”, explică deputatul PAS.

Potrivit lui, după modificările votate în Parlament, dosare deshise pe „Îmbogățire ilicită”, cum ar fi dosarele Druță, Sternioală, Chitoroagă, ar trebui încetate.

„Urmări pe termen mediu și lung (și evident că pentru asta s-a făcut) – devine practic imposibil urmărirea penală și confiscarea bunurilor celor care au jecmănit acest popor și nu își pot justifica averea, inclusiv a hoților care constituie astăzi majoritatea parlamentară și a celui care dorește tare să devină un fel de „coordonator” după modelul lui Plahotniuc”, adaugă Litvinenco.

Deputatul PAS spune că în baza celor menționate mai sus intenționează să conteste Legea cu privire la ANI la Curtea Constituțională pe 21 decembrie.

Amintim că joi deputatul PDM Alexandru Jizdan a afirmat că este sigur că un șir de legi votate la ședința plenară din 16 decembrie, printre care Legea miliardului și Legea micșorării vârstei de pensionare, vor fi contestate la Curtea Constituțională. Potrivit lui, acum se poartă discuții cu ceilalți deputați din forțele politice de opoziție pentru a decide cine și ce va ataca la Înalta Curte.

Primii care au anunțat că vor merge la înalta Curte au fost deputații din Platforma DA. Pe 17 decembrie, aceștia au declarat că vor contesta la CC proiectele votate de majoritatea PSRM, P. Șor și foștii democrați cu privire la farmaciile mobile și modificarea stabilirii prețului la medicamente.

Citește și: Ca un fulger în miez de noapte: Parlamentul a votat la repezeală mai multe proiecte, printre care și legea bugetului de stat

Acțiunile deputaților vin după ce la pe 16 decembrie, Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost votată în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, care a avut loc aproape de miezul nopții. De asemenea, aleșii poporului, au votat la repezeală și alte proiecte. De susținerea deputaților s-au bucurat proiecte precum: bugetul asigurărilor de stat, proiectul legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală, dar și proiectul cu privire la farmacii mobile, micșorearea vârstei de pensionare, anularea Legii anti-propagandă și Legea cu privire la statutul limbii ruse în R. Moldova, Legea cu privire la ANI.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal