
20 de ani de Endava: de la o companie de câțiva oameni la o multinațională cu rădăcini în Moldova (VIDEO)
Compania Endava împlinește 20 de ani de la fondare. Am spicuit de la fondatori și angajații fideli istoria companiei, de la lansarea ei, când se numea Compudava, și până la una dintre cele mai de succes multinaționale, pornită din Republica Moldova.
・
Decembrie, 2000
O mână de moldoveni pasionați de tehnologii și un investitor britanic lansează prima companie IT din Moldova – Compudava
„Oferind locuri de muncă atractive celor mai talentați tineri din țară, să presteze servicii IT de înaltă calitate companiilor occidentale. Acest lucru desigur nu putea avea loc fără sprijinul financiar și antreprenorial al unui foarte talentat antreprenor din Marea Britanie – dr. Norman Fraser. Grație acestor aranjamente, am putut din start să ne propunem obiective care s-au dovedit a fi din start nu numai realizabile, dar care ne-au deschis ulterior larg ușile către piața IT occidentală – mult mai avansată, mult mai matură și, totodată, ne-au deschis drumul către parteneriate cu companii IT de prestigiu din occident – parteneriate pe care, altminteri, era greu să ți le imaginezi”, povestește Vasile Nedelciuc, co-fondator Compudava (actualmente Endava).
„Norman a venit și cu investițiile. Deci cei 4: Norman Fraser, Vasile Nedelciuc, Eugen Cozonac și eu am luat decizia să deschidem, să fondăm Compudava în Moldova și Brains Direct în UK. Imediat după ce am decis să fondăm Compudava, am identificat o echipă cu care să începem activitatea în 6 decembrie 2000. Înafară de Andrei Boico și Iurie Țurcanu am reușit să-i atragem pe Ion Scripca, Viorel Bejan, Sergiu Popa, Sergiu Bedros, Andrei Andrieș, Alex Mursa, Victor Iacoban, Dan Strătilă, Richard Dorogan și alții, fapt pentru care le sunt foarte recunoscător. Circa 70% dintre start-up-uri dispar în primii 3 ani – având o echipă talentată și dedicată – asta ne-a ajustat să avem un start foarte bun”, își amintește și Valentin Metzger, co-fondator Compudava (actualmente Endava).
Autor:
„Prin fundația noastră – Compudava – am putut să livrăm, pe parcursul anilor, peste 3000 de calculatoare, preluate de la clienții noștri, care au fost date, donate universităților, școlilor din RM. Am reușit să oferim traininguri la universitatea tehnică gratuit, pe parcursul a 5 ani de zile. Am oferit și alte servicii comunității locale și, pe această cale, compania si-a căpătat un nume bun pe piața noastră”, mai adaugă Vasile Nedelciuc.
În primele luni de activitate a companiei au apărut și primele provocări

„Am fost angajat la Compudava în septembrie 2002 pe rol de leader de proiect și aveam în responsabilității coordonarea activității programatorilor la nivel tehnic, asigurarea calității a ceea ce produceau programatorii, dar și comunicarea cu clientul pe a înțelege noi cerințe și a livra și dezvolta împreună cu echipa. Am avut parte de proiecte diverse, din domenii diferite, precum ar fi: financiar, plăți, mass-media, bancar, dar și pe tehnologii diferite. Endava mi-a oferit oportunități de lucru în mediul clientului – astfel experiența acumulată în acele perioade era foarte benefică pentru a ne asigura că suntem în aliniere cu așteptările clientului și, totodată, aveam posibilitatea să transpunem acele experiențe în unitățile de livrare de acasă”, își amintește Vitalie Patlatii, Head of Architecture, Endava Chișinău
Autor:
Anul 2006
Compania a atras un partener londonez, fuzionând inclusiv cu o companie din Cluj
Așa se naște ENDAVA – cu noi perspective aduse profesioniștilor IT de la noi
„În 2006, am hotărât să atragem un partener care ar avea o prezență mult mai mare în vest și ar putea să atragă acești clienți mult mai simplu. În Acel an a avut loc fuziunea Compudava cu Concise, INSL, reprezentată de John Cotterell, cu AGS din Cluj, România, Reprezentată de Teo Torge. Astfel, am obținut acel acces la clienți globali, dar și accesul la un centru de livrare care putea scala mult mai mult față de așteptările clienților și ne permitea să livrăm servicii pentru clienți care aveau așteptări mai mari față de securitatea informațională și cerințe specifice față de protecția datelor – acele proiecte urmau să fie livrate doar in Uniunea Europeană”, a povestit Valentin Metzger.
„Endava a fost și cred că este una dintre primele companii care a încurajat venirea femeilor în domeniul IT, oferindu-le șanse egale să-și construiască o carieră de succes. Astăzi avem în companie colege care lucrează în cele mai diverse direcții IT, unele fiind de neconceput acum 10 sau 15 ani în urmă. De-a lungul anilor, Endava a atras minți tinere, talentate, dornice ca prin muncă și perseverență să realizeze o carieră frumoasă în țara lor, astfel contribuind și la dezvoltarea țării, bineînțeles. Printre avantajele care au lucrat cel mai eficient pentru Endava eu cred că sunt cultura și valorile ei – ele au fost plăsmuite într-un context internațional și ne determină pe fiecare dintre noi să devenim mai buni cu fiecare zi ce trece. Endava reprezintă un mediu și o cultură care generează succes, prin grija pe care o purtăm pentru clienții noștri. Dar totodată este un mediu prielnic pentru creativitate și inovare”, mai povestește și Larisa Tudos, Senior Business Analyst Endava.
Autor:

Iulie 2018
Endava este prima companie multinațională cu rădăcini moldovenești, listată la bursa din New York
Evenimentul deschide noi perspective de dezvoltare companiei
„Eu cred că unii dintre factorii catalizatori pentru propulsarea ei internațională a companiei a servit și listarea ei la bursa din New York, în Iulie, 2018. IPO-ul de fapt a marcat începutul unei noi etape pentru companie noastră, ca o companie de recunoaștere internațională. În anul 2019 și, consecutiv în anul 2020, Endava este inclusă în lista celor mai bune 100 de companii de outsourcing din lume. Ca angajat al companiei sunt mândră că sunt parte din familia internațională maaaare Endava”, a mai precizat Larisa Tudos.
„Chintesența acestei creșteri este de fapt numărul de oameni – practic de 3 ori am crescut în ultimii 5 ani. Această creștere, acest număr, de la 300 la 1000, în spate are o mulțime de acțiuni și activități”, a declarat Radu Lazar, Manager Regional Endava, Europa Centrală.
Autor:

Anul 2020
Endava este acum o multinațională de succes, pornită din Moldova
15 centre de livrare în țări din Europa Centrală și America Latină
Peste 1000 de angajați la Chișinău, orientați să ofere calitate în IT
„Endava Chișinău își propune o creștere continuă – creștere și dezvoltare în contextul creșterii întregii piețe IT din Chișinău și din Moldova, pentru că noi nu putem exista în izolare. Noi vedem creșterea noastră în strânsă legătură cu creșterea pieței și de fapt întotdeauna încercăm să o ajutăm piața să crească și să se dezvolte. Deja nu mai avem o concurență pentru talente la nivel local ci la nivel global și trebuie să facem ajustarea pe diferite politici și ajustări la această realitate. Ajustăm modul de operare la realitatea de astăzi, modul în care livrăm proiectele. Vom avea nevoie să organizăm lucru în mod mai distribuit cred decât am făcut-o până acum și să ajustăm echipele noastre și livrarea către clienți – mai puțin din birou și mai mult din afara biroului”, a mai adăugat Radu Lazar.
„Eu văd doar perspective de creștere pentru Endava în anii ce urmează și aportul meu ar fi să continui activitățile curente, să răspundem la noi provocări care vin atât de la clienți, din industrie, dar și din sânul companiei, pentru a accede la transformări, așa precum am fost și parte în cadrul companiei”, a adăugat Vitalie Patlatii, Head of Architecture, Endava Chișinău.
Autor:
