Compania Leoni Wiring Systems a anunțat anul trecut intenția de a face o investiție semnificativă în capacitățile de producere din țara noastră și crearea a circa 4 mii de locuri noi de muncă. Acest lucru nu s-a întâmplat și a stârnit multe zvonuri referitor la retragerea intenției anunțate de compania germană. Redacția AGORA a obținut un răspuns oficial în ceea ce privește soarta investiției.
Anul trecut compania Leoni Wiring Systems, care este un producător german de piese şi componente auto, a anunțat intenția de a-și extinde producerea în țara noastră. Planul de investiții presupunea alocarea a 30-40 de milioane de euro pentru utilaj și echipament de producere. De atunci compania nu a făcut nici un anunț oficial referitor la extinderea pe piața locală, astfel că au început să circule zvonuri precum că aceasta ar fi renunțat să investească în Republica Moldova.
Aceste zvonuri păreau să se confirme parțial din cauza faptului că producătorul de cabluri Leoni Wiring Systems Arad va recruta în acest an 500 de persoane pentru fabrica de cabluri auto, unde în prezent lucrează 4.700 de angajaţi.
„În acest an vom angaja aproximativ 400 de muncitori, plus alte 100 de persoane în funcţii de conducere. În prezent avem câteva proiecte noi pentru clienţi din industria vehiculelor comerciale, dar şi pentru alţi clienţi deja existenţi“, au declarat reprezentanţii companiei Leoni Wiring Systems Arad. Grupul Leoni deţine trei fabrici în România, la Arad, Bistriţa şi în Piteşti, unde lucrează în jur de 10.000 de oameni. În 2013, cifra de afaceri cumulată a firmelor a fost de 430 mil. euro, scria zf.ro.
Grupul Leoni deţine trei fabrici în România, la Arad, Bistriţa şi Piteşti, unde lucrează circa 10.000 de oameni. Concernul produce componente auto pentru companii precum Volkswagen, BMW sau Daimler.
În privința deschiderii de noi capacități de producere care vor crea aproximativ 4 mii de locuri de muncă, preşedintele consiliului directorului Parcului Industrial SA „CAAN” din Străşeni, Vasile Roșioru ne spune că „este o scrisoare de intenție din 2014 și mai este și contractul parafat, doar că nu a fost semnat". "A fost reparată pentru ei o hală de producere. Totuși nu am primit un demers oficial de la Leoni Wiring Systems, ei refuză să se extindă în Parcul Industrial din Străşeni. Odată cu schimbarea Guvernului ei s-au reținut nu știu din ce motiv. Pot să afirm că nu avem nici un conflict cu această întreprindere. Dacă ar fi fost un refuz din partea companiei Leoni, ar fi cunoscut și de Guvern, care este implicat în acest proces,” ne spune Vasile Roșioru.
Specialiștii din acest sector ne spun că subvențiile oferite În România sunt cu mult mai favorabile decât facilitățile din R. Moldova. „Noi nu putem oferi subvențiile pe care le oferă statul român, suntem două țări diferite. Ei se duc acolo unde este mai bine,” afirmă Vasile Roșioru.
Răspunsul companiei germane
Am solicitat un răspuns oficial de la compania germană, care ne-a răspuns că „în prezent Leoni nu are propria linie de producere în Republica Moldova". "Am fondat întreprinderea “Leoni Wiring Systems S.R.L.” în decembrie 2014, conform strategiei de extindere. Totuși, nu am efectuat extinderea, deoarece considerăm Republica Moldova o destinație potrivită pentru viitoarele noi proiecte. Din punct de vedere geografic, țara are o poziție potrivită situându-se între Uniunea Europeană Ucraina și Federația Rusă, unde noi avem capacități de producere și unde se află clienții noștri”, a spus reprezentantul companiei pentru AGORA.
Menționăm că în Republica Moldova compania Leoni Wiring Systems plasează comenzi la Introscop SA. Această întreprindere are aproximativ o mie de lucrători și anunță că va executa comenzi și pentru alte companii internaționale.
Mitul creditului polonez pentru Leoni
Potrivit unor informații neoficiale, care circulă la nivel înalt, întreprinderea Leoni Wiring Systems trebuia să beneficieze de un credit de 10 milioane de euro, din contul finanțării oferite de Guvernul Poloniei.
Serviciul de presă al Ministerului Economiei declară că „beneficiarii creditului polonez nu au fost stabiliți, fiindcă nu a fost elaborat manualul operațional.”
Pe de altă parte compania germană nu poate să se înscrie în condițiile creditului oferit de Guvernul polonez, fiindcă creditul este destinat companiilor moldovenești.
Vezi și aceste știri

Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”

Elevii din Republica Moldova au cucerit trei medalii de bronz și mențiuni de onoarela Olimpiada Europeană de Fizică

Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, a susținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (VIDEO)
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
