Banca Europeană de Investiții și Grupul ProCredit, vor acorda ajutor de 20 de milioane de euro pentru recuperarea mai rapidă a IMM-urilor din RM în urma crizei COVID-19

Banca Europeană de Investiții și Grupul ProCredit, vor acorda ajutor de 20 de milioane de euro pentru recuperarea mai rapidă a IMM-urilor din RM în urma crizei COVID-19

Banca UE și ProCredit coordonează o linie de credit de 20 de milioane de euro pentru recuperarea IMM-urilor din Moldova în urma crizei COVID-19. BEI și Grupul ProCredit convin asupra unor linii de credit similare în Ucraina (25 de milioane de euro) și Georgia (10 milioane de euro), aducând un suport total de 55 de milioane de euro pentru companii. Operațiunea face parte din răspunsul de urgență al Team Europe COVID-19 pentru a contribui la menținerea locurilor de muncă, la menținerea lichidității și a operațiunilor și la stimularea redresării economice a țărilor partenere ale UE.

Banca Europeană de Investiții, brațul financiar al Uniunii Europene, va acorda 20 de milioane de euro Grupului ProCredit pentru a oferi o nouă linie de credit pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Moldova și pentru a sprijini redresarea mai rapidă a acestora în urma pandemiei COVID-19. Linia de credit poate fi pusă la dispoziție în mai multe valute, inclusiv în moneda locală.

Investiția face parte dintr-un acord regional de 55 de milioane de euro cu Grupul ProCredit, care permite crearea unor linii de credit similare la băncile din cadrul Grupului ProCredit din Ucraina (25 de milioane de euro) și Georgia (10 milioane de euro), toate în sprijinul redresării economice mai rapide în urma COVID -19 a țărilor partenere ale UE din vecinătatea estică.

Publicitate

Această tranzacție oferă finanțarea atât de necesară companiilor din Moldova pentru a soluționa problemele capitalului circulant create de pandemia în curs de desfășurare. Împrumutul BEI întărește, de asemenea, sectorul bancar național al Moldovei și consolidează capacitatea acestuia de a finanța redresarea economică a țării.

Teresa Czerwińska, Vicepreședintele BEI, care este responsabilă de operațiunile din Georgia, Moldova și Ucraina, a declarat: „Team Europe continuă să sprijine redresarea economică a țărilor partenere ale UE din vecinătatea estică în urma COVID-19, consolidând solidaritatea pan-europeană în aceste timpuri dificile. Astfel, am creat noi surse de finanțare într-un moment în care un astfel de ajutor este crucial pentru supraviețuirea IMM-urilor noastre. Așteptăm cu nerăbdare extinderea parteneriatului nostru în viitor, astfel încât să permitem și mai multor companii să beneficieze de angajamentul nostru comun de a sprijini creșterea și dezvoltarea IMM-urilor”.

Autor:

Erika Hasznos, responsabilă de afaceri ad-interim, delegația UE în Republica Moldova, a declarat: „În cadrul abordării Team Europe, au fost puse la dispoziție resurse considerabile de către toate instituțiile UE, statele membre ale UE și instituțiile financiare, în special Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru a face față provocărilor create de pandemia Covid-19. În Republica Moldova lucrăm împreună pentru a furniza echipamentele necesare pentru îngrijirea medicală, pentru a îmbunătăți accesul la finanțare pentru IMM-uri, pentru a sprijini digitalizarea și ecologizarea economiei. Ajutorul Team Europe este, de asemenea, oferit pentru domenii cheie precum dezvoltarea locală, buna guvernanță, drepturile omului, statul de drept și nediscriminare. Sperăm că această nouă linie de asistență oferită de Banca UE pentru IMM-urile din țară va aduce beneficii tangibile pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova ”.

Autor:

„Datorită relațiilor bine stabilite cu clienții și partenerii noștri, precum BEI, am reușit să oferim sprijin eficient numeroaselor IMM-uri în aceste luni grele. Aceste linii de credit ale BEI acordate IMM-urile din Georgia, Moldova și Ucraina vor remedia lipsa de lichiditate pe termen scurt și vor oferi sprijinul necesar în monedele locale pentru proiectele lor de investiții. În acest fel, ne așteptăm ca acest lucru să le deschidă calea către noi oportunități și, prin urmare, va sprijini redresarea economică în următorii ani. Avem convingerea că acest lucru va fi stimulat de o schimbare structurală către un climat investiţional favorabil și durabil din punct de vedere social și sustenabil din punct de vedere ecologic.”

Conducerea ProCredit Holding AG & Co. KGaA, compania-mamă a grupului ProCredit

Autor:

„Finanțarea obținută de la BEI va oferi mai multe oportunități clienților IMM-urilor noastre de a-și sprijini și dezvolta afacerile, în special în acestă perioadă dificilă din Moldova provocată de Covid-19 și de seceta din sectorul agricol din 2020. Suntem bucuroși să ne sprijinim clienții și prin aceasta, să menținem și să dezvoltăm parteneriatul pe termen lung pe care îl construim cu baza noastră de clienți”.

Comitetul de Conducere ProCredit Bank Moldova

Autor:

Team Europe: Consolidarea solidarității pan-europene în perioade de criză

Investiția BEI face parte din răspunsul general al Team Europe la COVID-19 și sprijină redresarea socială și economică durabilă a vecinătății estice a UE. Operațiunea consolidează atât IMM-urile, cât și întreprinderile cu capitalizare medie, care reprezintă coloana vertebrală a economiilor naționale și o sursă majoră de ocupare a forței de muncă în trei țări.

Investiția BEI, acoperită de garanțiile Uniunii Europene, permite Grupului ProCredit să își extindă activitățile de creditare fără a pune în pericol stabilitatea pe termen lung a sectoarelor financiare locale sau capacitatea acestora de a sprijini redresarea economică după pandemie pe termen lung.

Liniile de credit vor fi și mai atractive datorită condițiilor mai flexibile permise de măsurile BEI pentru situații de urgență cu privire la COVID-19. Aceste măsuri de urgență fac parte din eforturile Team Europe de a sprijini țările partenere din vecinătatea estică în timpul pandemiei.

Despre BEI

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal