Primarii din R. Moldova și România pledează pentru mai multe femei în administrația publică locală

Primarii din R. Moldova și România pledează pentru mai multe femei în administrația publică locală
Foto: doinafederovici.wordpress.com


Două sute de femei și bărbați primari din Republica Moldova și România au realizat un schimb de experiență privind bunele practici în dezvoltarea locală și furnizarea unor servicii publice de calitate, în cadrul Conferinței moldo-române a Femeilor Primari, cu genericul „Dezvoltare locală prin participare echitabilă”, care a avut loc la data de 27 aprilie, la Chișinău.

Conferința a avut loc în cadrul vizitei în Republica Moldova, în perioada 26-29 aprilie curent, a 50 de doamne primari din România, membre ale Ligii Femeilor Primari din cadrul Asociației Comunelor din România (ACoR).

În deschiderea conferinței au luat cuvântul doamnele Tatiana BADAN, Președinte CALM, primar de Selemet, Nina COSTIUC, Preşedinte RF CALM, primar de Budești şi Mariana GÂJU, Președinte Liga Femeilor Primari ACoR, primar de Cumpăna, jud. Constanța. Invitaţii de onoare ai aceste manifestări au fost Excelența Sa, Marius Lazurcă, Ambasadorul României la Chişinău, Narine Sahakyan, Reprezentant permanent adjunct al PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare) şi Emil Drăghici, Preşedinte ACoR, primar Vulcana Băi.

Tatiana BADAN a subliniat că această conferință a femeilor primari unde s-au întrunit din atît primari din Republica Moldova si România este foarte importantă, deoarece ne-am dorit foarte mult să promovăm și să susținem femeile în activitatea publică precum și să le încurajăm. ”Pentru Republica Moldova este foarte importantă experiența României în atragerea proiectelor europene și implementarea acestora. Rolul femeilor primari cît a și bărbaților primari au aceeași misiune de a promova proiectele de dezvoltare socială pentru și în favoarea cetățeanului” a puncat Tatiana BADAN.

Nina COSTIUC, Preşedinte RF CALM, primar de Budești a menționat a apreciat înalt relațiile de colaborare între CALM și AcoR și spreră într-o continuitate în ceea ce ține de promovarea și schimbul practicilor de succes între primariile de pe ale maluri ale prutului.

Mariana GÂJU, președinta Ligii Primarilor Femei din cadrul ACoR, a menționat că femeile primari din Republica Moldova și România au creat o platformă comună pentru promovarea și sprijinirea femeilor în administrația publică locală. „În România sunt 116 femei primar, din care 109 sunt primari de comună, iar în Republica Moldova sunt 164 de femei primar. Prin urmare, nu ne este rușine să spunem că susținem oamenii, în egală măsură, să acceadă în politică și în organele de conducere, indiferent de sex, religie, naționalitate”, a declarat Mariana GÂJU.

În sprijinirea mai multor femei în administrația publică locală a venit și Valeriu MATEI, ex-vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova și directorul Institutului Cultural Român. „Abordarea problemei egalității de șanse și a prezenței femeii în politică este un proces îndelungat, care cere depășirea mentalității și deprinderilor, ce sunt poate mai dificile decât ajustarea legislației. Și asta, pentru că suntem într-o societate care a fost marcată de tradiții patriarhale”, a spus Valeriu Matei.

În cadrul evenimentului au fost realizate schimburi de experiență în diverse domenii ce țin de activitatea primarilor, și anume, comunicarea cu cetățenii, scrierea de proiecte și atragerea de fonduri, aprovizionarea cu apă, gestionarea deșeurilor, administrarea proprietății municipale, antreprenoriatul social, cooperarea inter-comunitară, parteneriate publice-private și multe alte domenii.

„Sunt încântată să văd un număr impresionant de femei și bărbați primari, care profită de această oportunitate unică pentru a învăța unii de la alții cum să dezvolte comunitatea pe care o conduc. Ba mai mult, printr-un efort comun, pledează pentru o participare mai mare a femeilor în guvernele locale din ambele țări”, a declarat Narine Sahakyan, reprezentant permanent-adjunct PNUD.

În conformitate cu angajamentele internaționale, Republica Moldova s-a angajat să promoveze femeile în poziții de conducere prin creșterea cotei de reprezentare a femeilor de până 40% în consiliile locale, 25% în consiliile raionale și 25% în poziții de primari până în 2015.

Evenimentul a fost organizat de către Rețeaua Femeilor CALM din R. Moldova și Liga Femeilor Primari ACoR din România, cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru

Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanțat de Guvernul Suediei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Profil de candidat | Circumscripția Nr. 29 Congazcicul de Sus. Îți prezentăm cei trei candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 29 Congazcicul de Sus. Îți prezentăm cei trei candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară

Mai multe țări au renunțat la restricții și încearcă „să trăiască cu infecția COVID-19”

Mai multe țări au renunțat la restricții și încearcă „să trăiască cu infecția COVID-19”

Veteranii și participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl ar putea primi alocații mai mari din 1 octombrie. Inițiativa PAS

Veteranii și participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl ar putea primi alocații mai mari din 1 octombrie. Inițiativa PAS

Advertoriale
Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

EuroCreditBank - ofertă specială pentru a-ți asigura viitorul în agricultură

EuroCreditBank - ofertă specială pentru a-ți asigura viitorul în agricultură

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Prețurile la gaze pentru Republica Moldova au crescut de patru ori, la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.