Foame în era luxului: Realitatea antagonistă a meselor pline și a risipei alimentare (FOTO)

Foame în era luxului: Realitatea antagonistă a meselor pline și a risipei alimentare (FOTO)
colaj AGORA

Cămara plină cu produse, frigiderul plin cu legume, fructe, lactate, carne și dulciuri. Mesele doldora de bucate, care de care mai delicioase, mai variate. Este o realitate absolut în aproape fiecare casă, în aproape fiecare familie din secolul XXI. Totuși, în această eră a luxului și a risipei fără noimă există cazuri și familii pentru care mâncarea normală, sănătoasă și variată este o raritate. Cel mai trist este faptul că în asemenea familii cresc copii îndurând foame, lipsuri și neajunsuri. 

Statisticile arată că familiile sărace din Moldova duc lipsă de suficientă hrană, iar o treime dintre femeile şi copiii din familiile sărace suferă de anemie. Totodată, alimentaţia maternă insuficientă înainte de concepţie și în timpul sarcinii reduce şansele unei nașteri sigure și a unui copil sănătos și poate duce la întârzieri în dezvoltare, care afectează potenţialul copilului. În 2005, rata anemiei în rândul femeilor era de 40%. Astăzi, un sfert dintre femeile însărcinate din Moldova sunt încă afectate de anemie.

Aceasta este doar una dintre cauzele care generează un fenomen prea puțin discutat în societatea moldovenească - malnutriția. Primul gând care ni se asociază cu malnutriția este foamea. Totuși, specialiștii în sănătate spun că malnutriția, mai ales în cazul copiilor, este provocată în primul rând de diverse patologii grave, care nu le permit să se alimenteze cum ar trebui.

Pâine și compasiune....

Cristina Mastac Comerzan este o activistă din țara noastră care își dedică în permanență timp, resurse și emoții pentru a aduce în spațiul public, inclusiv, poveștile copiilor malnutriți. Lupta pe care o duce este grea, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere emoțional. Imaginile copiilor slăbiți, care cântăresc anormal de puțin pentru vârsta lor, sunt o priveliște greu de digerat și încă mai greu de acceptat. Imaginile dure par rupte de realitatea îndestulată pe care o vedem în jur. Totuși, acești copii există, iar dreptul lor la o viață decentă, la servicii medicale de calitate și la hrană sunt aceleași ca ale tuturor copiilor din lume.

Cristina Mastac Comerzan

„E greu de crezut că în ziua de azi, în centrul Europei poate exista atâta saracie, inclusiv copii care ajung în stare critică din cauza lipsei alimentației. E important de menționat că nu toți copii cu malnutriție provin din familii social-vulnerabile. Unii dintre ei au patologii fiziologice. Noi, însă îi preluăm anume pe cei care ajung în stare gravă din cauza lipsurilor”, spune Cristina Mastac Comerzan.

Activista susține că din cauza lipsei de informare a mamelor referitor la alăptare și alimentarea bebelușilor, precum și din lipsa banilor necesari pentru  amestecuri speciale, copiii ajung sa cântărească mai puțin decât limita critică a greutății.

„Ar fi foarte bine dacă amestecurile pentru copiii cu necesități speciale în alimentație, care sunt extrem de scumpe, ar fi acoperite din buget. În timpul spitalizării, copiii sunt asigurați cu alimentație specială. Noi preluăm cazurile la externare și ajutăm mamele, care de cele mai multe ori sunt mame singure. Totuși, ținând cont de faptul că familiile sunt social-vulnerabile îi ajutăm și cu celelalte necesități precum scutece, produse alimentare și de igienă”, mai spune Cristina.

Malnutriția, o problemă dintr-un șirag lung...

Cristina Mastac Comerzan spune că e destul de dificil să fie trasate limite între necesitățile acestor familii, de aceea, de multe ori, un caz care, inițial, avea ca subiect un copil cu malnutriție, se transformă într-un caz care necesită intervenții complexe.

„Ne implicăm și în reparații, procurare de imobile, ajutor psihologic și juridic. Unele cazuri le ducem ani de zile până familia se poate asigura singură. De obicei postăm detalii depre fiecare caz în parte, pentru că fiecare copilaș are tratament specific și fiecare familie are particularitățile sale. Avem și opțiunea de a dona online pe proiecte deschise pe Facebook. Odată ce îi vezi atât de neajutorați pe patul de spital, nu ii mai scoți din suflet”, explică activista.

Potrivit Cristinei Mastac Comerzan, de regulă acești copii nu prea sunt observați de cei din jur până când cazurile lor nu sunt mediatizate în spațiul public.

„Cred că acest lucru nu se întâmplă din cauza lipsei de dorință a oamenilor de a întinde o mână de ajutor, ci mai degrabă din cauza lipsei de informație atât din partea mamelor, cât și a celor din jur. Reabilitarea copilașilor malnutriți este un proces foarte anevoios și lung. Este nevoie de responsabilitate și de un regim strict. De aceea, primul lucru în care ne implicăm este responzabilizarea familiilor”, adaugă activista.

În întreaga lume, 10 milioane de copii suferă de malnutriție în fiecare an. Aproape jumătate dintre aceștia mor din acest motiv sau din motive asociate. Alte șase milioane de copii mor din cauza foamei.

Educația societății, o cauză?

Medicul pediatru Cristina Spânu consideră că motivul de bază al malnutriției la copii este felul în care este educată societatea. Altfel spus, atunci când alăptează, mama îi transmite copilului său unele deprinderi alimentare. Specialista precizează că malnutrițiile sunt diferite, la fel ca și cazurile care le provoacă. De multe ori, copiii care cântăresc mult mai puțin decât ar fi normal pentru vârsta pe care o au suferă de anomalii de dezvoltare, malformații cardiace, al tractului urinar, maladii metabolice și genetice.

O altă cauză menționată de pediatră ține de o problemă a sistemului medical care nu este suficient de dotat pentru a supraveghea mamele imediat după naștere, pentru a se asigura că procesul de alăptare are loc corect, iar copilul primește o cantitate suficientă de lapte, încă din primele zile de viață. Spânu spune că dacă problema este identificată în timp util, reabilitarea copiilor se întâmplă destul de repede și fără urmări pe termen lung. 

Specialiștii în sănătate susțin că micuții care suferă de malnutriție din primul an de viață pot fi ușor identificați după dismorfismul facial - nasul este mic și scurt, urechile mai mari și buza ca o linie.  

Subnutriția, în cifre și statistici....

Subnutriția, în special în primele 1.000 de zile de viaţă, este asociată cu o dezvoltare cerebrală suboptimă. Aceasta poate avea consecinţe grave, de lungă durată, asupra abilităților cognitive, rezultatelor școlare și veniturilor viitoare. 

Potrivit celui mai recent Studiu de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS), 6% dintre copiii din Moldova, cu vârsta de până la 5 ani, sunt afectați de retard statutar, sau sunt prea scunzi pentru vârsta lor. Copiii săraci sunt afectaţi de retard statutar de aproape patru ori mai des decât copiii care cresc în familii cu venituri suficiente.

În țara noastră, cu probleme de malnutriție se confruntă aproximativ 1% din numărul copiilor de până la cinci ani și 5% - 7% din numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 luni.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Vezi și aceste știri
Circa 690 de milioane de oameni în lume suferă de foame: Cum putem preveni risipa de alimente

Circa 690 de milioane de oameni în lume suferă de foame: Cum putem preveni risipa de alimente

Statistici alarmante: 7 milioane de oameni au murit de foame în acest an

Statistici alarmante: 7 milioane de oameni au murit de foame în acest an

Peste un milion de copii sunt afectați de malnutriție acută și riscă să moară în acest an în Somalia

Peste un milion de copii sunt afectați de malnutriție acută și riscă să moară în acest an în Somalia

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Mitropolia Moldovei, reacție la decizia CtEDO care cere R. Moldova să recunoască cuplurile LGBT: Tentativa va fi urmată de o reacție pe măsură
 • 2
  Lumea-n palmă | Ucraina cere „mult și repede”, o apropiere franco-germană, documente secrete în SUA și un general la Praga (CARDURI)
 • 3
  Incendiu de proporții, în plină noapte: Opt gherete de pe șoseaua Hâncești, cuprinse de flăcări
 • 4
  NATO se adresează către Coreea de Sud: Cere să revadă regulile de export a armamentului ca să ajute Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.