
Ce se întâmplă mai departe? Guvernul și-a anunțat demisia, dar continuă să activeze | #CeSpuneLegea
Se știe: Guvernul Chicu și-a anunțat demisia. Și ce se întâmplă acum? Rămânem fără Guvern? Nu. Actualul cabinet de miniștri va continua să activeze. În ce condiții și până când, îți relatăm mai jos pentru că vrem să-ți arătăm #CeSpuneLegea.
・
Deci, îți spuneam că Guvernul în frunte cu Ion Chicu va fi în exercițiu, după demise, până la depunerea jurământului unui nou cabinet de miniștri. Asta în cazul în care nu va fi numit un Executiv „de tranziție”, după cum a anunțat președintele în exercițiu, Igor Dodon. Ori dacă nu se va ajunge la parlamentare anticipate. Dar să o luăm încet:
Potrivit legislației, în perioada în care este demisionar, Executivul va îndeplini doar funcții de administrare a treburilor publice.
Important este faptul că NU poate lua decizii ce țin de politica externă și, în același timp, nu are dreptul să înainteze inițiative legislative ori să le avizeze pe cele existente.
Totodată, Guvernul în exercițiu nu este în drept să încheie tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova.
Alte interdicții ale Executivului demisionar:
- Nu poate să adopte ordonanțe și documente de politici;
- Nu poate să numească sau să propună pentru numire sau să elibereze din funcție persoane cu funcții de demnitate publică sau funcționari publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.
- Nu poate să încheie contracte și să-și asume angajamente pentru o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă ce depășește un an ori a căror valoare este disproporționată în raport cu cheltuielile necesare pentru administrarea treburilor publice curente sau pentru gestionarea unor situații de urgență.
- Nu poate să decidă privind inițierea reorganizării sau modificarea structurii ori funcțiilor ministerelor, ale altor autorități administrative centrale subordonate Guvernului sau ale structurilor organizaționale din sfera lor de competență.
Potrivit legii, șeful statului este obligat să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare pentru formarea unui nou cabinet de miniștri. Ulterior, președintele va desemna un candidat pentru funcția de premier.
În termen de 15 zile de la desemnare, candidatul urmează să ceară votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și prezintă lista întreagă a cabinetului de miniștri.
O CHESTIE
Termenul limită pentru învestirea noului Guvern este de trei luni. Așadar, dacă această perioadă este depășită, Parlamentul va fi dizolvat.
Menționez că astăzi, în cadrul briefingului în care și-a anunțat demisia, Ion Chicu a reiterat că „este absolut necesar să ne concentrăm pe obiectivul major - dizolvarea Parlamentului”.
Mișcarea Executivului condus de Chicu fiind una dintre posibilitățile de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate.
„Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, ne spune Constituția.
CE SPUNE LEGEA? Uneori poate nu o înțelegi. Sau nu știi unde să o cauți. Îți explicăm, în acestă rubrică, scurt clar și cuprinzător subiectele care te interesează. Vrem să fii informat și la curent cu ce spune buchia legii. Așadar, așteptăm să ne spui despre ce proces ai vrea să afli #CeSpuneLegea?