Banca Mondială prognozează o creștere a sărăciei în Republica Moldova

Banca Mondială prognozează o creștere a sărăciei în Republica Moldova
foto: Banca Mondială

Deși situația socio-economică este destul de complicată, prognozele Băncii Mondiale cu privire la perspectivele economice ale Republicii Moldova par să insufle puțin optimism. Potrivit instituției, în acest an am putea asista la o creștere a sărăciei și o constrângere și mai mare a exporturilor.

„Anticipăm creșterea sărăciei cu un punct procentual în acest an, până la circa 13 procente. O mare parte din activitățile investiționale a fost amânată sau anulată din cauza incertitudinii. Cererea globală astenică, în combinație cu seceta din acest an, vor constrânge exporturile. Pe de altă parte, din cauza consumului anemic pe tot parcursul anului, și importurile se vor contracta; în rezultat contribuția exporturilor nete va fi pozitivă. În ceea ce privește producția, ne așteptăm ca această combinație dintre pandemie și secetă extremă să afecteze majoritatea sectoarelor economiei”, susțin experții Băncii Mondiale.

Incertitudinile legate de evoluția pandemiei vor menține economia sub nivelul său potențial. 

„În cazul unor condiții mai favorabile în urma dezvoltării de vaccinuri, prognozăm o creștere economică de 3,8 procente în 2021. Încrederea consumatorilor și a investitorilor se va redresa pe fundalul stabilizării remiterilor, creșterii salariilor publice și a poziției monetare acomodative. De asemenea, se așteaptă ca majoritatea sectoarelor să-și revină, deși estimăm că nivelul anului 2019 va fi atins doar în 2022. Sectorul agricol își va reveni puternic după recolta slabă din acest an. Deși estimăm că deficitul de cont curent se va micșora în 2020, el se va lărgi treptat pe măsură ce economia începe să accelereze. În mod similar, se preconizează că inflația medie va înregistra valori sub nivelul de 5% al țintei pe parcursul anilor 2020-2021, dar va crește pe măsură ce redresarea se intensifică”, mai punctează experții.

Totodată, Banca Mondială prognozează o deteriorare a poziției fiscală, generată de colectările slabe la buget. În concesință, datoria publică va crește rapid, dar va rămâne relativ mică în accepțiunea standardelor internaționale.

Riscuri considerablie

„Recuperarea fragilă se bazează nu doar pe condiții favorabile legate de lansarea cu succes a vaccinului, ci și de capacitatea autorităților de a veni cu măsuri de politici structurale pe termen lung în paralel cu implementarea măsurilor de redresare a economiei. Având în vedere nevoile de finanțare sporite, determinate de o povară tot mai mare a salariilor și a transferurilor sociale, este esențial de asigurat eficiența fiscală și accesul la finanțare externă. Agenda nefinisată a reformei justiției și a guvernanței, împreună cu o amprentă mare a statului în economie, reprezintă impedimente structurale importante. Reformele din sectorul financiar nebancar, reglementările concurențiale și de prețuri, combaterea corupției și asigurarea statului de drept, precum și consolidarea productivității sunt esențiale pentru reziliența sectorului privat, redresarea economică durabilă și trecerea la o nouă paradigmă de creștere”, mai menționează experții BM.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Banca Mondială se declară „profund îngrijorată” de adoptarea mai multor legi controversate de către Parlamentul de la Chișinău

Banca Mondială se declară „profund îngrijorată” de adoptarea mai multor legi controversate de către Parlamentul de la Chișinău

Banca Mondială va acorda un credit de 13,5 mil de euro, destinat proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova”

Banca Mondială va acorda un credit de 13,5 mil de euro, destinat proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova”

Banca Mondială: PIB-ul se va contracta cu 3,1% în 2020, iar investițiile vor scădea cu 15%.
Instituția recomandă mai puține vorbe și mai multe fapte

Banca Mondială: PIB-ul se va contracta cu 3,1% în 2020, iar investițiile vor scădea cu 15%. Instituția recomandă mai puține vorbe și mai multe fapte

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Șeful diplomației de la Minsk a „murit subit”, transmite presa din Belarus. Acesta urma să se întâlnească cu Serghei Lavrov
 • 2
  Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume
 • 3
  Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”
 • 4
  Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.