
Pandemia de COVID-19 a declanșat stări de depresie în rândul populației. Cu ce provocări și probleme se confruntă oamenii în această perioadă
Pandemia de COVID-19 a creat o serie de impedimente în activitățile de zi cu zi, având impact asupra stării de spirit a populației. Astfel, 38,5% dintre gospodării în perioada respectivă au declarat că cel puțin un membru al acestora a avut stare de depresie, stres, anxietate, arată rezultate ale cercetării “Influența pandemiei COVID-19 asupra gospodăriei”, realizată de Biroul Național de Statistică.
・
Totodată pandemia, prin amploarea ei, a influențat planurile și intențiile oamenilor de a pleca peste hotare. Astfel, 61% dintre gospodării și-au amânat călătoriile peste hotare, iar 13,3% din gospodăriile cu membri peste hotare au declarat că membrii acestora au avut dificultăți să se întoarcă în țară, iar circa 10% s-a întors de peste hotare deoarece și-a pierdut locul de muncă.
Gospodăriile au menționat și anumite dificultăți privind accesul la serviciile din domeniul sănătății. Aproximativ 23% dintre gospodării au întâmpinat dificultăți la procurarea măștilor sau mănușilor de protecție , iar în jur de 5% dificultăți de accesare a serviciilor medicale de orice tip. Cu aceste dificultăți s-au confruntat, în special gospodăriile sărace. Veniturile pe o persoană a celor care au menționat aceste dificultăți sunt cu peste 15% mai mici decât ale celor care nu au avut probleme în accesarea serviciilor respective.
În ceea ce privește măsurile întreprinse de gospodării pentru depășirea dificultăților financiare, circa 15% de gospodării au menționat că nu au avut dificultăți financiare, iar peste 12% au redus cheltuielile pentru produsele alimentare.
Volumul efectiv al eșantionului pentru trimestrul III 2020 a fost de 1134 gospodării casnice, dintre acestea 34,5% din mediul urban, 65,5% mediul rural. Rata de răspuns a constituit 49,6%. Perioada de referință a cercetării a fost începând cu 7 martie curent până la momentul interviului.