
Banca Mondială: R. Moldova riscă să piardă 70 de mii de locuri de muncă din cauza pandemiei
Aproape 70 de mii de locuri de muncă vor fi pierdute în R. Moldova ca urmare a crizei economice provocate de COVID-19. Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială, cele mai afectate domenii în acest sens vor fi comerțul, HoReCa, industrie, transporturi și agricultura. Chișinăul ar putea înregistra o pierdere de 40% din locuri de muncă, iar raioanele din Nordul și Centrul țării câte 23%.
・
Datele Băncii Mondiale pentru R. Moldova mai arată că pandemia și seceta din 2020 a contribuit la formarea unei recesiuni grave, iar PIB-ul real s-a comprimat cu 7,2 procente în anul curent.
Acest lucru se datorează măsurilor de izolare impuse la nivel național și internațional care au comprimat cererea și au limitat producția, comerțul. Mai mult, țara a fost lovită de cea mai severă secetă din 2000, iar producția agricolă a scăzut cu peste 30 de procente în al treilea trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

La fel, lucrătorii tineri cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani vor suporta greul crizei, iar împreună cu angajații de 35-44 de ani vor însuma mai mult de jumătate din pierderile totale de locuri de muncă.
Întreprinderile din țară ar putea înregistra profituri operaționale cu peste 20 de procente mai mici în 2020, iar microîntreprinderile și în special din sectorul comerțului și al HORECA vor fi impuse să își ajusteze costurile aferente forței de muncă pentru a rămâne profitabile.

Mai mult, ancheta întreprinderilor din 2019 arată că întreprinderile percep răspunsul Guvernului ca fiind unul inadecvat. Conform situației din noiembrie 2020, circa 90 de procente din întreprinderi raportează că au înregistrat o scădere a lichidității sau a fluxului de numerar de la începutul pandemiei de COVID-19, iar un număr tot mai mare de întreprinderi au fost nevoite să amâne plățile.
Cu toate acestea, doar 6% din întreprinderile chestionate au primit sprijin guvernamental de la începutul pandemiei sau se așteaptă să-l primească. Printre respondenți, 31% din întreprinderile din Moldova nu știau că există oportunități de asistență, iar 22% nu s-au calificat. Deși cota întreprinderilor care beneficiază de asistență din partea autorităților s-a dublat din mai 2020, ea rămâne cea mai scăzută din Europa și Asia Centrală.