De ce Dumbrăveanu renunță la fotoliul de ministru și ce va face mai departe

De ce Dumbrăveanu renunță la fotoliul de ministru și ce va face mai departe

Plecarea de la cârma Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este condiționată de renunțarea lui Ion Chicu la interimatul funcției de premier. Asta a declarat Viorica Dumbrăveanu, care își va continua mandatul doar până la data de 31 decembrie 2020.

„Am venit în funcția de ministru de comun cu premierul Chicu. Este corectă retragerea mea din funcție împreună cu dl prim-ministru Chicu. În tot acest răstimp, gestionarea crizei pandemice s-a realizat prin coordonare. Exercițiul funcției este imposibil fără această ghidare. Atribuțiile Guvernului sunt limitate. Și acesta este unul dintre motivele din care îmi duc mandatul până la 31 decembrie”, a spus Viorica Dumbrăveanu în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Întrebată cu ce regrete pleacă, ministra a declarat: „Regret că nu am reușit să consolidăm ANSP, că nu am reușit să ducem la sfârșit reforma pentru consolidarea sistemului spitalicesc. Regret că am lăsat în umbră domeniul protecției sociale, circumstanțele m-au impus să promovez componenta de sănătate. Am regrete pur umane. Regret foarte mult că în pandemie am pierdut oameni, colegi, că nu am reușit să atrag atenția corespunzătoare persoanelor din sistemul rezidențial. Este regretul cu care am să trăiesc în continuare”.

Publicitate

În continuare, a spus că va activa în domeniul protecției sociale, făcând referire la mai multe oferte pe care le-a primit, însă fără a oferi mai multe detalii.

Cât despre demisia in corpore a secretarilor de stat de la MSMPS, a spus că decizia le aparține:

„Secretarii de stat nu mai sunt funcționari publici, ci au funcție de demnitate publică, care vin și pleacă odată cu ministrul. Eu am discutat cu fiecare în parte. Am încercat să coordonăm cine va prelua managementul ministrului. Toți au zis că se retrag, nimeni nu mai vrea să treacă experiența din vara anului 2019, când secretarii de stat au fost pur și simplu dați afară din funcțiile pe care le exercitau. Au decis să se retragă cu demnitate. Eu îi mulțumesc noului secretar de stat desemnat de Guvern, are experiență. Noi am promis că vom acorda tot suportul. Eu sunt gata, când va fi determinat cineva va prelua coordonarea pe componenta socială și de sănătate, sunt dispusă să vin și să predau totul într-o ordine omenească. La fel o vor face secretarii de stat”.

Menționăm că prim-ministrul Ion Chicu, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, dar și ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, își vor exercita funcțiile doar până la data de 31 decembrie 2020.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal