Procurorul general confirmă că Plahotniuc a primit cetățenia turcă

Procurorul general confirmă că Plahotniuc a primit cetățenia turcă

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a confirmat că ex-președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a obținut cetățenia turcă. Potrivit răspunsurilor oficiale de la autoritățile de la Ankara, politicianul nu s-ar mai afla în Turcia. Totuși, șeful Procuraturii nu exclude informația potrivit căreia Plahotniuc ar fi revenit pe teritoriul acestui stat.

Întrebat pe ce nume Vlad Plahotniuc a primit cetățenia turcă, procurorul general a menționat: „Nu pot răspunde. Conform procedurii, cel mai probabil pe numele său”.

În prezent, oamenii legii analizează atât varianta extrădării ex-democratului, cât și examinarea învinuirilor în țările gazdă.

Publicitate

„Noi analizăm mai multe căi ca să fie trași la răspundere și Plahotniuc, și Șor. Dacă o să finalizăm dosarele, nu excludem că vom expedia aceste dosare în aceste jurisdicții. Noi nu ne-am resemnat cu faptul că acești oameni nu sunt. Noi o să căutăm variante pentru extrădare, pentru examinarea dosarelor în aceste țări. Eu cred că vom avea motive să înaintăm și alte învinuiri”, a declarat Alexandr Stoianoglo în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Mai mult, se examinează înaintarea unei noi solicitări la Interpol, astfel încât Plahotniuc să fie, totuși, anunțat în căutare internațională: „Practica Interpol e că această procedură trebuie să fie justificată juridic. Noi mereu am lucrat cu departamentul nostru Interpol, mereu actualiza informațiile, dar aveam informația preliminară că șansele să fie acceptat demersul nostru sunt foarte mici. Lucrăm în acest sens. Oponenții noștri sunt profi în aceste chestiuni. Când am discutat cu oameni care au avut legătură cu acest proces, mi-au spus că mai că dvs ar trebui să mergeți la Interpol. Poate o să merg, analizăm”.

Implicarea lui Vlad Plahotniuc în frauda bancară se investighează în continuare, a mai declarat șeful Procuraturii Generale. Și Plahotniuc și-ar menține legăturile cu oameni de afaceri și cu politicieni de la Chișinău.

„Fără îndoială, Plahotniuc menține relațiile cu anumiți parteneri de business și forțe politice, este o legătură permanentă. Sunt parteneri de business care au dat mărturii, nu vreau să dau nume, fiindcă o să fie presați”, a spus Stoianoglo.

Amintim că Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, odată cu plecarea democraților de la guvernare. Interpol a refuzat să-l anunțe în căutare internațională. Pentru o perioadă, acesta s-a aflat în Statele Unite ale Americii. Ulterior, a fost confirmată informația că a intrat în Turcia, însă, la solicitările oamenilor legii de la Chișinău, autoritățile de la Ankara au spus că politicianul a părăsit teritoriul țării. Deocamdată, oficial, locația lui Plahotniuc nu a fost confirmată oficial.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal