Ministerul Sănătății a emis un ordin: De acum înainte, orice persoană cu HIV poate efectua adopția sau institui tutela unui copil

Ministerul Sănătății a emis un ordin: De acum înainte, orice persoană cu HIV poate efectua adopția sau institui tutela unui copil

De-acum încolo refuzul unei persoane de a deveni părinte adoptiv, tutore sau curator din motiv că este cu statut HIV-pozitiv, va fi interzis. Un ordin în acest sens a fost emis de Ministerul Sănătății, la începutul acestei săptămâni, pe data de 22 decembrie 2020. Asociația „Inițiativă pozitivă” scrie că aceasta este o victorie importantă în procesul de eliminare a discriminării din societatea noastră și asigurarea dreptului fiecărui om la familie, la o viață fericită indiferent de statutul său HIV.

„Nicio persoană nu trebuie să fie discriminată, indiferent de statut, de gen sau de starea de sănătate. Fiecare persoană are dreptul la sănătate, educație, familie, la muncă. O astfel de societate trebuie să consolidăm în Republica Moldova. Mulțumesc echipei A. O Inițiativă Pozitivă pentru colaborare și munca în echipă, astfel încât drepturile persoanelor cu statut HIV - pozitiv să fie respectate”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

„Am egalizat încă o dată drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV cu drepturile persoanelor care nu sunt seropozitive - anume așa și trebuie să fie! Această victorie, ca și multe altele, a devenit posibilă datorită inițiativei societății civile și deschiderii structurilor de stat, în acest caz Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Anume acest format de interacțiune este favorabil pentru soluționarea pas cu pas a problemelor prioritare care vizează îmbunătățirea calității vieții cetățenilor Moldovei”, a declarat Ruslan Poverga, director general al A.O. „Inițiativa Pozitivă”.

Publicitate

Evaluarea unei persoane pentru posibilitatea de adopție se efectuează, inclusiv, în baza unui certificat medical, scrie positivepeople.md. Deși, în anul 2013 Hotărârea Guvernului nr. 512/2003 „Privind aprobarea Listei contraindicațiilor medicale pentru persoanele care intenționează să adopte copii” a fost abrogată și aceste criterii nu mai trebuiau să fie un obstacol, a fost creată o lacună în legislație și practica reflecta o situație absolut nesatisfăcătoare și fără mari schimbări.

La începutul anului 2020, A. O. „Inițiativa Pozitivă” a realizat prima sarcină din lista de cinci angajamente, aprobate de toate organizațiile de profil din țară, și persoanele seropozitive au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro.

Conform unor date de laborator, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2020 au fost confirmate 568 cazuri noi de infecție cu HIV, inclusiv 120 în teritoriile de Est. Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal