Sergiu Gălușcă, despre Domaine la Prut, tendințele în vinificație, investițiile europene și antreprenoriat | Nota de Plată (VIDEO)

Sergiu Gălușcă, despre Domaine la Prut, tendințele în vinificație, investițiile europene și antreprenoriat | Nota de Plată (VIDEO)

Un vin bun înseamnă multă grijă împletită cu un fir de creație, studii și muncă. Asta ne povestește antreprenorul și cunoscutul vinificator Sergiu Gălușcă care de altfel e unul dintre cofondatorii AGORA. Astăzi, pune bazele unei vinării noi în R. Moldova care promite să schimbe tendințele de pe piață și în același timp cu sufletul și privirea ațintită spre proiectul său de suflet, Unicorn Winery. Urmărește un interviu altfel cu Sergiu și învață din nota sa de plată.

Se bucură de un spirit antreprenorial încă din copilărie, iar pentru a deveni ceea ce este astăzi, Sergiu a muncit și studiat pe rupte atât în țară, cât și peste hotarele țării. 

„Eu cu fratele ne duceam în Bulgaria la mare și veneam acasă cu bani. Cumpăram 20 de mingi simple și le vindeam la școală. Vindeam ciocolate la recreație sau îngrămădeam bani în timpul sărbătorilor de iarnă, iar cu acești bani investeam. Noi mereu am făcut asta. 

Părinții ne-au învățat, iar astăzi, îi învăț pe copiii mei. Mă strădui să îi învăț să economisească, întrucât  trebuie să înțeleagă că valoarea banilor crește dacă faci investiții sau aștepți momentul potrivit pentru a valorifica anumite oportunități”. 

În Moldova nu vor mai apărea vinării mari, iar investițiile vor fi făcute  la vinăriile mici și medii

Cât despre puterea și valoarea banilor, tânărul vinificator e convins că dezvoltarea unui proiect de business ține de alte scopuri care prind alte valori mai frumoase decât banii. 

„Banii nu sunt un țel în sine. Banul vine ca un rezultat. Da, noi vrem să facem bani, dar asta nu e un obiectiv. Afacerea se dezvoltă organic așa cum crește orice organism. Nu prescrii tot și respectiv toate calculele matematice de acasă nu o să coincidă. Eu sunt o persoană atentă la costuri și la investiții și încerc să am o echipă bună, să angajez oameni pe care să îi instruiesc și să facă parte din conceptul pe care îl facem împreună. Nu e vorba de proiectul meu sau conceptul meu, e vorba de mai mulți oameni. Îmi dau seama că puterea e în noi toți care lucrează împreună. Nu e doar un singur om care vine și dă comandă”

Tot el spune că, în următorii ani, investițiile vor fi făcute în vinăriile mici, iar numărul tot mai mare al acestora e doar o binecuvântare pentru sectorul vinicol din R. Moldova. 

„Eu nu văd nimic rău în faptul că vor fi mai mulți producători de vin. Chiar asta va ajuta industria să se maturizeze, să devină mai competitivă pe plan local și internațional. Eu tot timpul m-am bucurat de proiectele noi care apar și spuneam că în Moldova nu vor mai apărea vinării mari, iar investițiile vor fi făcute la vinăriile mici și medii. Investitorii vor încerca să optimizeze, iar asta e cel mai greu lucru. Când vor merge spre asta, va crește calitatea”. 

În R. Moldova nu poți să o dai în greș tare. Dacă o dai tare, nu te poți ridica repede la loc

Întrebat despre provocările și dezamăgirile în afaceri, Sergiu povestește că în țara noastră nu există o cultură antreprenorială, iar fiecare om de afaceri e nevoit să treacă prin multe obstacole înainte de a atinge succesul. 

„Am avut multe proiecte care m-au dezamăgit. Primul meu S.R.L. l-am înregistrat în 2003 și a fost un succes, iar după asta un insucces, în domeniul publicității mici. La fel, am avut o companie de web design împreună cu fratele meu, după asta am creat cu Tudor și Dumitru Unimedia și ceea ce este astăzi Agora și tot restul. 

E ca și în dragoste. Te duci la întâlnire cu o fată frumoasă, te gândești că sunteți compatibili, dar ceva nu merge. Așa și aici. Nu e vorba de bani, ci mulți alți factori. Problema că în Moldova nu avem o cultură antreprenorială foarte dezvoltată. Ea trebuie cultivată. Nu avem atât de multe resurse financiare ca să putem încerca. În R. Moldova nu poți să o dai în greș tare, dacă o dai tare, nu te poți ridica repede la loc.

Întodeauna depinzi de parteneri care nu sunt mereu onești sau depinzi de anumite structuri în piață, de anumite produse. În general, noi, antreprenorii, suntem destul de visători și romantici”. 

După ce a stat la baza fondării mai multor proiecte mari vinicole din țară și după ce și-a construit afacerea sa de suflet, Unicorn Winery, Sergiu Gălușcă se pregătește cu mult har și suflet pentru lansarea unui alt proiect. E vorba de Domaine La Prut, o vinărie cu investiții europene în valoare de un milion de euro.

E un proiect inedit pentru Moldova. Este o investiție sută la sută austriacă. E vorba de un vinificator și un antreprenor european vestit și care iubește Moldova. E una dintre primele vinării care demonstrează că fața vinăriilor capătă o altă formă, atunci când un investitor străin nu doar cumpără vinul de pe raft, dar este convins de calitate și reușește să investească bani mulți. Asta înseamnă că noi suntem pe o altă treaptă, noi suntem pe alt nivel și această investiție va schimba trendul.

„Investiția se ridică la un milion de euro în cramă și sută la sută europeană și eu cred că în următorii doi, trei ani veți auzi despre noi și vă vom bucura. Vom avea o capacitate de 200, 300 mii de sticle pe an. Tot vinul va fi destinat pentru piața de export și desigur pentru piața locală. Nu vom neglija piața locală. Vinăriile sunt afaceri long term. Noi plantăm via în acest an, iar în anul trei vom avea doar câțiva struguri. Tocmai în anul șapte vom obține cantitatea pe care o dorim, cele opt sau zece tone la hectar. Maturitatea viei apare în anul 12. Trebuie să treacă 12 ani ca să reușim să intrăm în esență pe calitate, pe terroir. O vie ar trebui să rodească 40, 45 de ani.

O afacere cu vin, în R. Moldova, este destul de ieftin să o pornești. Nu trebuie de pornit cu foarte multe hectare. Poți să o iei încetișor și dacă familia te va susține, să găsești parteneri corecți, piața, lucrurile vor evolua. Nu cred că trebuie să spunem că este o limită sau o teamă, industria vinului R. Moldova e una cu cel mai mare potențial din punct de vedere climateric”. 

Și dacă e să vorbim despre sfaturi și nota sa de plată, antreprenorul îndeamnă tinerii să caute în mod continuu experiențe noi care să le aducă cunoștințe și oameni de calitate alături. 

„Dacă vorbim despre business-ul din R. Moldova, mai avem nevoie de foarte multă experiență. Acest curaj îl văd în voi, tânăra generație. Eu cred că nu m-aș teme, aș încerca să ajung în cele mai bune companii, aș acumula experiență și nu m-aș gândi la bani. Dacă câștigi experiență și cineva îți mai dă un salariu bun, atunci câștigi de două ori. Asta aș încerca să fac. Sunt multe oportunități și nu aș stagna, nu aș sta într-un loc, aș încerca să circul. La fel, aș încerca să procur teren, următoarea vie, pentru că cine știe ce va fi peste zece ani. Dacă aș avea liber două, trei mii de euro, aș cumpăra teren și să pornesc viitorul cramei. 

Am avut prieteni pe care i-am făcut parteneri de afaceri și pe care i-am pierdut. Tot e o notă de plată. Acum sunt mai atent, îmi dau seama că am făcut multe greșeli și încerc să comunic punctul meu de vedere să îl spun din start, ca să fie clar un traseu, pentru că antreprenorii când se pornesc au o foaie albă înainte. E mult mai ușor să faci afaceri când ai parteneri și parteneriatul e foarte important”. 

Nota de Plată e să dai like, să distribui și să te abonezi la canalul de youtube AGORA. 

Acest proiect este susținut de Campania Națională de Educație Financiară „Află totul despre bani!”, derulată sub egida Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Republica Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Republica Moldova și sprijinul OCN Iute Credit.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Corneliu Său, despre rolurile directorului, faliment, criza economică provocată de COVID-19, piața din România și cei 300.000 de euro investiți în traininguri | Nota de Plată (VIDEO)

Corneliu Său, despre rolurile directorului, faliment, criza economică provocată de COVID-19, piața din România și cei 300.000 de euro investiți în traininguri | Nota de Plată (VIDEO)

Iulia Costin, despre sursele de finanțare ODIMM, sprijinul pe timp de pandemie și granturi pentru tineri | Nota de Plată (VIDEO)

Iulia Costin, despre sursele de finanțare ODIMM, sprijinul pe timp de pandemie și granturi pentru tineri | Nota de Plată (VIDEO)

Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată (VIDEO)

Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată (VIDEO)

Adriana Făureanu, jurnalistă AGORA: „Totul are o notă de plată. Susține libertatea jurnaliștilor pentru un viitor care să îți aparțină” (VIDEO)

Adriana Făureanu, jurnalistă AGORA: „Totul are o notă de plată. Susține libertatea jurnaliștilor pentru un viitor care să îți aparțină” (VIDEO)

Grigorișin rămâne pe fir. Acesta anunță că e gata să lupte cu oricine, în turul doi al alegerilor din Bălți (VIDEO)

Grigorișin rămâne pe fir. Acesta anunță că e gata să lupte cu oricine, în turul doi al alegerilor din Bălți (VIDEO)

Primarul capitalei dă de înțeles că majorarea tarifelor pentru transportul public este inevitabilă

Primarul capitalei dă de înțeles că majorarea tarifelor pentru transportul public este inevitabilă

Advertoriale
Cum aveți grijă de piele după ce purtați masca de protecție. Sfatul specialistului Herbalife

Cum aveți grijă de piele după ce purtați masca de protecție. Sfatul specialistului Herbalife

Ce noutăți aduce Startup Moldova Summit 2021 pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

Ce noutăți aduce Startup Moldova Summit 2021 pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  O minoră a cerut ajutor într-o farmacie, speriată de un bărbat care ar fi urmărit-o. Intervenția oamenilor legii (VIDEO)
 • 2
  Salariul brut al judecătorilor Curții Constituționale a fost aproape dublat. Stamate: „CC e fundamentul apărării democrației”
 • 3
  Pensia cea de pe urmă: 25% dintre pensionari continuă să muncească pentru a-și asigura existența. Ce înseamnă pentru ei „bătrânețile fără griji”? (INFOGRAFIC)
 • 4
  Ultima oră! Alerta cu bombă la Președinție - falsă (UPDATE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.