Trei șefi de stat și 11 întrevederi. Retrospectiva vizitelor președinților români în R. Moldova în cei aproape 30 de ani de independență

Trei șefi de stat și 11 întrevederi. Retrospectiva vizitelor președinților români în R. Moldova în cei aproape 30 de ani de independență

În cei 29 de ani de Independență ai Republicii Moldova, trei șefi de stat ai României au vizitat țara noastră (Ion Iliescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis). Cele mai multe vizite le-a avut Traian Băsescu, șase la număr. În cadrul întrevederilor oficiale, liderii României au avut discuții cu mai mulți politicieni moldoveni. Haideți să ne reamintim când și cum au avut loc acestea. 

Vizitele lui Ion Iliescu

...

În 1992, Ion Iliescu a efectuat prima vizită în Republica Moldova. Iar la 24 ianuarie 1992 - la Ungheni au avut loc primele convorbiri între Mircea Snegur, preşedintele de atunci al Republicii Moldova, şi Ion Iliescu, preşedintele României. Politicianul a mai făcut o vizită în Republica Moldova patru ani mai târziu, în iulie 1996.

Ulterior, Ion Iliescu a revenit la Chișinău pe 24 martie 2000, dar nu în calitate de președinte al României, ci de senator. Ion Iliescu a declarat la şedinţa Clubului naţional de presă, că vizita sa la Chişinău se bazează pe invitaţia Universităţii Libere Internaţionale din Moldova şi că programul vizitei sale nu conţine niciun element de campanie electorală.

Atunci, Ion Iliescu nu a dorit să răspundă la întrebările care vizau politica internă a Republicii Moldova.

Din anul 2000, Iliescu nu a mai întreprins nicio vizită oficială peste Prut.

Vizitele lui Traian Băsescu

În zece ani de mandat în calitate de președinte al României, Traian Băsescu a vizitat Republica Moldova de șase ori.

Foto: jurnalul.ro

Ianuarie 2005

Traian Băsescu a efectuat la Chișinău prima sa vizită în afara țării, în calitate de președinte al României. Preşedintele Băsescu a promis atunci Republicii Moldova sprijin în orice problemă cu care se va confrunta Chişinăul.

„Vreau să ştiţi că nu vom permite vreodată ca Moldova să fie şantajată cu energie electrică. Ieri am hotărât să dăm energie electrică Moldovei şi să discutăm cât costă la vară, dar acum trebuie să ajutăm Moldova şi o vom ajuta, şi o vom face ori de câte câte ori cineva îşi va permite să creadă că poate să pună Moldova în dificultate atâta timp cât Moldova are un prieten la frontierele ei. Aş vrea să-l asigur pe domnul preşedinte Voronin, pe oamenii politici din Republica Moldova că, oricare dintre problemele pe care le va avea Moldova, de orice natură vor fi, să ne încerce prima dată cu un telefon la Bucureşti”, a declarat Traian Băsescu.

Ianuarie 2007

Băsescu venea a doua oară la Chișinău, pentru a se întâlni cu Voronin și pentru a discuta despre relațiile bilaterale, vizibil deteriorate pe parcursul ultimului an. Întreaga vizită a durat câteva ore și cuprins doar două puncte: convorbiri cu preşedintele Vladimir Voronin şi o întâlnire cu personalul Ambasadei României la Chişinău. Atunci cei doi președinți conveneau deschiderea a două noi consulate româneşti la Bălţi şi Cahul.

August 2008

Băsescu venea a treia oară la Chișinău. Și de această dată vizita a fost una scurtă, întrucât făcea parte din turneul președintelui român pe care-l efectua în Ucraina, Moldova, Azerbaidjan, Georgia și Turcia. Obiectivul acestui turneu era discutarea situaţiei din Georgia şi a consecinţelor în plan regional. Tema de interes special pentru România o constituia dezvoltarea cooperării în regiunea Mării Negre, prin creşterea implicării unor actori multilaterali relevanţi, precum Uniunea Europeană, NATO şi OSCE.

Ianuarie 2010

Din 2008 până în 2010, Traian Băsescu nu a mai întreprins nicio vizită oficială peste Prut, din cauza relațiilor tensionate, mai ales după aprilie 2009, când conducerea comunistă a Moldovei a expulzat ambasadorul României la Chișinău și a introdus vize pentru cetățenii țării vecine.

Totuși, lucrurile au revenit la normalitate, iar pe 27-28 ianuarie 2010 Traian Băsescu efectua o vizită de două zile în Moldova. Atunci a avut loc prima sa vizită externă de la preluarea celui de-al doilea mandat de şef al statului român. Președintele Traian Băsescu a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova la invitația, pe atunci, a președintelui interimar Mihai Ghimpu. Șeful statului a fost așteptat la Chișinău cu speranța că „va reface relațiile deteriorate de comuniști”.

Timp de o zi, Traian Băsescu a avut întrevederi cu aproape toți oficialii moldoveni, discutând despre parafarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, care avea să aibă loc pe 28-29 noiembrie la Vilnius.

Iulie 2013

Șeful statului român a fost întâmpinat de Nicolae Timofti pe Bulevardul din fața Reședinței de Stat, cu ceremonial militar, însă la cele două capete ale străzii au avut loc manifestații ale unor mici grupuri care au scandat lozinci pro Băsescu și pro România, iar pe de altă parte împotriva președintelui Băsescu și a unirii celor două țări.

În cadrul întrevederii cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti, preşedintele Băsescu a asigurat autorităţile de la Chişinău că „România va rămâne un avocat fără rezerve în ceea ce priveşte drumul european al Republicii Moldova". (...) „Este o vizită pe care o fac cu multă plăcere şi cu dragoste pentru Republica Moldova şi cetăţenii ei. În 8 ani şi jumătate am mers pe toate continentele lumii (…), dar singura vizită în care mai am emoţii este atunci când vin în Republica Moldova. Să ştiți că Republica Moldova are foarte mulți prieteni. Este susținută şi de Polonia, de Țările Baltice, de Germania și multe alte state din UE. Moldova nu este o țară care vrea doar ea în UE. Și state importante din Uniunea Europeană vor Republica Moldova în UE, pentru că i-au înţeles istoria, aspiraţiile şi dorinţa cetăţenilor”, a spus Traian Băsescu.

Noiembrie 2013

Într-o scurtă declarație de presă, președintele Traian Băsescu a menționat că Republica Moldova va reuși în drumul spre Uniunea Europeană cu sau fără sprijinul României, pentru că își dorește acest lucru. Atunci, șeful statului român și-a exprimat speranța că până în martie 2014 cetățenii Republicii Moldova vor putea circula liber în țările blocului comunitar.

Vizitele lui Klaus Iohannis

Prima vizită externă a actualului președintele Klaus Iohannis a avut loc în Republica Moldova, pe 22-23 ianuarie 2015. Președintele României, Klaus Iohannis, a fost întâmpinat, la Chișinău, cu onoruri militare. Cu câteva ore înainte ca Iohannis să aterizeze în capitala Republicii Moldova, poliția a recepționat patru alerte cu bombă.

Șeful statului român a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, a purtat discuții cu liderii unor partide parlamentare și a ținut o alocuțiune în fața studenților Universității de stat și a avut o întrevedere cu prim-ministrul Chiril Gaburici.

Decembrie 2020

Președintele României, Klaus Iohannis vine marți, 29 decembrie la Chișinău în prima vizită oficială a unui șef de stat în mandatul Maiei Sandu. Potrivit unui comunicat al președinției R. Moldova vizita are loc la „invitația Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.