PDM a contestat la Curtea Constituțională proiectele farmaciilor mobile și liberalizarea prețurilor la medicamente

PDM a contestat la Curtea Constituțională proiectele farmaciilor mobile și liberalizarea prețurilor la medicamente

Deputații Partidului Democrat sesizează Înalta Curte în privința a două proiecte inițiate de Partidul Șor și aprobate în Parlament. Mai exact, democrații contestă legea cu privire la farmaciile mobile și proiectul ce permite liberalizarea prețurilor la medicamente. Deputații consideră că,  prevederile ar pune în pericol sănătatea oamenilor și securitatea farmaceutică a țării.

Liderul democrat, Pavel Filip, califică farmaciile ambulante, fără licență, fără aviz sanitar, fără certificat de acreditare, drept invenție electorală a Partidului Șor. Democrații amintesc că și Guvernul a recunoscut că statul nu va putea controla acest tip de farmacii, care n-ar putea asigura un regim corect de depozitare și transportare a medicamentelor.

Democrații mai notează că, excluderea obligativității ca medicamentele să fie vândute doar de farmaciști și faptul că oricine va putea vinde medicamente, ar putea avea urmări grave asupra sănătății oamenilor.

Publicitate

Totodată, liberalizarea prețurilor la medicamente, în mod special a celor OTC (fără limitarea adaosului comercial), ar putea provoca scumpirea rapidă a acestora, lucru inadmisibil, mai ales în actuala criză pandemică.

„Medicamentele OTC, eliberate fără prescripție medicală, reprezintă majoritatea denumirilor comerciale din farmacii și aplicarea necontrolată a prețurilor pentru acestea va limita accesul populației la medicamente. Această prevedere va intra în vigoare chiar de la 1 ianuarie 2021 și reprezintă un risc iminent pentru securitatea statului”, notează democrații.

PDM mai menționează că cele două prevederi au fost criticate și de comunitatea academică a Facultății de farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Asociația Farmaciștilor din R. Moldova, care constată că „este o acțiune țintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciștilor și prin dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific”.

Amintim că recent și Platforma DA a contestat două legi adoptate pe 16 decembrie de Parlamentul R. Moldova. Este vorba de legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite și proiectul farmaciilor mobile.

Proiectul de lege cu privire la farmaciile mobile, împreună cu un set de alte legi printree care și bugetul de stat au fost votate în două lecturi la ședința plenară din 16 decembrie. Mai exact, proiectul a fost susținut de deputații PSRM și deputații platformei „Pentru Moldova”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal