Fostul premier Ion Chicu susține că, cel mai probabil, la mijlocul lunii ianuarie, țara noastră ar putea beneficia deja de vaccinul anti-COVID. De altă părere se pare că este însă conducerea Ministerului Sănătății. Într-un comunicat al instituției, se menționează că Republica Moldova și alte state ar putea beneficia de vaccinul împotriva coronavirusului abia începând cu trimestrul II al anului 2021, adică aproximativ din luna aprilie.
„Cel puțin în prima jumătate a lunii ianuarie R. Moldova are toate șansele să primească acel vaccin care acum se aplică în UE. Asta în afară de ceea ce ne-a promis România”, a spus astăzi Ion Chicu în cadrul conferinței de presă în care, alături de ceilalți trei miniștri demisionari au vobit despre realizările Executivului în acest an.
Ministra Viorica Dumbrăveanu nu a intervenit în acel moment cu vreun comentariu de confirmare sau infirmare a faptului că vaccinul anti-COVID-19 ar putea ajunge în țara noastră în următoarele săptămâni.
Câteva minute mai târziu, ex-premierul și-a schimbat retorica.
„Aceste 200 de mii de doze (care vor fi oferite de România) ne vor fi foarte mult de ajutor. Vreau să vă spun că este multă incertitudine în privința, în general, a vaccinului anti-COVID pe plan internaționat. O să vedem încă foarte multe efecte, discuții, condiții de aplicare. Din câte știu, companiile producătoare nu își iau nicio responsabilitate de efecte. Guvernul trebuie să-și asume responsabilitaea dacă se întâmplă ceva”, a spus Chicu.
„La momentul actual nu dispunem de informații nici pe platforma COVAX, nici despre vaccinul care v-a fi oferit de statul român. Nu este suficient să zicem doar asigurarea populației, sunt momentele juridice și aspectele organizatorice. În dependență de tipul vaccinului care vine: condițiile speciale de păstrare, temperatura și multe alte aspecte. Atunci când vom ști exact ce va fi oferit, iată atunci putem să discutăm cu adevărat despre toate măsurile în complex”, a declarat ex-ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.
De partea cealaltă, într-un comunicat al Ministerului Sănătății este precizat faptul că Republica Moldova și alte state ar putea beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 începând cu trimestrul II al anului 2021.
„În asigurarea cu vaccin anti COVID-19 a populației, vor fi luate în calcul trei scenarii: la etapa I, datorită disponibilității foarte limitate a vaccinului, va fi asigurată vaccinarea de la 1-10% din populația totală a fiecărei țări; la a II-a etapă, pe măsură ce oferta de vaccin crește, dar disponibilitatea rămâne limitată, va fi asigurată vaccinarea variind de la 11-20% din populația totală a fiecărei țări, iar la etapa a III-a, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată, va fi asigurată vaccinarea de la 21-50% din populația totală a fiecărei țări”, menționează reprezentanții ministerului.
Ministerul Sănătății mai precizează că au fost stabilite grupurile țintă care vor fi asigurate la etapa inițială cu vaccin anti-COVID-19, conform recomandărilor globale ale Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE): lucrătorii din domeniul medical; adulții cu vârsta mai mare de 60 ani și cu comorbidități (grup cu risc sporit); persoanele/beneficiarii din cadrul Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată; persoanele cu comorbidități; lucrătorii din domeniul social; lucrătorii din domeniul de educație, lucrătorii din cadrul organelor de asigurare a securității. Ulterior conform disponibilității de vaccin, vor fi vaccinate și alte grupuri de populație, la solicitare.
Ministerul Sănătății a remis o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a participa la programul WHO COVAX Facility Program. La 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile împotriva infecției COVID-19. Astfel, la data de 27 Noiembrie a fost expediat Planul de acțiuni pentru implementarea vaccinului contra COVID-19.
La 7 decembrie a fost transmisă către COVAX cererea pentru vaccinul împotriva COVID-19. În același timp, Republica Moldova a aplicat și la programul de cost-sharing din cadrul platformei COVAX, prin intermediul căreia va putea beneficia de prețuri mai avantajoase, în cazul în care se va depăși asigurarea cu 20% a populației cu vaccin gratuit din partea COVAX.
AGORA amintește că la 29 decembrie, președintele României, Klaus Iohannis România va acorda Republicii Moldova până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.
Tot în aceeași zi, șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlca a spus că vaccinul împotriva infecției cu COVID-19 ar putea ajunge în R. Moldova nu mai devreme de luna aprilie-mai a anului 2021. Iar cei care ar putea avea prioritate pentru vaccinare sunt cadrele medicale și locuitorii capitalei.
Vezi și aceste știri

În stânga Nistrului va începe procesul de vaccinare împotriva COVID-19. Autoritățile anunță că vor folosi preparate rusești (VIDEO)

Cadrele medicale și locuitorii capitalei ar putea fi primii vaccinați împotriva COVID-19

Klaus Iohannis: „România va acorda Republicii Moldova până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19”

Un deputat PSD cere guvernului din România să doneze Republicii Moldova o parte din dozele de vaccin pe care le primește

Vaccinarea anti-coronavirus a început, oficial, în ţările Uniunii Europene

Moment istoric în România: A fost vaccinată prima persoană împotriva COVID-19

Gîlca: „În maxim trei luni primele doze de vaccin vor ajunge și în Republica Moldova, iar în toamna 2021 am putea demara un program de vaccinare”

(Necesita titlu) Articol nou
