Ce trebuie să știi despre un potențial vaccin împotriva COVID-19

Ce trebuie să știi despre un potențial vaccin împotriva COVID-19
Foto: Mediafax


Vaccinul împotriva COVID-19 va fi un instrument de importanță majoră pentru a ajuta la ținerea sub control a pandemiei, împreună cu testarea eficientă și respectarea măsurilor de prevenire. Cu mai mulți candidați promițători care lucrează la dezvoltarea vaccinului, cu alții în curs de revizuire, dar și cu vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna aprobate pentru utilizare, calea spre un vaccin sigur și eficient a intrat într-o fază nouă.

Unicef.org oferă mai multe răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-ar putea avea părinții despre un potențial vaccin COVID-19.

Când va fi gata vaccinul împotriva COVID-19?

Dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient necesită timp, dar datorită investițiilor fără precedent în cercetare și dezvoltare, cooperării la nivel global, cercetătorii au fost capabili să dezvolte un vaccin împotriva COVID-19 în timp record, bazat pe dovezi și standarde riguroase. La moment, există mai mult de 200 de candidați care lucrează la dezvoltarea unui vaccin (56 se află la faza clinică, iar alții 166 la cea pre-clinică). O parte dintre aceste vaccinuri-candidați sunt în Faza III a studiilor clinice – ultima etapă înainte de aprobarea vaccinului.

Dar este important să notăm – de la dezvoltarea vaccinului până la obținerea unei licențe, producerea și utilizarea lui la scară largă – este o cale lungă. Odată ce vaccinul este aprobat, este foarte important să fie accesibil în manieră echitabilă pentru toți cei care au cea mai mare nevoie de imunizare. Aici este etapa la care UNICEF și partenerii săi intervin. UNICEF își va folosi experiența unică de cel mai mare cumpărător unic de vaccinuri din lume, colaborând cu PAHO Revolving Fund  și COVID-19 Vaccine Global Access Facility (COVAX Facility)  în ceea ce privește posibilcel mai amplu și rapid proces mondial de achiziție și furnizare a vaccinurilor.

Cum este dezvoltat vacinul împotriva COVID-19? 

Vaccinurile funcționează prin imitarea unor agenți infecțioși - viruși, bacterii sau alte microorganisme care pot provoca o boală. Acest lucru „învață” sistemul imunitar să-i răspundă rapid și eficient acestuia. În mod tradițional, vaccinurile fac acest lucru prin introducerea unei doze minime a unui agent infecțios care permite sistemului nostru imunitar să-și construiască o amintire despre acesta. În acest fel, sistemul nostru imunitar îl poate recunoaște și lupta rapid înainte de a ne îmbolnăvi. Anume așa sunt concepute unele variante de vaccinuri împoriva COVID-19.

Alte potențiale vaccinuri dezvoltate folosesc noi abordări: așa-numitele vaccinuri ARN și ADN. În loc să introducă antigeni (o substanță care determină sistemul imunitar să producă anticorpi), vaccinurile cu ARN și ADN oferă organismului nostru codul genetic de care are nevoie pentru a permite sistemului nostru imunitar să producă antigenul însuși. Pentru mai multe informații despre dezvoltarea vaccinului COVID-19, vă rugăm să vizitați WHO și CEPI.

Va fi vaccinul împotriva coronavirusului sigur?

Fiecare țară are organisme de reglementare care supraveghează siguranța și eficacitatea vaccinului înainte ca acestea să fie utilizat pe scară largă. La nivel global, OMS coordonează o serie de entități tehnice independente care revizuiesc siguranța vaccinurilor înainte și chiar după introducerea acestora. Vaccinurile aprobate pentru utilizare de către OMS au trecut prin teste riguroase și studii clinice pentru a demonstra că sunt sigure și eficiente în combaterea bolilor. Chiar dacă vaccinurile COVID-19 sunt dezvoltate în timp record, acestea pot primi aprobările de reglementare necesare numai dacă îndeplinesc standarde stricte de siguranță și eficacitate.

UNICEF face din siguranța copiilor și a familiilor lor cea mai mare prioritate – ceea ce include livrarea unui vaccin care este sigur.

Ce reprezintă COVAX?

Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator reprezintă o colaborare globală cu scopul de a accelera dezvoltarea, producerea și accesul echitabil la testele COVID-19, tratament și vaccinuri.

COVAX, pilonul vaccinurilor ACT-Accelerator, își propune să accelereze dezvoltarea și fabricarea vaccinurilor COVID-19 și să garanteze accesul echitabil pentru fiecare țară din lume. Rolul COVAX este de a urmări continuu dezvoltarea vaccinurilor COVID-19 pentru a identifica cei mai adecvați candidați pentru producerea vaccinurilor și colaborează cu producătorii pentru a-i stimula să își extindă capacitatea de producție înainte ca vaccinurile să primească aprobarea de reglementare.

Acest lucru se face deoarece, în mod normal, producătorii sunt reticenți în a risca să facă investițiile semnificative necesare pentru extinderea instalațiilor de producere a vaccinului până când vor primi aprobarea pentru un vaccin. Dar, în contextul pandemiei actuale, acest lucru ar duce la întârzieri și număr insuficient de vaccinuri, odată ce vaccinurile sunt autorizate.

Citiți mai multe despre COVAX.

Când va fi vaccinul împotriva COVID-19 valabil în țara mea?

Distribuția vaccinului Pfizer / BioNTech este în curs de desfășurare în unele țări, inclusiv SUA și Marea Britanie. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați CDC (US) și NHS (UK).

Odată ce oricare dintre candidații actuali la producerea vaccinului împotriva COVID-19 va fi supus cu succes unor studii clinice, va dovedi siguranță și eficiență și va primi aprobare, dozele disponibile vor fi alocate tuturor țărilor participante în mecanismul COVAX - utilizând o formulă de alocare standardizată, proporțional numărului total al populației.

Cererea globală masivă va însemna că nu toată lumea va putea primi vaccinul în același timp. Va dura luni - sau chiar ani - pentru a crea suficiente doze de vaccin pentru populația din întreaga lume.

Prioritate în distribuția vaccinurilor reprezintă lucrătorii din sistemul de sănătate și cel social, cum ar fi școlile. Următoarele doze de vaccin vor fi distribuite țărilor participante pentru vaccinarea grupurile cu risc sporit să dezvolte complicații în urma bolii, sau chiar deces, inclusiv persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale latente.  Numărul de doze pentru fiecare etapă va varia în funcție de țară - vă recomandăm să urmăriți cele mai recente actualizări și îndrumări de la ministerul sănătății din țara dvs.

Cine va avea acces la vaccinul împotriva coronavirusului?

Obiectivul actual este de a pune la dispoziție 2 miliarde de doze de vaccin în cadrul planului COVAX până la sfârșitul anului 2021. Aceste doze ar trebui să fie suficiente pentru a proteja lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale, precum profesorii, persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli grave sau deces în majoritatea țărilor din întreaga lume. Aceasta va fi o realizare enormă, dar probabil în primii câțiva ani nu vor fi suficiente doze pentru o utilizare mai răspândită. Asta înseamnă că va fi important să luați în continuare măsuri de precauție pentru a vă proteja familia și comunitatea, inclusiv respectarea distanței fizice, spălarea regulată a mâinilor și purtarea măștilor.

Cum îmi pot proteja familia până când un vaccin COVID-19 este disponibil?

Iată câteva măsuri de precauție pe care le puteți lua dvs. și familia dvs. pentru a evita infecția:

 • Spălați-vă frecvent mâinile folosind apă și săpun sau o soluție pe bază de alcool
 • Păstrați cel puțin 1 metru distanță între voi și ceilalți
 • Solicitați asistență medicală cât de curând posibil dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră are febră, tuse, dificultăți de respirație sau alte simptome asociate COVID-19
 • Evitați locurile aglomerate, spațiile închise, cu o ventilație slabă și încercați să respectați distanța fizică față de oameni în public
 • Purtați măști de țesătură atunci când vă aflați în locuri publice în care păstrarea distanței fizice nu este posibilă. Spălați masca cu apă și săpun frecvent.
 • Asigurați ventilarea în spațiile interioare

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Peste 10% dintre israelieni, vaccinați împotriva COVID-19

Peste 10% dintre israelieni, vaccinați împotriva COVID-19

Ungaria ar putea renunța la la vaccinul produs de Federația Rusă

Ungaria ar putea renunța la la vaccinul produs de Federația Rusă

Primim vaccinul împotriva COVID-19 în ianuarie? Chicu zice da, ministerul - ba

Primim vaccinul împotriva COVID-19 în ianuarie? Chicu zice da, ministerul - ba

Maia Sandu, despre vaccinul împotriva COVID-19: „Am fi putut avea vaccin în țară dacă Ministerul era pregătit”

Maia Sandu, despre vaccinul împotriva COVID-19: „Am fi putut avea vaccin în țară dacă Ministerul era pregătit”

În stânga Nistrului va începe procesul de vaccinare împotriva COVID-19. Autoritățile anunță că vor folosi preparate rusești (VIDEO)

În stânga Nistrului va începe procesul de vaccinare împotriva COVID-19. Autoritățile anunță că vor folosi preparate rusești (VIDEO)

Klaus Iohannis: „România va acorda Republicii Moldova până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19”

Klaus Iohannis: „România va acorda Republicii Moldova până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19”

Advertoriale
Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale. Ce tehnologii să așteptăm de la Moldcell și de ce astăzi încă nu avem nevoie de 5G (VIDEO)

Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale. Ce tehnologii să așteptăm de la Moldcell și de ce astăzi încă nu avem nevoie de 5G (VIDEO)

Constantin Caragia: „Vinul este un organism viu, care are propriul său caracter”

Constantin Caragia: „Vinul este un organism viu, care are propriul său caracter”

Cum s-a reușit integrarea culturii de soia cultivate în Moldova în lanțul valoric la nivel local și global. Experiența proiectului „Donau Soya” (VIDEO)

Cum s-a reușit integrarea culturii de soia cultivate în Moldova în lanțul valoric la nivel local și global. Experiența proiectului „Donau Soya” (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Rusanda Alexandru, despre viața la țară și puterea de a merge împotriva valului (VIDEO)
  Oameni ca tine: Rusanda Alexandru, despre viața la țară și puterea de a merge împotriva valului (VIDEO)
 • Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)
 • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
 • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Supă-cremă aromată cu țelină și bacon – sănătate și savoare în farfurie
 • Zdarova Natasha a încins o horă alături de câteva tinere nepaleze pe melodia „Foaie verde...
Cele mai populare
 • 1
  Mișcarea Populară Antimafie îndeamnă partidele pro-europene și unioniste să susțină în mod condiționat Partidul Acțiune și Solidaritate
 • 2
  De unde a luat Gațcan uniforma pentru 9 mai? Armata Națională: Toate uniformele de gală sunt în depozite
 • 3
  Nu au scos nici un cuvânt. 11 deputați nu au vorbit deloc în plenul Legislaturii a X-a
 • 4
  PUN refuză propunerea AUR de a participa împreună la alegerile parlamentare
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.