La începutul acestui an, într-o ședință de redacție, dădeam ochii peste cap și înjuram multietajat când am aflat că, de voie de nevoie, va trebui să vorbesc de pe o scenă mare, de ziua AGORA, la #AntiConferință. The Newsroom.
Într-un discurs pe care mereu îmi era frică să nu-l uit, v-am povestit cum e să faci un podcast fiind rârâită și să documentezi scenarii politice alături de Ștefan, martorul vieții, prin extensie - co-autorul podcastului.
N-a trecut mult după ce am răsuflat ușurată și viața ne-a făcut cunoștință tuturor cu pandemia de coronavirus, iar AGORA și-a mutat biroul acasă la fiecare reporter. De la început de an, am reușit să scoatem opt ediții de podcast, dar la un moment dat a trebuit să spunem stop. Noua normalitate a venit buluc. Lucram îmbrăcați în pijamale, dormeam tot la locul de muncă (în pat) și ascultam ședințele de Guvern molfăind pizza de la delivery. Echipamentul audio pentru podcast, dar și fericirea unor pereți fără ecou au rămas pe etajul AGORA de la „Sculeanca”. În loc, a venit vecinul cu „dreliu” și zero teme politice. Ne întrebam: „Cui naiba îi mai trebuie politică pe timp de COVID?”.
WTF-ul a durat până-n aprilie, când ne-am luat în mâini, am ieșit până la birou, ne-am luat microfonul și am început a înregistra edițiile podcastului acasă, cu mâța mieunând pe fundal și prozaicul vecin cu „dreliul”. Brusc, un job la doi, în cuplu, a devenit un atu pe timp de distanțare socială.
De atunci și până în ziua de 30 decembrie, când scriu acest text și iese ultima ediție de podcast din acest an, 26 de ediții au văzut lumina zilei, iar cu cele opt pre-pandemice - vorbim de 34 de episoade în 2020;
În acest an, am încercat și o ediție de podcast în stil de interviu, cu ex-președintele Vladimir Voronin, cea mai ascultată ediție din an, dar și cea mai lungă - peste o oră;
Cel mai scurt episod din an are un pic peste 21 de minute și e despre diferența discursurilor lui Dodon și Timofti la APCE;
Ștefan a editat mai bine de 40 de ore de material brut, cheltuind pentru fiecare ediție în medie patru ore pentru mixaj (adică peste 135 de ore din viață, ceea ce e vreo cinci-șase zile din an);
Pe SoundCloud ne-ați ascultat de peste 6.200 de ori anul acesta, iar pe Google Podcast și Apple Podcast - fără număr :) (dacă sincer, nu putem număra).
Vă mulțumim că ați fost cu noi în acest an, că ați ascultat ce avem de spus și chiar v-ați abonat la AGORA sau ați susținut instituția noastră media pentru că vă place podcastul.
2021 vine cu o mare provocare pentru noi ca autori ai proiectului: în familia noastră urmează să apară un nou „podcaster”. Astfel, la trecerea dintre ani, ne vom pune o dorință: pe lângă mâța care miaună și vecinul cu „dreli”, pe audio să nu se audă prea des încă un co-autor.
Până atunci, dar și după, Hai aici să facem împreună o comunitate!
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.