Ceban: Taxarea electronică în transportul public va începe în timpul apropiat

Ceban: Taxarea electronică în transportul public va începe în timpul apropiat

Proiectul pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal a fost lansat astăzi, 5 ianuarie. Testarea va începe în timpul apropiat și va fi efectuată de către companiile MasterCard și VISA care vor suporta toate cheltuielile, anunță primarul general al capitalei, Ion Ceban.

„Am semnat două memorandumuri separate cu conducerea fiecărei companii pentru a putea începe conlucrarea cu întreprinderile municipale de transport public. Cele două companii care vor implementa proiectul pilot, nu vor fi favorizate în cadrul licitaţiilor care vor fi organizate ulterior pentru implementarea sistemului de profil în transportul public din municipiu”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Edilul mai anunță că, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţii, Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău" și Î.M. „Parcul Urban de Autobuze", vor încheia contracte cu operatorii prestatori de servicii de taxare electronică, vor testa proiectul-pilot pe câte una sau două rute de troleibuz și tot atâtea rute de autobuz.

Publicitate

Pentru început, sistemul de taxare electronică va fi implementat timp de două sau trei luni (va fi instalat echipamentul electronic, instruiţi angajaţii întreprinderilor municipale de transport, campanii de informare). Ulterior, acest sistem va fi pilotat pentru o perioadă de până la șase luni.

Proiectul privind implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public municipal va fi implementat în bază de parteneriat public-privat.

AGORA amintește că, încă din anul 2010, Primăria Chișinău anunța că, cel târziu în 2012, locuitorii capitalei nu vor mai trebui să cumpere bilete de la taxator, pentru că vor achita costul călătoriei cu un card electronic. În repetate rânduri, autoritățile au anunțat termene noi.

În martie 2015, primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a aprobat principiile generale de implementare a sistemului de taxare electronică în transportul public din municipiul Chişinău. Atunci, primăria spunea că trecerea de la sistemul actual de taxare la sistemul de taxare electronică se va face în șase luni.

Tichetarea electronică a mai fost propusă și în octombrie 2017, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

În mai 2019, autoritățile municipale anunțau o licitație prin care să fie selectată compania care să implementeze sistemul de taxare electronică în transportul public din Chișinău. În iulie aceluiași an, licitația a fost anulată, având legătură cu „demisiile președintelui și vicepreședintelui grupului de lucru”.

La început de 2020, viceprimarul Victor Chironda declara că taxarea electronică este o acțiune mult mai complexă care necesită o abordare sistemică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal