Alegerile parlamentare anticipate cât mai curând posibil pot părea un scenariu în favoarea președintei Maiei Sandu, care intenționează să propună un scenariu pentru dizolvarea Parlamentului și stabilirea unei date pentru alegeri. Acest fapt implică provocări vizibile, susțin experții de la Expert-Grup. Potrivit lor, fără susținerea Parlamentului și a Guvernului, Maia Sandu, în ciuda victoriei sale, riscă să piardă sprijinul oamenilor. De acest lucru însă ar putea profita socialiștii, „pentru a dezvolta propaganda”.
„În prezent, singura instituție stabilă din țară ar fi Președinția, iar publicul va urmări și va aștepta ca Maia Sandu să gestioneze problemele statului. Pandemia și declinul economic vor intensifica presiunea. Asta înseamnă că instabilitatea politică și posibilele probleme legate de lipsa unui Guvern funcțional pot afecta planurile Maiei Sandu și imaginea ei politică. Socialiștii și forțele politice extraparlamentare s-ar putea folosi de acest lucru pentru a „dezvolta” propaganda privind instabilitatea politică a Președinției Sandu. Socialiștii au fost ineficienți în limitarea focarului, lăsând pandemia să afecteze afacerile și economia în general. Seceta din acest an a complicat situația. Având o majoritate parlamentară din decembrie 2019, socialiștii au adoptat, de asemenea, multe reforme structurale. În ultima perioadă, în decembrie 2020, au pus în pericol stabilitatea bugetară și fiscală a țării printr-o serie de decizii populiste, adoptate înainte de inaugurarea Maiei Sandu”, susțin experții.
Pe de altă parte, amânarea alegerilor parlamentare pentru mai târziu, ar putea schimba lucrurile spre bine, în special pentru a îmbunătăți condițiile de vot pentru diaspora, susțin experții. Expert-Grup mai punctează că acum, și numirea unui nou Guvern ar fi o încercare mult prea grea, din motiv că „socialiștii sub conducerea fostului președinte Igor Dodon ar putea respinge în continuare o nouă numire guvernamentală”.
„Totuși, pentru a numi un nou Guvern format din persoane în care are încredere președintele, e necesar vot favorabil din partea a 51 de deputați. Fostul ministru de Interne și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, ar fi în fruntea listei ca un candidat la funcția de prim-ministru. Socialiștii sub conducerea fostului președinte Igor Dodon ar putea respinge în continuare o nouă numire guvernamentală. Unele aranjamente între aliații politici ai Maiei Sandu și socialiști cu privire la un Guvern de tranziție ar putea fi posibile cu un acord convenabil cu privire la data alegerilor. Alte partide parlamentare care doresc șanse mai mari pentru realegere pot căuta compromisuri similare. În consecință, Dodon, ca dușman politic al președintei, poate încerca să extragă compromisuri pentru un Guvern de tranziție care l-ar putea ajuta cu obținerea mai multe voturi la alegeri”, mai precizează experții.
Promisiunile Maiei Sandu
Experții sunt de părere că majoritatea promisiunilor electorale făcute de Maia Sandu nu țin de atribuțiile șefului statului, astfel cum este stipulat în Constituție. Trei din cinci obiective incluse în programul prezidențial al Maiei Sandu se concentrează pe domeniile social și economic. Aceste promisiuni depășesc competențele președinției (de exemplu, stabilirea pensiei minime de 2.000 de lei (95 EUR) sau simplificarea cadrului de reglementare a afacerii).
„Platforma electorală a Maiei Sandu, pe de o parte, denotă ambițiile sale pentru o Președinție responsabilă, dar pe de altă parte alimentează riscul unor așteptări neîndeplinite într-o țară în care mandatul și atribuțiile președintelui sunt destul de limitate de Constituție. În aceste condiții, singura posibilitate pentru Maia Sandu de a-și realiza programul electoral este de a avea un sprijin din partea Guvernului și al Parlamentului. Fără asta, Maia Sandu, în ciuda victoriei sale la alegerile prezidențiale, riscă să piardă sprijinul oamenilor”, se arată într-un comunicat de la Expert-Grup.
AGORA amintește că, la 28 decembrie, Maia Sandu a discutat cu toate fracțiunile parlamentare privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
„Nicio formațiune politică nu-și asumă deschis că face parte dintr-o majoritate și să-și poată asuma formarea unui nou Guvern. Toate formațiunile pledează pentru alegeri anticipate. Este adevărat cu anumite nuanțe – unii vor mai devreme, alții mai târziu. Această necesitate este împărtășită de cetățenii Republicii Moldova, dezgustați de traseismul politic. Voi veni în scurt timp cu propunerea și soluție pe care o văd eu pentru a ieși din acest impas politic. Voi veni în câteva zile cu această propunere”, a spus Maia Sandu.
Vezi și aceste știri

Maia Sandu a avut o discuție cu Secretarul general al NATO. Care au fost principalele subiecte abordate

Sandu: Le-am dat sarcină juriștilor să examineze posibilitatea retragerii Ordinului Republicii acordat lui Plahotniuc

Sandu nu a acceptat actul de demisie a miniștrilor Dumbrăveanu, Pușcuța și Usatîi. Expert în drept constituțional: „Refuzul de a apărea la serviciu este o încălcare a jurământului” (DOC)

Maia Sandu a acordat primul ordin în calitate de preşedinte. „Talentul și profesionalismul trebuie repuse în capul mesei”

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
