Potrivit raportului financiar pentru anul trecut, veniturile acționarilor companiei rusești Gazprom au atins cifra de 159 miliarde de ruble rusești, sau cu peste un trilion de ruble mai puțin decât în 2013. Totodată remunerarea top-managerilor a crescut cu 50%.
În 2014 veniturile nete ale acționarilor companiei Gazprom s-a redus de la 1,139 trilioane de ruble rusești în 2013, la 159 miliarde de ruble, potrivit raportului financiar al companiei rusești.
De asemenea în raport se menționează că Gazprom a achitat 883 milioane de euro pentru a răscumpăra cotele participanților în proiectul South Stream, după ce partea rusească a renunțat la acest proiect, în urma mai neînțelegerilor cu autoritățile de resort din UE.
Pe de altă parte remunerarea membrilor Consiliului de Administrație și președintele companiei Gazprom, și a altor organe de conduce a companiei au crescut aproape cu 50%, de la 2,992 miliarde, până la 4,393 miliarde de ruble rusești, scrie rbc.ru.
Reducerea profitului gigantului gazifer rusesc a fost influențată în primul rând de deprecierea rublei rusești. De asemenea profitul companiei s-a micșorat din cauza majorării cheltuielilor pentru crearea rezervelor aferente deprecierii activelor și a altor rezerve.
Cheltuieli nete de provizioane pentru deprecierea activelor și alte dispoziții s-au ridicat la 313 208 milioane de ruble în 2014, comparativ cu 67698 milioane de ruble în 2013. Acest fapt se datorează provizioanelor pentru corecția creanțelor comerciale dubioase cu "Naftogaz Ucraina", în valoare 34068 milioane de ruble și "Moldovagaz", în valoare de 5948 milioane de ruble*, precum și creditele acordate în sumă de 14124 milioane de ruble.
Anul trecut volumul gazelor livrate în țările din Europa s-a redus cu 9%, în timp ce țările CSI au consumat cu 19% mai puține gaze naturale rusești. Totodată livrările de gaze naturale în Republica Moldova au fost în creștere cu 2,1% și au constituit 1,053 miliarde de m3, potrivit raportului ANRE.
De remarcat că, concernul rus Gazprom din 1 aprilie va livra gaze naturale către Republica Moldova la prețul de 252,5 dolari pentru o mie de metri cubi. Acest preț este cu circa 58 de dolari mai mic decât cel achitat pentru primele trei luni ale anului.
*La momentul publicării acestui material reprezentanții Moldovagaz SA și ai filialei Gazprom din Republica Moldova nu au oferit un comentariu referitor la proveniența creanțelor comerciale dubioase cu întreprinderea Moldovagaz SA, care potrivit cursului oficial de astăzi sunt de peste 110 milioane de dolari.