Grigoriu susține că demersul către instituțiile din Rusia este motivat prin faptul că reprezentanții Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării de Bani au afirmat că s-au făcut nenumărate adresări către Federația Rusă, dar responsabilii de acolo nu doreau să colaboreze, cel puțin la acea etapă.
Inga Grigoriu presupune că Procuratura Generală din Republica Moldova are intenția să claseze dosarele, invocând lipsa infracțiunii predicat, la argumentarea căreia servește și „creația științifică a câtorva profesori de la USM, inclusiv și a unor persoane de la noi care se bucură de o anumită notorietate”.
Amintim că este vorba despre circa 400 mlrd de dolari SUA „spălați” și distribuiți în străinătate, dar și retrași cash.
Pe 27 noiembrie 2020 a fost constituită Comisia Laundromat ca să elucideze circumstanțele prin care în R. Moldova au avut loc spălări de bani în proporții colosale prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instituțiilor judecătorești.
Menționăm că în perioada anilor 2010-2014 circa 70 de miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false, relevă un studiu elaborat de Transparency International Moldova .
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.