Moldova este una dintre puținele țări din Europa care are Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, iar sectorul IT continuă să crească într-un ritm rapid, scrie Andrada Fiscutean într-un articol pentru zdnet.com, citat de Agora.
„Scutiri de taxe și salarii mici - de la 350 de dolari pe lună pentru un dezvoltator începător la 1 000 de dolari pentru un angajat cu experiență - atrag diverse companii în Republica Moldova. Companiile de outsourcing precum Endava și Pentalog planifică în viitorul apropiat să atragă sute de profesioniști din Republica Moldova în domeniul IT, ținând cont de faptul că cultura țării este compatibilă atât cu lumea occidentală cât și cu cea vorbitoare de limbă rusă”, se spune în articol.
Potrivit acestuia, Republica Moldova este, totuși, departe de a fi o Ţară a Făgăduinţei pentru IT, cu eșichierul politic împărțit aproape egal între partidele pro-europene și pro-ruse.
Republica Moldova este o „alternativă competitivă” dacă o comparăm cu destinațiile clasice pentru outsourcing, se spune în raportul recent al IDC. Țara oferă impozite scăzute, profesioniști dedicați și viteze bune de bandă largă. „După ce vor ajunge în Republica Moldova mai devreme sau mai târziu companiile au doar de profitat din plin de beneficiile acestei țări”, consideră specialiștii IDC.
Aceeași sursă evidențiază, nivelul de competențe tehnice pe care le au angajații din sectorul IT din Republica Moldova și cunoașterea limbilor, inclusiv rusa, franceza, engleza, sau spaniola. „Este, probabil, doar o chestiune de timp până când jucători importanți la nivel global își vor deschise aici centrele”, se mai spune în raport.
„În următorii ani, estimăm o creștere de 40 la sută a sectorului IT, scopul nostru este până în 2020 să dublăm veniturile acestui sector. Creșterea în sectorul telecomunicațiilor va fi mai lentă”, spune Ana Chiriţa, Director Executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC.
Companiile de outsourcing sunt mai active în capitala Republicii Moldova, Chișinău. „Am văzut potențialul pieței IT din Moldova în urmă cu mai mulți ani”, declară Kumail Jetha, directorul general al centrului de livrare Endava. Chișinăul a fost prima localitate a companiei în Europa de Est înainte de a se extinde în România și Macedonia.
În companie lucrează circa 350 de profesioniști IT din Republica Moldova, dar intenționează să crească numărul de angajați la cel puțin 500. La Endava profesioniștii IT sunt implicați în ciclul complet de viaţă al unui produs software, de la proiectarea softului și strategia tehnică, la producere și testare.
Cu toate acestea, probleme rămân. Serghei Goloborodico, șeful Pentalog de la Chișinău, este preocupat de situația geopolitică care descurajează noi investiții. Piața locală este încă subestimată, spune el, și doar proiectele IT destinate Europei de Vest și SUA pot asigura supraviețuirea unei companii.
Mai mult, concurența pentru personal calificat crește dramatic. „Calificările oferite de facultățile IT nu satisfac nevoile industriei și nici cantitatea nu este suficientă”, este de părere Goloborodico. Mulți profesioniști bine pregătiți decid să lucreze în România, o țară în care se vorbește aceeași limbă, iar salariile sunt mai bune.
La moment în sectorul TIC activează în total 22 000 de oameni, un număr mare având în vedere că populația țării este de trei milioane. „Mulți sunt foarte bine pregătiți, dar avem nevoie ca numărul specialiștilor să mai crească”, spune Ana Chirița.
Vezi și aceste știri

Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)

SUA își propune să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse
