În ultimul an, poate mai mult ca niciodată, oamenii au început să se întrebe unii pe alții cum rezistă. Pentru că dintr-o dată, toate generațiile au fost puse într-o singură oală și „obligate” să învețe să se suporte, să se asculte, să se înțeleagă și să facă ce-or face în așa fel ca să nu se omoare. Am auzit odată un gând deștept, care mi se pare extrem de relevant în vremurile pe care le trăim cu toții: singura diferență dintre oameni și animale constă în capacitatea omului de a se obișnui cu toate. De a se adapta la orice condiții. Iar în cazul jurnaliștilor - de a se adapta și de a scrie despre asta.
Recent am filmat un video în care trebuia să povestesc cum a fost anul 2020 pentru proiectul „Oameni ca tine” și ce planuri am cu această serie de reportaje pentru anul care tocmai a început. A fost o ocazie bună de a trece în revistă ultima perioadă și de a analiza ce a fost bine și m-a dat peste cap. Sau invers. Ordinea nu contează de vreme ce rezultatul e același - proiectul a rezistat pandemiei, muncii la distanță, presiunilor vieții de mamă și gândurilor care mă mai vizitau, periodic, sugerându-mi să fac o pauză.
De fapt, marele noroc al proiectului „Oameni ca tine” constă, propriu zis, în oamenii care acceptă să-l facă. Pentru că indiferent de cât de ambițios este jurnalistul, indiferent de cât de pasionată este echipa de producție, indiferent de cât de mult își doresc cititorii să afle povești adevărate despre oameni simpli - dacă nu există încredere și dorință din partea protagoniștilor - degeaba.
Vă ziceam și acum câteva luni că este un semn de mare curaj să primești un om străin în casa sau biroul tău, să-i spui tot ce ai pe suflet și să ai încredere că ceea ce va fi lansat în spațiul public nu-ți va dăuna, nu va lucra împotriva ta.
Pe de altă parte, în acest an am fost mai conștientă ca niciodată de cât de mare nevoie avem noi, jurnaliștii, de surse sigure și oneste care să ne vină în întâmpinare și să ne sugereze, la nevoie, protagoniști de emisiuni.
Așa am aflat despre medici cu o carieră strălucitoare, despre antreprenori care s-au pus stoinici în fața valului și au decis să-l înfrunte, despre oameni simpli care au reușit să-și transforme pasiunile ascunse și meserii pentru viață.
În altă ordine de idei, ori de câte ori mă gândesc că nu-mi stă în putere să duc la capăt unele lucruri, îmi amintesc de luna februarie a anului 2020, când mai mult de nevoie decât de voie am urcat, alături de colegii mei, pe o scenă și am povestit lucruri pe care nu multă lume le știa până atunci.
Am povestit la #AntiConferență despre munca de jurnalist în ținută extreme. De unde să știu eu atunci că ceea ce numeam extrem era doar o avanscenă pentru ceea ce avea să urmeze?
Tot în această perioadă am înțeles cât de importantă este susținerea pe care oamenii și-o acordă, necondiționat. Am apreciat fiecare cititor care a decis să investească în munca noastră și, implicit, să-și plătească singur jurnaliștii care să-i livreze informații veridice, operative și corecte.
Pentru 2021 planurile sunt clare. Mai puține, dar clare. Să continuăm să scriem pentru voi, să reușim să găsim oameni faini care să vină în fiecare săptămână pe ecranele gadget-urilor voastre și să vă reamintească că nimic nu este imposibil....
Vrem în continuare să facem jurnalism independent, transparent, relevant și să oferim conținut gratuit pentru toată lumea!
Ce zici, se poate? Hai aici!
Vezi și aceste știri

Oameni ca tine: Drumul lung spre brațele mamei|EDIȚIE SPECIALĂ

Oameni ca tine: Povestea Adelinei Labic, poeta care inspiră vers și expiră inspirație (FOTO)

Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)

Oameni ca tine: Ion Făureanu, tânărul care crește odată cu profunzimea tablourilor sale (FOTO, VIDEO)

Ai vrea să trăiești într-o lume în care ai în jur doar oameni ca tine? (EDITORIAL, VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
