Experiența moldovencei Lilia Lificiu-Platon, prima dintre străinii vaccinați anti-COVID la București (INTERVIU)

Experiența moldovencei Lilia Lificiu-Platon, prima dintre străinii vaccinați anti-COVID la București (INTERVIU)
Lilia Lificiu-Platon


Lilia Lificiu-Platon este moldoveanca care la 9 ianuarie și-a administrat vaccinul anti-COVID în România. A fost primul cetățean străin din București pentru care a fost depusă cererea de vaccinare. Cum a ajuns la această decizie și cum a decurs procedura de vaccinare aflați în interviul de mai jos.

Cum ați decis să vă vaccinați? La îndemnul cuiva sau din propria inițiativă?

Este o decizie asumată pesonal, și, în același timp, o conjunctură de circumstanțe. În primul rând, mă consider o persoană cu o cultură sanitară dezvoltată și nu am nevoie să fiu convinsă de necesitatea vaccinării. În al doilea rând, pentru că am avut norocul să cad sub incidența Hotărârii luate de către Guvernul României la sfârșitul lunii noiembrie, care presupune începerea campaniei și delimitează clar categoriile de persoane care pot fi imunizate.

Aveți cetățenie română? V-ați vaccinat ca cetățean român?

Nu dețin cetățenia română. Am fost vaccinată în baza dovezii privind angajarea în sistemul privat de sănătate și, respectiv, a permisului de ședere în România. Angajatorul meu le-a prezentat autorităților locale lista personalului medical și auxiliar pentru a fi introdusă în sistem și eliberate programări. Eu sunt un participant la campanie care exceptează regula. 

Am și fost anunțată că sunt primul cetățean străin din București pentru care a fost depusă cererea de vaccinare la Direcția de Sănătate Publică. La acel moment, vestea mi-a creat chiar o stare de bine și un confort psihologic.

Iertați-mi lipsa de modestie. Poate și din această cauză totul mi s-a părut perfect! Sigur că, având în vedere această circumstanță, a trebuit să parcurg și o etapă suplimentară – am fost introdusă într-un Registru Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) chiar acolo, pe loc.

Care a fost procedura ce a trebuit să o urmați?

Totul se face electronic. Pe mail am primit notificare cu data, ora și locul unde urma să mi se administreze vaccinul.

Contrar unor informații precum că autoritățile române nu au un plan bine pus la punct referitor la campania de vaccinare, am remarcat o pregătire ireproșabilă în centrul de vaccinare la care am fost repartizată. E vorba de centrul deschis în cadrul Spitalului clinic de psihiatrie „Al. Obregia”, Sectorul 4 din București. Chiar am fost surprinsă de amabilitatea și implicarea personalului de acolo, le sunt recunoscătoare!

Totul s-a produs cu respectarea regulilor stricte de distanțare și dezinfectare la fiecare pas. 

Ce tip de vaccin ați primit?

Vaccinul produs de BioNTech/Pfizer - Cominarty concentrat pentru dispersie injectabilă, ca denumire comercială. Este un vaccin de tip ARNm COVID-19, iar asta înseamnă că vaccinul determină sistemul imunitar să producă anticorpi și celule sanguine, care acționează împotriva virusului.

V-au fost puse la dispoziție informații despre posibilele reacții adverse ale vaccinului?

Da, un colaborator medical mi-a vorbit. Mi-a fost oferit și un prospect foarte explicit, cu date despre acest medicament și datele de contact ale autorităților române pentru raportarea reacțiilor adverse. Prospectul îl am acasă, el este disponibil și în versiunea electronică în mai multe limbi (scanezi codul QR).

Cum a decurs procedura propriu-zisă de vaccinare?

Procedura este foarte simplă. Vii la data și ora pentru care ai programare. Prezinți actul de identitate (eu am prezentat suplimentar și adeverința de salariat la clinică). Ești verificat în RENV. Urmează o scurtă incursiune despre vaccin și efectele lui, explicate de un colaborator. Tot el te invită să răspunzi la un chestionar prin care comunici date referitor la istoricul de sănătate. Chestionarul este însoțit de o declarație pe propria răspundere de acceptare a imunizării, de altfel asta ți se cere de fiecare dată când te vaccinezi. Bunăoară, o astfel de declarație am semnat și pentru vaccinul contra difteriei și tetanosului, făcut acum doi ani la Chișinău. Având declarația semnată, ești condus în sala de imunizare, verificat încă o dată în registrul electronic, după care asistenta medicală îți introduce vaccinul în partea superioară a brațului. Se aplică un plasture elegant și ești declarat liber.

Ce am simțit? Exact ce am simțit de fiecare dată la orice vaccin. O scurtă înțepătură.

Imediat după vaccinare, am fost însoțită într-o sală unde am stat sub supravegherea a doi lucrători medicali. E o procedură obligatorie prin care se monitorizează starea post-vaccinare. În afară de mine, mai erau alte cinci persoane care au fost vaccinate. Când au expirat exact 15 minute, mi s-a spus că pot părăsi sala. Nu înainte însă să fiu întrebată dacă simt vreun disconfort. Ultimul pas – mi s-a eliberat adeverința de vaccinare cu date despre medicamentul administrat și centrul de vaccinare. Seara, în aceeași zi, am primit notificare pe mail pentru etapa a doua.

f
Adeverința de vaccinare a Lilei Lificiu-Platon

Când urmează să administrați a doua doză de vaccin?

Exact peste 21 de zile, adică pe 30 ianuarie.

Cum v-ați simțit după admnistrarea vaccinului? Au apărut reacții adeverse?

Am avut o zi superbă – până la vaccin și după, la fel! După procedura de imunizare am fost la o librărie și am cumpărat cărți de povești pentru băiețelul meu care m-a așteptat tot timpul acasă.

Sunt anumite reguli pe care trebuie să le respectați până la administrarea celei de-a doua doze de vaccin?

Unica atenționare a fost să evit apa pe locul unde a fost injectat vaccinul. E o regulă indispensabilă pentru toate vaccinurile.

După admnistrarea totală a vaccinului va mai trebui să respectați regulile antiepidemice cum ar fi distanțarea fizică, purtarea măștii?

Da, și le voi respecta. Nu de aceea că aș pune la îndoială eficacitatea preparatului, dar măcar și din simplul motiv că aceste reguli încă nu au fost anulate.

Cunoașteți și alte persoane care deja s-au vaccinat? Sunt dintre cei care au prezentat reacții adverse?

Da, soțul meu la fel s-a vaccinat. Nu are reacții adverse, decât una singură – a doua zi de la vaccin, a avut mare inspirație pentru scrierea versurilor. Serios!

Ce mesaj aveți pentru conaționalii noștri care urmează să se vaccineze sau care, dimpotrivă, privesc sceptic ideea de vaccinare?

Odată ieșită din centrul de vaccinare, am făcut o postare pe Facebook. A urmat o ploaie de mesaje în privat. Și azi e la fel. 

Oameni care se interesează cum am obținut vaccinul și-și exprimă dorința de a se vaccina, dar și oameni care mă atenționează că deja au fost cazuri de deces la câteva zile după administrare și că sunt folosită pe post de cobai. Aceștia din urmă mă amuză, îi și compătimesc, pentru că sunt victime ale dezinformării. Din păcate, printre ei sunt și cei din familia mea.

Sunt sigură că mama mea a văzut postarea, dar încă nu mă sună. Am avut și discuții cu ceva timp în urmă, cu dovezi și argumente de la ea că m-aș expune unui risc.

Acum, îmi protejez decizia mea de vaccinare (și nu doar împotriva COVID) prin exemplul lui Louis Pasteur, care a salvat milioane de vieți creând vaccinuri împotriva unor boli teribile, precum antrax, holeră, tuberculoză sau variolă. Și atunci lumea era reticentă, și acum e reticentă. 

Bineînțeles, există și vor exista efecte adverse. Dar ponderea lor întotdeauna va rămâne infimă în comparație cu numărul celor care au căpătat imunitate în fața unui virus. Păcat că în secolul nostru este provocată o adevărată isterie în jurul unui vaccin, obținut printr-o tehnologie avansată.

Pe moment, vaccinul este cea mai sigură și rapidă cale de a ne proteja pe noi înșine, pe cei din jurul nostru și de a ieși din această pandemie. Este o opinie a mea. Sigur, mi-aș dori să înțeleagă cât mai multă lume acest lucru, dar nu-mi propun să conving pe nimeni. Este și un drept al fiecăruia să decidă ce face și cum face, iar eu sunt o persoană foarte democratică și-mi place să ofer opțiunea alegerii.

Vă mulțumim!

* Redactare: Ana Baciu, stagiară

#traiestecustil #citesteAGORA
În februarie te invităm la un ceai Tafelgut, de la ECLAIR

Ți-a plăcut articolul?

Susține AGORA cu 50 de lei. Vezi de ce:
1. Primești aplicația mobilă AGORA
2. Ești invitat în grupul închis pe Facebook, cu redacția
Alte beneficii și daruri, le găsești aici.

Vezi și aceste știri
 BioNTech planifică să crească producerea vaccinului anti-COVID: În 2021 își propune 2 miliarde de doze

BioNTech planifică să crească producerea vaccinului anti-COVID: În 2021 își propune 2 miliarde de doze

Vaccinarea anti-COVID în R. Moldova ar putea demara în februarie. Iată planul național de imunizare

Vaccinarea anti-COVID în R. Moldova ar putea demara în februarie. Iată planul național de imunizare

În Mare Britanie au apărut vaccinuri false: Poliția caută un bărbat care a injectat o femeie cu o substanță necunoscută

În Mare Britanie au apărut vaccinuri false: Poliția caută un bărbat care a injectat o femeie cu o substanță necunoscută

BioNTech: Vaccinul dezvoltat împreună cu Pfizer neutralizează variantele de COVID-19 apărute în Marea Britanie

BioNTech: Vaccinul dezvoltat împreună cu Pfizer neutralizează variantele de COVID-19 apărute în Marea Britanie

Necunoscutele vaccinării anti-COVID în Republica Moldova

Necunoscutele vaccinării anti-COVID în Republica Moldova

1,5 miliarde de lei din AOAM, planificați pentru lupta cu pandemia în 2021. Banii vor asigura tratamentul a 90.000 de infectări cu COVID-19

1,5 miliarde de lei din AOAM, planificați pentru lupta cu pandemia în 2021. Banii vor asigura tratamentul a 90.000 de infectări cu COVID-19

Advertoriale
O colecție nouă din vinuri inedite cu Indicație Geografică Protejată (IGP) de la Château Vartely e gata să impresioneze

O colecție nouă din vinuri inedite cu Indicație Geografică Protejată (IGP) de la Château Vartely e gata să impresioneze

Bronșită vs Covid. Semnele principale care deosebesc esențial aceste infecții

Bronșită vs Covid. Semnele principale care deosebesc esențial aceste infecții

John Cotterell, CEO Endava: „Continuăm să creștem rapid și să ne extindem în noi locații în pofida consecințelor pandemiei”

John Cotterell, CEO Endava: „Continuăm să creștem rapid și să ne extindem în noi locații în pofida consecințelor pandemiei”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Cinci momente din istoria R. Moldova când în loc de anticipate am avut „stabilitate” (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Cinci momente din istoria R. Moldova când în loc de anticipate am avut „stabilitate” (AUDIO)
 • Irina Ghelbur - Cum e să conduci o instituție media, soluții pe timp de criză, membership, tentative de divorț, managementul oamenilor | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Igor și Victoria Hîncu au transformat jocul în afacere și au găsit magia ascunsă într-o bucată de lemn (VIDEO)
 • Dumitru Talmazan, despre schimbările în SMM pe timp de pandemie, tendințe, afacerea din Chicago, tinerii antreprenori, familie | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Irina Puică, dovada că de la vis la reușită este doar un pas. De dans. (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Unii oameni rezistă foarte bine la temperaturi extrem de scăzute. Se datorează unei mutații...
 • Cristina Gheiceanu a renunțat la jumătate din lungimea părului: „Parcă zbor”. Cum arată...
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu prezintă următorii pași de numire a unui candidat la funcția de premier (LIVE)
 • 2
  Reacțiile deputaților după discursul Maiei Sandu: „Toarnă benzină în foc” sau „Să caute o soluție pașnică”. Ce spune PAS
 • 3
  Usatîi: Președintele Turciei s-ar fi răzgândit să-i acorde cetățenie lui Plahotniuc
 • 4
  Ex-secretarul lui Timofti deschide cortina: Cum a reușit președintele să scape de candidatura lui Plahotniuc pentru funcția de premier
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.