„Ne-am transformat în filiala unui partid”. Așa a descris directorul oficiului poștal Bălți, Vasile Guțu, activitatea întreprinderii din timpul campaniei electorale pentru prezidențiale. Acesta spune că șefii oficiilor teritoriale ar fi primit indicații de la directorul Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia, să facă agitație pentru candidatul independent, susținut de PSRM, Igor Dodon. Mai mult, cei care nu ar fi executat ordinele, ar fi acum amenințați și hărțuiți. Contactat de AGORA, serviciul de presă al întreprinderii ne-a spus că va reveni cu o reacție la acest subiect.
Știrea inițială: În cadrul unei conferințe de presă, Vasile Guțu a spus că reformele au început odată cu numirea lui Vitalie Zaharia în funcție de director la Poșta Moldovei:
„N-a trecut mult timp și au început întâlnirile lui Vitalie Zaharia cu șefii centrelor de poștă, fiecare întâlnire se solda cu cererea de eliberare. Mi-a prezentat lista cu 15 persoane care trebuiau eliberate din funcție. Colegii mei au fost chemați și hărțuiți. O parte dintre ei au plecat, alții au refuzat. Fiindcă se apropiau prezidențialele și procedura de scoatere din funcție a directorilor era mai complicată, s-a venit cu o nouă variantă: Centrele de poștă au primit încă o funcție – de director adjunct. Acești directori adjuncți au fost numiți într-o perioadă când întreprinderea avea milioane de lei pierderi”.
Iar odată cu apropierea scrutinului prezidențial, șefii oficiilor teritoriale ar fi primit indicații să implice angajații în campania electorală. Ordinele ar fi fost transmise pe un grup creat pe Viber de către Vitalie Zaharia.
„În perioada pandemică, se dau indicații poștașilor să interacționeze cu toți beneficiarii de pensii și alocații, să-i îndeamnă să iasă la vot, să numească cifra doi în discuții (Igor Dodon a fost pe locul doi în buletinul de vot, în cel de-al doilea tur), să-i noteze pe cei care nu vor ieși la vot și vor avea nevoie de urna mobilă. Au fost și alte campanii, toți și-au dorit să implice întreprinderea în campanie, dar așa barbar nu am mai văzut. Poștașii trebuie să distribuie pensia doar la 30% dintre beneficiari. În perioada octombrie – noiembrie, pensiile au fost duse la aproximativ 80% la domiciliu, mai ales în satele noastre”, a declarat Vasile Guțu.
Acesta a mai spus că o bună parte din conducătorii teritoriali au îndeplinit indicațiile. Iar cei care nu au făcut-o ar fi supuși acum presiunilor.
„Noi ne-am transformat în filiala unui partid politic care umbla din sat în sat. Un număr mare de angajați s-au molipsit de COVID-19. Eu am refuzat să îndeplinesc aceste indicații, fiindcă le-am considerat neconforme fișei de post. Pentru aceasta, am fost amenințat telefonic că voi fi scos din funcție. Acum lucrează toată întreprinderea, caută cu ce se ocupă Guțu, ce face, cum. Nu e problema de Guțu, e problema de întreprindere. E o problemă care are în spate 6.000 de angajați. Ceea ce se face acum e o încercare de a dezorienta ceilalți colegi de-ai mei”, a mai spus șeful oficiului poștal Bălți.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, organizată la Parlament, deputatul PDM Alexandru Jizdan a spus că va depune o sesizare la Procuratura Generală, astfel încât acțiunile șefului de la Poșta Moldovei să fie verificate sub prisma legii. Mai mult, acesta a menționat că și alte întreprinderi de stat și-ar fi implicat oficiile teritoriale în campania electorală de la prezidențiale, dând indicații să se facă agitație în favoarea lui Igor Dodon.
Menționăm că AGORA va publica reacția conducerii întreprinderii Poșta Moldovei, de îndată ce aceasta va fi oferită.
Vezi și aceste știri

Fostul director de la Poșta Moldovei și-a angajat nepotul și i-a acordat mai multe sporuri salariale. ANI vrea să nu mai poată ocupa funcții publice

O agenție de stat din r. Orhei utiliza baza de date a locuitorilor pentru a face agitație electorală, iar Poșta Moldovei a ascuns broșuri ale unui concurent în reviste

Descinderi la Vamă și la Poșta Moldovei. Oamenii legii investighează scheme de contrabandă
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
